Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 1 януари 2022 г.

Кой уби талантливия учител Неделин Бояджиев, чия жертва е той?

Днес с един приятел, с майката на Неделин и със съпругата му бяхме на гробищата (Католическите) за да отбележим 9 дни от кончината му. Бог да го прости! За да помена приятеля си и тук, в блога, предлагам един от неговите преводи: 

Опит за тълкуване на психологията на историка


Проф. Ги Тюилие (Prof. Gui Tuilier ”L’histoire entre les reves et la realite”) 
Превел от френски език: Неделин Н. Бояджиев

Приятно четене ви желая! 

... Неделин го уби тъкмо системата на посредствеността в образУванието на тъй приказната страна Мутроландия - защото той беше даровит и също така беше личност, а такива противочовешката бюрократична система на обезличаването не търпи! Лека ти пръст, приятелю!

ДОБАВКА:

Какво показва това, че вдъхновеният талантлив учител по история Неделин Бояджиев не учителства в училище?Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободатаизд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.

1 коментар:

Анонимен каза...

Че системата явно "няма" нужда от талантливи хора, които могат да научат децата да мислят извън матрицата и "може" да си позволи лукса да остави хората като него без работа и то във времена, когато тя самата плаче за реформа. А аз имам честа да го познавам лично и не само него, а и още доста такива хора, които биха могли да внесат така необходимата промяна, но тъжната истина е че жалки чиновници, обаче на високи длъжности не позволяват на хората като Неделин да разгърнат потенциала си. Пък и защо да го правят, съдейки по държанвата политика, България трябва да бъде изкуствено поставяна в подчинено положение и на дъното, защото иначе ние сме доста силни като индивиди и ако се обединим като нация бихме могли да направим чудеса, ще си позволя да цитирам "Българите — това е народът, който имаше всичко, което е пожелавал; те вярваха, че светът е открит за тях; те никога не се съмняваха в победата си; това е народът, на който се учудваше светът." - Магнус Феликс Енодий , 486 г.

Ангел Ангелов