Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 30 януари 2022 г.

Инициативата съседите на баба Марийка да бъдат призовани да я снабдяват с вода дали ще има някакъв ефект?

Вчера посетих баба Марийка. Какво става с нея може да се разбере от клипчето, което записах, тя там сама разказва последните си премеждия и главоболия (реални и въображаеми; но за човека, който вярва на своите спонтанни душевни преживелици, и въображаемите неща изглеждат не по-малко истински от реалните такива!). Никой от съседите й не я посетил поне да й донесе някоя бутилка вода (аз досега й нося вода с колата от другия край на града!). За момента този проблем е най-важният за нея. Поради липса на вода (водата, която й бях занесъл, беше свършила!) в тоалетната й беше запушено, а вонята беше ужасна. Почистих я, но така повече не може да продължава. 

Същевременно вчера прегледах състоянието на водопровода, то е направо много тежко (липсват кранове, на места и тръби, счупени са мивки, изкъртено е всичко, което може да се изкърти; апартаментът е изкорубен и плячкосан; явно "чистачите"-роми са го почистили от всичко ценно и дори метално най-вече!) и пускането на водата ще бъде доста трудна работа. (Временно все още се налага да й се носи вода в бутилки, в туби.) Дали да не напиша обръщение към съседите й, да обясня проблема и да ги помоля да я снабдяват те все пак с вода в бутилки? Щото е срамота никой да не й помага, да я оставят без вода, пък после да се оплакват от миризмата, нали така? 

За мой късмет гледам (понякога много ми върви, кой знае защо!?!), че преди няколко минути някакъв човек е написал едно много подходящо обръщение към съседите-самаряни на баба Марийка; мисля, че си заслужава да го копирам и да го сложа тук (дано някой наистина обаче се сети да го разпечата и да го разлепи из блока, та да стигне до адресатите си!), ето какво е написал този човек, мислещ в същата посока като мен: 

АПЕЛ ЗА МИЛОСЪРДИЕ

Уважаеми дами и господа, живеещи в блока на ул. Копривщица 15,

Както знаете, на 12 етаж отново се върна да живее 89-годишната, самотна, болна, изоставена от всички баба Марийка. В апартамента й обаче няма нито вода, нито ток (в някои от стаите няма и прозорци, в нито една от стаите няма дори и врата!). До този момент, вече повече от 2 месеца, й помага да оцелява учителят Ангел Грънчаров, който й носи вода в туби (за миене и за тоалетната) чак от Ж.К. "Тракия", т.е. от другия край на Пловдив. (Предполагаме той върши тази работа за да си прави безплатен пиар - като се представя за "добър човек"!) Да, но все пак не е ли по-логично в тази ситуация вие, живеещите в този блок, т.е. нейните съседи, да й носите тази вода - като помагате на изпадналата в нужда възрастна ваша съседка? (Това е най-лесно и удобно да се прави от живеещите на 12-ти и 11-ти етажи!) Какво пречи като имате празни ПВЦ-бутилки от безалкохолно или бира да ги пълните с вода и да ги оставяте до вратата на баба Марийка (по-големите бутилки, от 5-10 литра тя не може да ги вдига и по тази причина е за предпочитане да й носите вода в бутилки от 1.5-2 литра).

Призоваваме живеещите в блока да проведете такава една акция по милосъдно или, ако щете, по благотворително снабдяване с вода на вашата възрастна съседка баба Марийка (тя ще продължи до поправянето на водопроводната инсталация в апартамента на баба Марийка и пускането на водата при нея, което може да продължи още няколко месеца, предвид бедността й). Ако пък някой от вас познава водопроводчик и организира по-скоро ремонта в апартамента й, то това ще означава, че акцията по снабдяването й с вода може да продължи съвсем кратко време. Към това апелираме, за това си позволяваме да ви призовем.

ВЯРВАМЕ, ЧЕ ЩЕ ПРОЯВИТЕ ЧОВЕЧНОСТТА СИ И ЩЕ ПОМОГНЕТЕ НА БАБА МАРИЙКА! ПРОСТО ОСТАВЯЙТЕ БУТИЛКИ С ВОДА ДО ВХОДНАТА ВРАТА НА БАБА МАРИЙКА! (АКО НЯКОЙ ПЪК СЕ СЕТИ ДА Й ЗАНЕСЕ КОФИЧКА С ТОПЛА СУПА, СЪЩО НЯМА ДА СБЪРКА, ЩОТО ТЯ НА СВОИТЕ ГОДИНИ НЯМА И ТОК И НЕ САМО ЖИВЕЕ В СТУДА, НО И СЕ ХРАНИ САМО СЪС СТУДЕНА И СУХА ХРАНА!) ОНЯ, КОЙТО ПОМАГА, И НЕМУ ЩЕ СЕ ПОМОГНЕ В ТЕЖЪК МОМЕНТ! НИКОЙ ОТ НАС НЯМА ГАРАНЦИЯ, ЧЕ НЯМА ДА ИЗПАДНЕ В НУЖДА, НЕ ПО-МАЛКА ОТ ТАЗИ, В КОЯТО СЕГА СЕ НАМИРА ВАШАТА СЪСЕДКА БАБА МАРИЙКА! НЕКА ДА СИ СПОМНИМ КЪМ КАКВО НИ ПРИЗОВАВАШЕ НАШИЯТ ВЕЛИК УЧИТЕЛ ИИСУС ХРИСТОС!

Това е обръщението, към което се присъединявам (въпреки че авторът не е пропуснал възможността да ме клъвне - по древния български обичай!). Как смятате, такава една идея и инициатива: да бъдат призовани съседите на баба Марийка да я снабдяват с вода дали ще има ефект? Вярно, те до този момент сами не са се сетили да й помогнат, но сега, когато бъдат нарочно поканени или призовани да прояват човечността си, дали ще откликнат? И как ли ще откликнат? 

Интересен е казусът, а, какво ще кажете? Г-н професорът от Харвард Майкъл Сандел (който, както вече писах за това, ползва абсолютно същия като моя подход за обучение на студентите си!) дали ще може да се сети да попита студентите си по такъв един крайно сюррреалистичен, т.е. чисто български казус, какъвто тук ни поднася самият преизобилен - на какви ли не нашенски идиотщини! - живот? В Америка такива истории изобщо възможни ли са, а, какво ще кажете?

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...




Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: