Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 18 януари 2022 г.

Налага ли се коренна преоценка на станалото през Втората световна война?


Продължавам отговора си на едно дълго писмо, което ми написа млад човек, който живее и работи в Америка (ето предишната част на моя отговор Какво представлява "сексуализацията" на американското образование?; той, за жалост, забрани да публикувам писмото му!):

Здравейте,

Да си довърша отговора все пак.

По въпроса за интерпретацията на Втората световна война. Вярно, наложила се е в световен план интерпретация, която е била наложена именно от победителите, от антихитлеровата коалиция. Едните са добрите, другите са лошите, нали така? Хитлеристите са лошите. Е, верно, сред добрите има не толкова добри - примерно сталиновите-комунистическите хуни. Противоречието е налице: как сред добрите са допуснати такива като Сталин (и хуните му), които съвсем и изобщо не са добри, напротив, правили са какви ли не злини? И преди войната са ги правили, и по време на войната са ги правили, и след войната са ги правили. А и германците явно не са същински черни дяволи, въпреки престъпленията, които са вършени от тях. В реалния живот и в историята не може всичко да се описва в черно-бели бои само. 

Навремето като бях на екскурзия в Германия и се възхищавах на това, което са успели да направят германците със страната си за кратко време след като тя цялата е била в руини след войната, т.е. възхищавах се на немския дух, и същевременно се питах: какво ли мислят самите германци за тия неща, за станалото, за вината на самия народ, който е допуснал национал-социалистите да доведат страната до този крах? Казано ми беше, че самите германци изобщо не обичали да говорят за тия събития, те били табу за тях. Стоически, в гордо мълчание понасяли и чувството за вина, и загубите, но най-вече се стараели да гледат напред, щото това в крайна сметка е правилно: не може да се върви напред ако си с взор, вперен назад, в отминалото, нали така? Е, и германците след войната доказаха на дело, че немският дух е здрав и силен, извършиха германското чудо, разбира се, помогнали са им много американците, западните съюзници, англичаните също. 

Разбира се, не бива да се хвърля ЦЯЛАТА ВИНА върху германците за станалото по време на войната, а също и отговорността за самата война не може да е само на германците. Примерно, германците нали започват самата война, нападайки Полша, в съюз със Съветска Русия - и си поделят Полша?! Руснаците в момента водят доста дискусии (те имат и добри историци, някой сред тях са правдолюбиви!), в които преосмислят станалото и благодарение на тях се очертава съвсем друга картина, т.е. подлагат на съмнение и преоценка наложилата се след войната митологична, лъжлива представа. Примерно разбрахме в тия дискусии, че Сталин е подготвял страшен удар върху Германия или върху Европа, намерението му е било да завладее и комунизира Западна Европа, а след това и целия свят. Наструпал е огромни войски, в пъти надвишаващи германската сила (особено в танкове, самолети и пр., да не говорим за жива сила!). 

Е, Хитлер е знаел за това. Наложило се е да играе "ва банк", напада СССР внезапно, в резултат успява да прекърши руската военна мощ, знаем нататък как се развиват събитията. Аз безброй пъти съм казвал и писал, че по мое дълбоко убеждение Рузвелт е допуснал огромна статегическа грешка като е започнал да помага на кръволока Сталин, като е насочил огромен ресурс по т.н. "ленд-лиза", де факто е спасил комунистическа Русия; това е голяма грешка. Разбира се, можели са да помагат, но само за да не стане така, че Русия да не капитулира прекалено рано, щото пък Германия няма как да овладее и да държи  огровното жизнено пространство на Русия; Япония сигурно също е щяла да се намеси да дели огромните руски простори. Светът щеше обаче да е съвсем друг ако Рузвелт не беше направил нужното да спаси СССР и да запази комунизма, щото Хитлер, безспорно, ако беше победил, щеше радикално да изкорени комунистическото зло; макар че национал-социалистическото зло е не по-малко зло, в никакъв случай то не и добро, но в сравнение с комунизма национал-социализмът обективно е по-мек, по-малко човеконенавистнически е бил, по-цивилизован е бил, т.е. не е бил толкова див и варварски какъвто е бил комунизмът, в сравнение с комунизма хитлеристите са били вероятно по-малко зли, долни, грозни и пр. (Нарочно подбирам внимателно думите си, щото като публикувам това, да не се окаже, че някой ме обяви за защитник на национал-социализма, опазил ме Бог, разбира се, не е справедливо само пропагандата на национал-социализма да е престъпление, аз смятам, че е правилно тази пропаганда да е обявена за престъпление, но е съвсем неправилно в същото време още по-голямото зло, каквото е комунизмът, да не е обявен за зло, а пропагандата му да не е обявена, в световен план, за престъпление!) Тази е моята позиция в кратце.

Не мога да приема тезата Ви, макар да сте прав, че германският народ има трагична съдба, която трябва да бъде осмислена, преосмислена, разбрана; става дума за ето тази Ваша теза:

"Колко трагична е историята на Германския народ! Народ, начело с лидера си, който избра тъкмо свободата, или както я наричате екзистенциалната същност на човека. "Той забрани партиите!" казват; да, и никога не кри намерението си да установи "авторитарно управление", поради що "демокрацията" по време на Ваймарската Република докара населението до невиждана мизерия и социална деградация, наложена такава, въпреки желанието на народа. Казват "той изгори книгите!". Знаете ли с какво съдържание са били мнозинството изгорени книги? Порнографски и комунистически."

Да, Хитлер е съзнателен враг на демокрацията, на богатите, на евреите, ето това последното му и е изяло главата; Сталин също е враг на демокрацията, на богатите, но само дето не е бил враг на евреите и по тази причина е бил по-приемлив за Запада. Но не мога да приема, че германския народ, начело с лидера си, бил избрал... свободата. Ако германският народ беше избрал свободата, нямаше как да е имало тирания, авторитаризъм както го наричате, а то си е диктатура, а Хитлер си е диктатор; и който не приема такава "свобода", той е бил ликвидиран, вярно, не чак толкова жестоко е било отношението към инакомислещите в Германия (трябвало е обаче също да мълчат!); в Италия фашизмът е бил доста мек, за 20 години фашистите са убили към 200 човека само, става дума за врагове на фашизма сред италианците, убити по тази причина. Сталин е убивал по 200 човека на секунда в най-добрите си години...

Спирам дотук, че се изморих да пиша. Тази сутрин свърших доста друга работа преди да седна да Ви отговарям и съм изморен вече. Ще продължа при възможност. Вие май съвсем се отказахте от дискусия, така ли?

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

25 коментара:

Анонимен каза...

Явно като си бил в Кьолн си се разхождал само по безплатните места и си пропуснал Гестапо. Там всеки човек може да види какво щеше да стане ако твоя приятел Хитлер беше победил СССР. В хилядите артефакти от онова време си е написано дословно. Славяните са непълноценнен народ както евреите и подлежат на ликвидация. За да си пробуташ становището първо трябва да унищожиш музеите както въпросното Гестапо.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, баба Ви може да била приятелка с Хитлер, но не и аз. Аз знам какво станА когато Сталин овладя България и това ми стига. Вие можете надълго да разсъждавате какво би станало ако баба Ви е била... мъж... :-)

Анонимен каза...

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Anti-Slavic_sentiment
Сталин е убивал по политически причини а Хитлер по кръвни. Политическите възгледи можеш да си смениш с цел да си запазиш живота, кръвта не.

Анонимен каза...

Надявам се някой от Шалом да успее да те свърже с наследници на оцелял от Треблинка. Би било интересно как им обясняваш колко би било добре ако родителите им бяха останали в лагера малко повече.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, на мен пък ще ми е интересно да разбера как Вие лично ще убедите някой от наследниците на оцелелите в ГУЛАГ, които са били в концлагер не до 1945 г., а до 1956 г. - че за тях е било много по-добре да си стоят в съветски концлагер още цели 11 години (пък и след това, щото не е тайна, че цялата страна тогава фактически си беше един голям концлагер)...

Анонимен каза...

Ти предлагаш Рузвелт да е отложил освобождаването на Аушвиц, какво има това общо с ГУЛАГ?

Анонимен каза...

И въпроса ти е правилен. Ще им обясня че ако идеята ти Хитлер да победи се е осъществила родителите им нямаше да се мъчат до 56та а щяха да бъдат убити още края на 40 те защото са славяни и трябва да бъдат унищожавани.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, като сте толкова показно човеколюбива спрямо жертвите на национал-социализма, защо сте така безразлична към жертвите на интернационал-комунизма? За Вас избитите в концлагерите на интернационал-комунистите не са човеци, така ли?

Анонимен каза...

Какво общо има с това което предлагаш жертвите на комунизма? Как непомоща на Рузвелт би намалило жертвите на комунизма? Единствено което предлагаш е Хитлер да избие повече съветски граждани

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, най-много съветски граждани е убил не Хитлер, а любимият Ви таваришч Сталин; да не искате да кажете, че жертвите на Сталин са се чувствали по-приятно когато ги е убивала комунистическо-сталинистка ръка?

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, изобщо не сте зацепила каква ми е идеята, ще Ви го кажа съвсем простичко, белким този път зацепите: идеята ми е Рузвелт да не е помагал толкова на СССР, та двата звяра, национал-социалистическият и интернационал-комунистическият, заети с битката повежду си, хем да се обезсилят едновременно и да паднат в един момент бездиханни, хем докато се бият, да немат време да тормозят мирните граждани, било евреи, било славяни, било каквито и да било други; сфанАхте ли сега каква ми е идеята, зацепихте ли най-сетне аз какво предлагам?

Анонимен каза...

Т. Е. Ти предлагаш вместо Сталин да ги убива по политически причини, да ги убие Хитлер по етнически, плюс още няколко милиона славяни които Сталин не е убил и плюс оцелелите евреи от лагерите освободени от червената армия. Евала, ти си гений.

Анонимен каза...

Т.е. не помагайки на СССР да удължи войната и да могат германците хубаво да поизчистят лагерите и окупираните територии от тия под човеци евреи и славяни.

Ангел Грънчаров каза...

Много се зян с мисленето, другарко, просто съзнанието Ви е изкривено тотално. Мислете малко де. Ако двата кръвожадни звяра се вкопчат в борба, те немаше да имат време да се занимават с терор над мирните граждани, а битката им щеше да е свършила още в 1941 година, т.е. всички жертви на национал-социалистите и на интернационал-комунистите по концлагерите щяха да бъдат избегнати, просто тия хора щяха да оцелеяьт. Толкова ли е трудно да зацепите поне това?

Ангел Грънчаров каза...

Апропо, помагайки на Сталин да оцелее и да удължи войната фактически му помогнаха да убива мирни граждани много години наред, същото се получи и с национал-социалистическия звяр... зацепихте ли и това или Ви е трудно?

Анонимен каза...

Ти си исторически неграмотен, първо Рузвелт не започва помощта 41 година и неговите действия нямаше да повлияят на първите години на войната и второ лагерите не са от 41 година. Прочети малко преди да даваш глупави идеи.

Анонимен каза...

Е тия мирни граждани подлежат на ликвидация защото са славяни бе гений.

Ангел Грънчаров каза...

"Тъй грамотна" другарко, ето, четете поне това, белким малко се ограмотите:

Первоначально в программу ленд-лиза вовлекались страны Британской империи и Китай. С ноября 1941 года к программе присоединили СССР, а к концу войны практически все союзники США стали её участниками. В 1942 году США подписали с Великобританией, Австралией, Новой Зеландией и «Свободной Францией» ещё одно соглашение, так называемый «Обратный» ленд-лиз. Согласно ему уже союзники предоставляли армии США товары, обслуживание и транспортные услуги, свои военные базы[4].

Ха сега дайте некоя "умна" идея. Апропо, какво значение има от каква наоционалност са хората, убивани от национал-социалистическите и от интернационал-комунистическите убийци ма, другарко? Да не Ви изби на на-ионал-комунизъм напоследък, питам понеже сте путинка, а Путин си е завършен национал-комунист?!

Анонимен каза...

Данчо е напълно прав, че няма смисъл да се разговаря с теб.

Ангел Грънчаров каза...

Кой е тоз "Данчо" ма, другарко, да не превъртяхте хептен?

Бамо Кольо каза...

Разбира се, че има смисъл. Има смисъл да се говори по въпроса как така френските колаборационалисти се наредиха в антихитлеристката коалиция. Има смисъл да се говори за типичната англосаксонска подлост, заради коята мушмороците от Британия и САЩ откриха Втори фронт след ката СССР преобърна хода на войната. Има още много смисли, но нашите козяшки петоколонници едва ли ще ги търсят...

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч Бачо Колю, руснаците щяха да преобърнат хода на войната на кукуво лято ако не беше огромната помощ на Америка, която потече още през есента на 1941 г. Но къдети ти путинец като теб да схване трезво нещата и да признае истината, която е така неприятна на въпросните путинци...

Бамо Кольо каза...

В заглавието си задаваш въпрос дали трябва да се преоценят резултатите и изводите от Втората световна война. В изложението си налагаш тези, от които личи, че въобще не те интересуват отговорите на въпроса ти. Но все пак 5 или 6 мовека ти отговарят, като основно изразяват несъгласие с тезите ти. В отговор на това всеки от тези 5 човека разбира, че нищо не знае, нищо не разбира, че е путинец, че има проблеми с мисленето. Грънчаров, след като си решил да се държиш като последен простак и завършен олигофрин, за къф чеп въобще поставяш този въпрос?!?

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч Колю, озлобил си се. Така е като стоиш на страната на лъжата и на лъжците. Да се путинец е така. Всекиму отдавам длъжното. Справедлив човек съм. Увъутанията не ти помагат. Не го ли разбра веке?

Спартак каза...

Германците в днешно време говорят за нацистите все едно не са били техните бащи и дядовци. Някакви извънземни. Малка част от идеологията съществува и до ден днешен, само че по-политкоректно, за да не се възмути някой.

А Германия е изключително слаба нация геополитически. Хитлер създава немското гражданство и голяма част от немската индустрия и обществени връзки. Никакво чудо не са постигнали германците след войната. Просто са си поправили къщите и заводите. И вместо нациски фабрики за танкове и самолети, почнали да правят автомобили и влакове.

Няма нужда да се преоценя какво се е случило. Достатъчно е да се разбере и да се знае истината, какво се е случило от различни гледни точки и тогава човек сам си прави оценката.

Поздрави от Германия.