Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 5 януари 2022 г.

Кой е лакмуса дали ще има същностна промяна - или отново ще има имитация, менте-промяна, менте-"нормалност", менте-"морал", менте-"справедливост", менте-"образование"?


Ето какъв кратък диалог проведохме с един приятел от фейсбук, имащ демократични убеждения като мен (и привърженик на новите управляващи!):

Петър Фотев: Скъпи приятели! 

... През 2022-ра смятам да наблегна повече на проблемите, свързани с българското образование, да продължа да пиша за политика и да се боря за промяната - такава, каквато аз я разбирам: с нови идеи, с нов морал и с нови хора, заменящи постепенно втръсналите на всички ни стари муцуни. 

Започвам с нещо позитивно. Утре правителството ще назначи голяма част от областните управители. Сред тях виждам достойни хора, които са ми дългогодишни приятели и съидейници: Йордан Иванов - в Пловдив, Митко Сяров - в Сливен, Людмила Илиева - във Велико Търново, Катя Панева - в Хасково и др. Интересни имена има и сред заместник областните управители. Вярвам, че тези доказали се във времето с професионализма и с морала си политици ще допринесат много за усещането ни, че България е демократична и правова държава, променяща се в правилната посока. Дано! 

Ангел Грънчаров: Понеже съм мрънкало (благодаря за информацията за новите областни управители!) ще кажа, че израза "нов морал" дразни. Или е морал, или не е, но нов морал няма! 

Петър Фотев: Ангел Грънчаров, разбира се, че сте прав. Но аз, изхождайки от общоприетата дефиниция за морала като "система от правила за нравствено поведение в обществото", имам предвид, че трябва да намалим търпимостта си към определени негативни прояви и явления, превърнали се сякаш в норма и приети от мнозинството едва ли не за съвсем нормални. "Новия" морал го разбирам като връщане към нормалните човешки и обществени отношения, изискващи да не се лъже, да не се краде, да държиш на думата си, да носиш отговорност и т.н. А това неизбежно минава и през известно кадрово обновяване на политическия ни "елит". 

Някой по-горе е писал, че "стари муцуни" е клише. Да, така е. Но аз не вярвам в метаморфозите за един ден: до днес лъгах и крадох, но утре се събуждам различен човек и почвам да уча другите на честност и на почтеност...

Що се отнася до новите областни управители, опасявам се, че има вероятност те да не бъдат гласувани днес, т.к. все още има известни разминавания между партньорите, които ще е трудно да се изгладят в оставащото малко време до правителственото заседание. 

Ангел Грънчаров: Петър Фотев Съгласен съм. Привикнахме в ерата на Симеон-Доган-Станишев-Борисов-Пеевски-Гешев към лъжите, кражбите, беззаконията, които станАха "НОРМА", сега трябва решително да се откажем от тях, в този смисъл е "ново" да се не се лъже, краде, безобразничи. Страшно е, че допуснахме АМОРАЛНОСТТА да стане "морал", та сега да трябва да се връщаме към "новия морал", сиреч, към самата МОРАЛНОСТ

А аз очаквам, не крия, от новия областен управител да направи нещичко по моя казус, щото не мога да приема, че мутро-гербовашката "законност" и "нормалност", според която властващите калинки в образованието ме обявиха за "пълен некадърник" и ме опраскаха, уволниха и изгониха от учителстването, е съвсем приемлива и за новите управници. Това за мен е тест и лакмус дали наистина ще има същностна промяна или ще имаме отново имитация, менте-промяна, менте-"нормалност", менте-"морал", менте-"справедливост", менте-"образование" и т.н. 

Да не говорим за това, че мутрите ме опраскаха само защото съм привърженик на истинската реформа в образованието, само защото съм привърженик на концепцията за т.н. "демократично училище", привърженик съм на идеята за свобода в образованието.

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: