Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 22 май 2022 г.

Технологичните гиганти - Apple, Amazon, Google и Facebook - така мощни, все пак трябва ли да са под някакъв контрол?

 

Небезразличен Гражданинъ Много ще ми е интересен и полезен, Калоян, твоят коментар на казаното в този филм. Понеже си наясно със ставащото в тази област. Темата е много интересна! 

Въпрос: хубаво ли е това, че мегакомпаниите като Епъл, Гугъл, Фейсбук, Амазон са по-мощни от правителството, което "трябва да ги контролира"? Кой кого всъщност е добре да контролира? Технологичните гиганти, така мощни, все пак трябва ли да са под някакъв контрол? Дали ако държавните бюрокрации ги сложат под контрол, това ще е за доброто на обществото, или ще доведе до намаляването или дори ликвидирането на прогреса в обществото, в света? 

Щото нали знаем до какво обикновено води държавният контрол, на мен ми се струва, че той не води до добро, докато свободата е доказано, че води до просперитет и до богатство, само дето то не е "правилно разпределено", нали така? И кой да го разпределя? 

Може ли изобщо да има справедливост - или не трябва да има? А може би има, нищо че има и такива свръхбогати, мега богати компании, които властват; но докъде ще доведе тази тяхна власт? 

И още много други въпроси възникват. Дано и други хора се обадят и кажат каквото мислят.

Още нещичко: къде е доказано, че държавата (правителството, включително и Конгреса, законодателната власт) АПРИОРИ и ПО ПРЕЗУМПЦИЯ винаги работи за доброто на обществото; дали пък държавата (и нейната властваща бюрокрация!) всъщност не е най-големият хищник, спиращ прогреса, лъжейки и манипулирайки обществото?! Щото всъщност нима не е по принцип (пък и де факто!) ясно, че въпросната властваща бюрокрация работи не за интереса на обществото, а за своя собствен интерес? 

Може ли обаче демокрацията (ний, човеците, ний, гражданите!) все пак да постави под свой контрол (КОНТРОЛА НА ОБЩЕСТВОТО, НА ГРАЖДАНИТЕ!) тази хидра, този октопод на държавната властваща бюрокрация - и дали наш естествен съюзник не са именно тези свръхмощни технологични гиганти? Или те непременно са съюзник на властващата бюрокрация, ще се разберат с нея и ще поделят властта и парите справедливо, но само за тях, не за нас? 

Ний пък, гражданите, имаме ли право да имаме някакви претенции към богатството, създавано от въпросните гиганти, след като нямаме и заслуга за създаването му? Или, като потребители на услугите (пък и жертви на експанзията на гигантите!) имаме такова участие - и то решаващо, значи имаме и заслугата? 

Въпроси колкото щеш...


ДОБАВКА: 


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: