Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 22 май 2022 г.

Покана за дискусия: Все "коне с капаци" ли трябва да сме ний, българите?


КАНЯ ВСИЧКИ НА ДИСКУСИЯ ПО ЕТО ТОЗИ ТЪЙ ВАЖЕН СПОРЕД МЕН ПРОБЛЕМ, ПОСТАВЕН ОТ ПРИЯТЕЛ, ЖИВЕЕЩ В АМЕРИКА:

Kaloyan Borisov: Мисля, че огромна част от българите не разбират ценностите на западния свят. Преди всичко той е проактивен в търсене на прогрес. Този процес е свързан с много провали, за които малко се знае и коментира в България. Ние виждаме преди всичко победителите. Но за съжаление гледаме на тях с глупавото разбиране за корупция на съзнанието, в която живеем от турско. 

По никакъв начин тук няма място за примирение от страх да не ядосаш някой голям, силен, авторитетен или, видиш ли, доказал се умник. Ако съдя по популярността на историята за Давид и Голиат. Дори бих казал, че обществото масово толелира умението на малкия човек със сърце и акъл да предизвиква авторитети. 

Малките хора с качества и мотивация развиват това общество най-вече като се грижат за неговия прогрес. Това минава през иновативно отнемане привилегиите на всякакви авторитети. Никой от тях разбира се не е съгласен с това. Но основите на обществото са достатъчно здрави за да понесат риска и разберат ползите. От личен пример мога да твърдя ,че вашата склонност да предизвиквате със знания и мотивация винаги ще бъде високо оценена. 

В повечето случаи се дава някакъв шанс на всеки да се докаже. Но трябва да си подготвен. Като правилно подредиш своите лични приоритети. С постоянно търсене на знания. Разпознаване на измамна сигурност. Изграждане на системно мислене с оптимална последователност от мисли и действия. Финансова еманципация с избягване на дългове и излишни вещи. Създаване на мащабен поглед в бъдещето. Дефиниране цели и търсене на пътечки за тяхното постигане. 

Аз лично не разбирам нуждата на много имигранти от контакти и препоръки за намиране на добра работа. С достатъчно умения и мотивация вратите на повечето компании са отворени. Дори бил казал, че попаднал веднъж между стойностни хора губиш желание за промени в тази посока и търсиш нови предизвикателства. 

Let's reflect and appreciate how the world changed because of a few crazy ones. Think different #Apple Нека се замислим и оценим как светът се промени заради няколко луди. Мисли различно #Apple · · 

5 коментара: 

Blagovest Buyukliev: Такива промени не могат да се случат за едно поколение. Цялата ни история досега е на родов патернализъм (турското робство) и авторитаризъм (държавната традиция след освобождението). Отношението ни и доверието към даден човек на първо място произтича от неговия статус в йерархията. Тепърва в нашето време се пропуква леда и се забелязват западни модели на мислене в единици хора, но преобладаващата масова авторитарна култура често ги задушава. От друга страна пък е лесно за свободен човек да оборва и да прави "смешни" опонентите си, когато те използват само клишета, недоразбрана информация и приказки, предавани по метода на разваления телефон. 

Kaloyan Borisov: Вярно е. Повечето в йерархията приличат по-скоро на надрусали се в тоалетните наркомани. За мен лично подобни хора са токсично отровни. Трудно подхождам към тях с цивилизована толерантност. Като част от западния свят се опивам да бъда проактивен в търсене на някакъв прогрес. Сигурен съм, че има много хора с качества, които търсят някакъв шанс. Просташки пропиляван от някой друг високо в същата йерархията. Смятам, че всички ние трябва да разпознаваме и толерираме първите като нашето утре. Вероятно като общество не трябва да позволяваме тяхното задушаване от "клишета, недоразбрана информация и приказки, предавани по метода на разваления телефон". 

Blagovest Buyukliev: Kaloyan Borisov Според мен успешният подход към такива "авторитети" е спокойното и методично обяснение, защо нещо куца в твърдите им и ограничени разбирания за света. Чрез такъв по-образователен подход спорът не ескалира до безконтролна ад-хоминем емоционалност, а целиш пред тях да им обориш клишетата с реални логични примери. 

Kaloyan Borisov: Blagovest Buyukliev от доста време наблюдавам всякакви хора и групи в TikTok. Нямам други канали за наблюдение на българи. Хора възпитани с тояга и 🥕 много трудно мислят самостоятелно и абстрактно. Искат преди всичко да бъдат слушани и уважавани. Само защото имат някакви елементарни, но авторски разсъждения за нещо завъртяло се в компанията. Ако нещо не им хареса в диалога обръщат всичко на поучителна проповед. Разпознаваме ги по простотата на изразяване. Обичат житейски примери и хвалба с лични постижения. Не се интересуват от политически анализи и може би най-ужасното, не знаят друг език освен български. Живеят в собствен, примитивен, но достатъчен за тях свят. За мен слизане на тяхното ниво е обременяващо и с времето започвам да ги приемам като видиш ли онеправдани от живота. Някои се представят за жертви. Малкото появили се нормални, stream -a по няколко пъти и изчезват за винаги. 

Небезразличен Гражданинъ: Много хубава и важна тема си поставил! 🙂 И голяма. С удоволствие бих се включил защото силно ме интересува. За мен са загадка по-младите българи (вече доста години нямам възможност да общувам с ученици поради изгонването ми от образователната система), затова се старая да ги следя в Мрежата, търся техни мислещи представители. Същинска рядкост са - такова ми е впечатлението. Доколкото ги има, съзнанията им са обременени с разни глупави дефекти, страдат от не по-малко глупави суетни мании и по тази причина развитието им върви в невярната посока. 

Прав е Калоян. Твърде порочно е съзнанието на такива хора, особено ония, които са се изявили донякъде и са постигнали успех, известност, пари. Жалка работа се именно тези "елитни представители", тия звезди! Поради личностен дефицит те именно стават идоли на цялата младеж, но я обременяват с дефектитете и с маниите си. Щото повечето млади просто копират образците поведение или манталитет на въпросните "звезди", което е същинска трагедия. Такова нещо може би има и на Запад, но там животът е такъв (благодарение на свободата!), че успяват (не като у нас) ЛИЧНОСТИ С КАЧЕСТВА, а не мижитурки (както е у нас). Погледнете какви са ни първенците или звездите, които задават тон и циркулират из медиите, включително и в Мрежата (където реалността изпъква особено ярко и релефно дори!). 

Свободата винаги е благодатна и поставя всяко нещо (и всеки човек!) на заслуженото му място, но там е работата, че у нас личностите с развито съзнание за свобода и манталитет на свободни личности или липсват, или са с твърде ощетени и в погрешна посока развити представи. 

Такова е моето разбиране и впечатление. Давам и пример: писах и предложих нещо на известните нашенски ютубъри, смятах, че са хора с все пак по-разчупено и по-модерно мислене, предложих взаимодействие в името на добра кауза, на кауза в полза на цялата общност. Мълчат като г#зове! Как пък на нито един не му прищрака в главата, че истински печелят именно ония, които правят нещо добро не само на себе си, а на общността?! Как пък не им мина през акъла мисълта, че да си ЧОВЕК все пак е най-важното? Не, няма такова нещо, те са болни от мании и си оставят верни на маниите си. Жалка работа! 

Рядкост са невманиачените и несуетни, неизлагащи се по толкова глупав начин хора и личности у нас, които са способни на действия по консолидиране на енергия във вярна и донякъде алтруистична посока. Да не давам примери с още по-известни личности, които също не са способни на взаимодействие. Всеки що-годе успял нашенец е нещо като капсулирала се самостоятелна вселена, в която въпросното същество е и бог, и цар, и всичко - и там не се допускат други личности, щото, сакън, ще разрушат хармонията в капсулата! 

Глупава работа! Липсва им нужният духовен хоризонт. А това се дължи на непълноценно образование и възпитание - и на ЛИПСА НА ТЪЙ НУЖНИТЕ ЗА ЖИВОТА КАЧЕСТВА ЗА ФИЛОСОФСКО (дълбоко) ОСМИСЛЯНЕ НА СИТУАЦИИТЕ. Затова според мен ТЕСНОГРЪДИЕТО (слепотата) е главният недъг на разпространеното масово съзнание; у нас коне с капаци колкото щеш, а и капаците им са не толкова разнообразни дори. 

Спирам. Темата е благодатна. Но и тя ще бъде посрещната с масово БЕЗРАЗЛИЧИЕ и МЪЛЧАНИЕ. Което именно и ще потвърди тезата ми... за жалост. Как мразя да съм все прав! Как пък някога някой няма да се осмели да ме изненада?!


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...







Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.


Няма коментари: