Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 11 юни 2022 г.

Как да освободя съзнанието си от заблудите, как да счупя веригите, как да скъсам примките, в които се мъчат да ме оплетат лъжците?


Ето какво написах на един мой далечен американски приятел (българин, живеещ и работещ в Америка), който твърди, че ний, българите, сме непоправимо и завинаги увредени от комунизма и че спасение за нас няма; дава ми пример за друг нашенец, живещ в Америка, пък робуващ на глупостите на путинците; на такива хора не можело да се помогне, глупаво било да се опитваме да им помогнем да се освободят от заблудите си, това било мисия невъзможна; наложи се да му кажа следното: 

От единичен случай е некоректно да се правят такива фундаментални песимистични заключения. Аз съм философ и моята мисия е да помагам на заблудените, на хората, които са с объркани, с отровени от лъжи представи, глави и съзнания. Цял живот го правя и на много хора съм помогнал. Истината е мощно нещо, най-доброто средство за убеждаване е именно тя: аз като философ се опирам единствено на нея. Истината е най-мощното, несъкрушимото, непобедимото оръжие - не само в този свят, но и във всички възможни светове. 

Учете философия, обучавайте се да мислите пълноценно - за да осъзнаете истината за нещата, за да освободите съзнанията и душите си от заблудите, за да счупите веригите, за да скъсате примките, в които искат да ви заплетат лъжците, манипулаторите, платените медийни мерзавци, обслужващи злотворните сили. Доверявайте се само на правдолюбиви хора, а за да откриете кои са те, за да можете да ги разграничавате от лъжльовците, пак няма как да минете без философия, без упражнения в основателно, в задълбочено мислене. 

Успех ви желая в това най-важно и най-първо дело на живота ви! Стига да искате да бъдете пълноценни, сиреч свободни човеци де; ако не искате, ако искате да бъдете нещо друго, а не човеци, примерно жалки зомбита или папагали, дърдорещи глупостите на руската пропаганда, тогава недейте следвайте моя тъй добросърдечен съвет.


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена. 

4 коментара:

Анонимен каза...

Защо питаш мен? Щом имаш такива проблеми, сам си търси решението!

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, много нервно нещо реагирате? :-) Много лично възприехте нещата. Има явно напредък терапията, която от толкова време Ви прилагам...

Анонимен каза...

Научѝ се да списуваш грамотно, Грънчаров! Научи се що е запетая.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, че сама не знаете правописа и граматиката, не е причина нагло да давате глупави съвети на човек като мен, който цял живот пише и е написал 30 книги. Хайде сега дайте моя текст с "правилните" според бедните Ви представи запятайки. За да види народът и да се посмеее...