Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 29 август 2022 г.

Кой е коренът на българо-руската зла орис, бесовщина и непрокопсия, на какво се дължи проклятието на България и Русия?


Георги Пашевъ: "На една международна олимпиада китайският ми колега каза, че е от малък град - няколко милиона жители. На техните олимпиади на първия кръг участват от 12 до 14 млн. ученици, за да излъчат накрая отбор от пет души. Дори Станислав Козел ръководител на руския отбор, се подиграваше на китайците, че не е никакво постижение от цял милиард да изкарва пет души отбор и да спечелят медал. А ние от една България, от един град, дори от една паралелка, на която съм бил класен ръководител, сме изкарали шест души, които са ходили на международна олимпиада, и са донесли три златни медала. Това е истински подвиг. Явно има нещо, с което превъзхождаме останалия свят... 

... Днес в България обаче децата ни учат само езици и биват подготвяни за износ, което не е най-добрата тактика." 

Теодосий Теодосиев - златният физик на България, подготвящ вече 30 години гениални българчета, разбиващи всички класации по постижения в международните състезания по физика. (от нета*) 

Ангел Грънчаров: "А ние от една България, от един град, дори от една паралелка, на която съм бил класен ръководител, сме изкарали шест души, които са ходили на международна олимпиада, и са донесли три златни медала. Това е истински подвиг. Явно има нещо, с което превъзхождаме останалия свят." - казва уважаваният и от мен учител Теодосий Теодосиев (с когото се запознах на живо преди години на една конференция за образованието, организирана от проф. Минко Балкански в неговия Институт по образованието, който се намира в село Оряховица, Новозагорско). От цитираното изказване възниква въпросът: с какво ние, българите, превъзхождаме останалия свят? И като нация ли превъзхождаме останалия свят - или като отделни индивиди? (Щото в една общо взето неумна нация въпреки това може да се срещат и умни индивиди!) 


С ум ли ний, българите, превъзхождаме света? Добре де, ако бяхме толкова умни като нация, защо това не ни личи в начина, по който уреждаме своя живот (и държавата си в това число), защо нямаме постиженията, които имат други народи, които не се тупкат по гърдите като нас, че са най-умни? Явно излиза, че не сме чак толкова умни, а това, че учителят Теодосиев е имал много кадърни ученици, показва само, че сред нас, българите, има твърде много добър, ала неоползотворен по подобаващия начин човешки "матрьял" (както казваше непрежалимият от много български скудоумци Тодор Живков и както повтаря неговият най-даровит ученик по простотия, именно вождът на простите у нас Боко Борисов). 

Истината е, че сред нас, българите, както и в целия останал свят, сред всички други народи, има много щедро надарени от Бога индивиди, които обаче, ако попаднат на добри учители, могат да имат постиженията на учениците на учителя Теодосиев, но ако попаднат на посредствени, неспособни учители-мижитурки (както често обикновено, за жалост, се случва!), пропиляват общо взето таланта си. 

Въпреки че все пак трябва да знаем, че тъй мъдрият Бог е направил така, че талантливият, надареният човек има тази орисия цял живот да прави чудеса, но все пак, с малки изключения, да осъществи на дело, в поредица от дела дарбата си и, както казваме, да се реализира като личност. Това го знам прекрасно, от условията зависи много, у нас, трябва да признаем, условията за личностно реализиране са отчайващо тежки, да не кажа кошмарни. Ние, българите, друго не правим освен да прачим на най-добрите, на най-умните, на най-надарените от нас. (Да не забравяме, че българският гений, по твърдението на проницателния класик, е тъкмо завистта!) 


Цялата работа се свежда до това на нашите деца и внуци да създадем що-годе добри условия да станат добре възпитани, достойни, смели, сиреч СВОБОДНИ личности, което обаче, за жалост, не сме направили - и затова похабяваме общо взето почти целия български човешки "матрьял". Да си талантлив в българските условия в крайна сметка е проклятие, което обяснява защо толкова много млади хора, щом усетят, че бъдещето им у нас ще бъде мрачно и тежко, се принуждават да бягат в други страни. В които именно и ще бъдат оценени като личности. 

Щото в целия останал свят (ако изключим България и Русия!) са научили отдавна, че човешкият, личностният потенциал е най-ценното в този свят и живот, на което, ако се заложи, постиженията и богатството на индивидите и на цялата нация неминуемо са невероятни и потресаващо разнообразни. За жалост само ний, българите, а също така и руснаците, не сме разбрали тази тъй проста истина, само в тия две страни масовият българин и руснак не само че не цени подобаващо личността, личностното начало и личностните изяви и дела, но и е преизпълнен със злоба към тях, мрази ги, прави нужното да отмъсти и да съсипе живота на тия, които са личности в истинския смисъл, т.е. които са свободолюбиви и правдолюбиви. 

Това обяснява защо България и Русия са двете страни, които са прочути и с бедността си, и с мизерията си, и с беззаконията си, и с безумията си, с глупостите, които правят. Щото имат твърде голям природен ресурс и потенциал, включително и човешки, но поради в корена си погрешните им представи за живота, задължително го пропиляват. 

Тотално сбърканите българо-руски представи за живота се свеждат до това, че масовият българин и руснак не само че не разбира що е свобода, но и люто мрази свободата и всичко онова, което произлиза от нея, завижда и мрази индивидите и народите, които берат и се наслаждават на обилните плодове на свободата, способен е да убива, да съсипва живота на тия (индивиди и народи), които именно са свободолюбиви и правдолюбиви, които умеят да се ползват от безмерните блага на свободния живот. (Е, руснаците са все пак по-зле от нас; понеже ний, българите, сме по-близо до Европа, у нас сякаш положението е малко по-добре отколкото е в Русия; но нищо не ни пречи и ний да затънем до шия в руската лудост и бесовщина, която, както виждаме, тръгна на война с целия цивилизован и свободен свят!)

Като философ и като учител, които има богат опит в борбата с българо-руската масова духовна немощ и простотия мога да ви кажа този извод от нелекия си живот. 

Можете да почнете да ме плюете с цялото усърдие, на което сте способни, драги руско-български патреоти! 🙂 Приятно плюене ви желая! :-)

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!  (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg 

4 коментара:

Анонимен каза...

Маркс-ленински философ и изгонен скандален бивш учител.

Ангел Грънчаров каза...

Баба Ви, другарко, а маркситко-ленинска философка, не аз. "Бивш учител" нема такова понятие, другарко, ето, сега уча теб, ти си най-тъпата ми и най-наглата ми ученичка... :-)

Анонимен каза...

Няма нужда България от математици и инженери (както и цяла Европа), заводите ги няма вече, отидоха в Азия. Европа трябва да произвежда само философи, политолози и социолози. Хуманитаристите единствено покачват жизнения стандарт.

Анонимен каза...

Я! Превълтялникът Тео, който тръби, че американците искат да намалят населението на света до 500 милиона! :)