Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 5 септември 2022 г.

Да помълчим за кончината на българското образУвание, за образУванието в тъй приказната страна Мутроландия, което отдавна е труп...


Понеже наближава новата учебна година искам да разкажа една случка, която доста добре илюстрира ситуацията в нашите училища; става дума за разговор между мен и един учител. Днес, връщайки се към Пловдив, в Костенец срещам един човек, мой набор, за когото знам, че е учител; заговорихме се, ето тази част от разговора ни, която именно е интересна в посоката, която в случая ме интересува: 

Питам го: 

- О, наборе, как е живота при теб, доволен си от живота? 

Той ми отгвърна: 

- Разбира се, че съм доволен, как няма да съм доволен; ето, пак ни увеличиха заплатите! 

Аз го запитах: 

- Ама тиш още ли учителстваш, не се ли възползва от ранното пенсиониране - та да се отървеш най-после от училището? 

Той ми рече: 

- Не, не пожелах да се пенсионирам. Даже сега, догодина, като ми дойде възрастта за редовното пенсиониране, пак ще гледам да не изляза в пенсия. Да не съм луд да се пенсионирам, вземам вече повече от 2000 лева чисто! 

Тук аз рекох да го засека по ето този начин: 

- Бравос, бравос! Аз пък смятам, че парите не са толкова важни колкото ти си мислиш. Има значително по-важни неща от тях, разбира се. 

Моят събеседник, като чу думите ми, се ухили подигравателно и ми рече: 

- Тъй ли, колега? И кои са тез неща, които са по-важни от парите, ако смея да запитам? 

Аз очаквах (добре го познавам!), че ще ме запита така, и му отвърнах: 

- Как кои? Много ясно кои са: честността, достойнството, добротата, любовта, човечността... 

Като чу тия думи от мен, моят някогашен приятел и сега учител (действащ!) се ухили още по-подигравателно, постара се да изрази на лицето си колкото се може по-изразителна гримаса на пълно отвращение към думите ми и каза: 

- Ха-ха-ха! Честност и достойнство значи, а? На теб явно акъла в главата ти никога май няма да дойде? И за какво ти е това голо достойнство? Загуби си работата, загуби 15 чисти заплати накуп при пенсиониране, загуби толкова заплати докато си изгонен от училището, загуби си хубавата пенсия за едно нищо и никакво достойнство. Глупак! 

Аз знаех, че така ще ми каже, затова му отвърнах: 

- Е, човеко, майната им на парите, ти обаче знаеш ли какво спечелих аз в замяна на парите? Нещо много по-ценно, което ме кара да се чувствам много по-богат... 

Той пак се ухили и запита: 

- И кое е това толкова голямо богатство, кажи ми, че нещо не се сещам? 

Аз му казах ето какво: 

- Чистата съвест. Съвестта ми е чиста. Не съм се унижавал, не съм слугувал никому, не съм се излагал пред учениците да говоря едно, а да правя друго. Все неща, които вие, дето за пари си продадохте душите на дявола, правите всеки ден. 

Той за миг загуби подигравателната си усмивка, ама се овладя и пак я изобрази, като произнесе ето тия памятни думи: 

- Продадохме си душите, драги, ама си имаме за сметка на това хубави банкови сметчици (всеки месец си внасям по 1000 лева) и освен това аз ще получавам пенсия, каквото ти не си и сънувал, разбра ли? 

Понеже знам, че няма да го убедя (ние и друг път сме спорили за подобни неща, той навремето, при комунизма, беше щатен комсомолски активист и кариерист и аз още тогава съм го захапвал по тази линия!), прекратихме спора - щото явно живеем в различни светове. 

А сега ето черешката на тортата, която запазих за накрая: този човек, чиято специалност сега няма да казвам каква е (инженерна е!) ми каза, че си допълвал часовете като преподавал... философия! 🙂 Правете си сметка що за философия той преподава на учениците си де. 

Слагам тук точка. Останалото, дето се казва, е мълчание. 

Да помълчим за кончината на българското образУвание, за образУванието в тъй приказната страна Мутроландия, което отдавна е труп, но просто няма кой да го изнесе и затова този труп отвратително смърди. 

Честита ви нова учебна година, драги дами и господа, дето пак ще си пратите децата и внуците тия дни на училище! 

Да са ви живи и здрави дечицата, горко им обаче с туй образУвание, което им дават учителите, чиито "ценности", с извинение, са като на моя отдавнашен приятел, дето ми се подигра днес така хубаво!


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

9 коментара:

Анонимен каза...

Гледай това: https://www.youtube.com/watch?v=GZTkBJLDjP0 Стани политик...

Анонимен каза...

На това му казвам Happy end. За тях парите, за теб чистата съвест. Всички са доволни.

Ангел Грънчаров каза...

Така ли, другарко? :-( А как участват в хепиенда горките дечица? :-( Май снова нищо не сте зацепила...

Анонимен каза...

Грънчаров болен се разболя за тия 2 хил. лева, той даже иска повече да взима като директор на ТЕТ Ленин.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, пок нищо не сте зацепила. Парите съвсем не ме вълнуват. Разбирам, че това нещо даже не можете да си го представите, ала опитайте. Помъчете се. Има човеци, които за пари не се продават. А иначе е тъпа работа да проецирате себе си върху мен, нема смисъл.

Анонимен каза...

Много е злобата ви, г-н Грънчаров. Затова така мразите всички и всичко.

Ангел Грънчаров каза...

Другарко, Вие себе си обявихте пак за "всички" и дори за "всичко"? Горката! Между другото аз и Вас дори не мразя, злоба нямам и към Вас. Просто Ви съжалявам... но това няма как да го разберете, щото сте обладяна от бесовска злоба към мен. По причина на моето нравствено превъзходство, по причина на правотата ми ме мразите, нали познах?

Jores каза...

Грънчаров, джанкаш се като жена в цикъл, че позорно те изгонили от пловдивския електротехникум, влачиш от девет дерета ведра с помия срещу всеки, който не е с твоя акъл, наричаш жени хора, които не познаваш, повтаряш като латерна, че си философ и психолог, а правиш елементарни грешки от психологическа гледна точка, за философията вече съм ти казвал, че ставаш за популяризатор на чужди идеи, но ти свои идеи си нямаш. Натискаш се в Пловдив, а на пловдивчани не им пука за теб и за твоята жалка участ на отродник и отживелица от ерата на соца.

Какво трябва още да ти каже човек, че да не лъха злост от теб и твоите нелепи писания? Че си типичното мекере, това е ясно, но защо го навираш в очите на всеки, който се докосне до Пловдивската телевизия на Евгений Тодоров? Това ми е въпросът, но не към теб, а към онези, които обслужваш.

Георги К. Бояджиев

Ангел Грънчаров каза...

Поклонникът на комунизма, на таваришч Путин, на таваришч Вольный Сидеровский и най-вече на... самия себе си Георги Бояджиев (той затова всеки ден пунктуално описва какво е видял, вглеждайки се в собствения си пъп!), той е също така и квартален пишман-списувател, си е излял мъката по повод на моята тъй скромна персона. Може пък поне малко да му е олекнало, дано. Язък, че се излага, но какво да правим, това са жестоки емоции, които тресат въпросния блед и жалък комуноид...