Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 10 септември 2022 г.

Трябва ли крал Чарлз III да абдикира в полза на сина си принц Уилям?


Една позиция по току-що почналото царуване на Чарлз: 

Даяна навремето е турила рога на Чарлз с един коняр и той е заминал при Камила. Даяна пък го обвиняваше, че й изменял с Камила и затова тя отишла при коняря. Кое е истина не знам, но знам, че тримата направиха куп щуротии. Заради тях кралица Елизабет се беше видяла в чудо и удържа монархията само благодарение на всеотдайната си преданост.

Някой някъде каза, че кралицата била рекла на Чарлз в ония щури години: "Избирай: или Камила, или трона!" Той избра Камила. Сега получи и трона. 

Затова правилното е да се откаже от от трона и да си доживее живота с Камила. Това е чудесен тест за достойнство, за морална сила. 


Доста излагации направи Чарлз. Народът помни. Ако той има съзнание за дълг, трябва да абдикира. То е и за негово добро, и за доброто на сина му Уилям, и за доброто на кралството и народа, и за доброто на монархията и династията... 

Защото рейтингът му е лош. Ще навреди на монархията и на династията ако не се оттегли. Аз очаквам да направи това. Иначе ще се изложи. 


А и покойната кралица може да му е наредила това. И да го е принудила да обещае пред семейството да изпълни волята й. Той ако нема достойнство, то тя обаче имаше... 

При монархията най-важното е моралната (човешката) страна. Ако там нещо не е наред, всичко отива по дяволите. При республиките моралната страна нищо не значи - там всичко от този характер изначално си е отишло на поразия. 


Республиките пък са напълно аморални, затънали са по принцип, по начало в тресавището на аморализма, на безнравствеността. И на тази основа деморализират и обществото. 

Дори здрави общества като американското са застрашени от това нещо, да не говорим за прогнили от развала (корупция се казва на латински!) общества като руското и българското.


ДОБАВКА:

Крал Чарлз е избягнал в речта си да каже нещо по важния въпрос дали не е правилно да се оттегли от престола предвид греховете си (примерно този, че е разведен с майката на децата си и след това е женен за разведена жена!). И това за момента е правилно.


Нека да бъде погребана кралицата, нека да мине известно време, нека да наближи датата на коронацията и хоп, дни преди нея да каже, че абдикира по ред причини в полза на новия принц на Уелс Уилям, та да може крал Уилям да получи короната, а не провинилия се толкова много негов баща.

Аз смея да се надявам, че това е най-разумния ход за крал Чарлз - да поцарува някой и друг месец, да се оттегли от трона и да си доживее тихо живота с тъй любимата му Камила (заради която, де факто, си пропиля шаансовете да бъде достоен крал, подобно на брата на дядо си, който също загуби короната заради една жена!)...


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

8 коментара:

Анонимен каза...

Ако предлагаш да я опявам, Владо, не мога. Аз скърбя за бабата, дето умря заради наводнението, тя преживе не е сънувала дори живот като на тази, а си е откъсвала от залъка да отгледа деца и да събере покъщнина...

Мария Василева

Анонимен каза...

О, колко е прав Ангел Грънчаров начело с превеликия му предходник Сократ Марче! В произнасянето им за жените....🙂 С публикуването на тази снимка, (м/у другото копирана от HUMANUS) ние с него, така отдавайки почит на отишлата си от този свят Елизабет, казваме и безкрайно много неща на приятелите, и на приятелките си! От важни, по-важни, разбира се! Знаейки колко са духовно безгранично богати, колко са културни и знаещи...За да могат обхвана и с разума, и с въображението си значението живота на Елизабет за Кралствата, на които е била Кралица! И по-точно за сплотяването на хората им около идеята да имат Кралство...! Аз също бих, а и скърбя за тази бабичка Мила Мария, жертва и на стихията, но навярно и на нечия кметска безотговорност за предпазването от нея на хората избрали го и за решаването на тази задача...Тази бабичка може да е била и по-щастлива от Елизабет, а по-безгрижна, освободена от отговорностите на Кралицата, и, даже, както казваш и не сънувала ги - със сигурност...🙂 И знаеш ли, по съм лют на този престъпен и опростачено безотговорен за живота на съселяните си кмет и политиците зад него, отколкото сърдит на стихията, или на Бога, без чиито промисли нищичко не става в нашия безкрайно чуден, разнообразен и богат свят!

Владимир Петков

Анонимен каза...

Владимир Петков какви заслуги, тя е от кръга на Ротшилд?!

Мария Василева

Анонимен каза...

Ами, много съжалявам Марче, но не съм склонен да обсъждам сега от кой кръг била Елизабет и живота на колко деца била попиляла - така ли....Разочароваш ме...🙂 Та това, което ми повтаряш е комунистически идиотизъм и безумие Миличка...Ти не беше такова момиче...Би ли ми посочила ясно за кого ще гласуваш на втори октомври?!

Владимир Петков

Анонимен каза...

Владимир Петков за сега няма за кого, дано се яви тепърва
Комунистически не умея да разсъждавам, мноооого съм далече. Но отдавна съм евроскептик, заради подчинението на този хубав континент на Хамерика.
Сега ти ми кажи за кого ще гласуваш, след всичките грешки на ДБ и лъжите на ПП.

Мария Василева

Ангел Грънчаров каза...

Интересен разговор и спор сте започнали вие двамата, които сте най-видни небезразлични граждани! 🙂 Рекох да се обадя и аз. За кралицата и бабата от Карловско, дето е умряла заради наводнението ще кажа само, че и двете баби са важни според мен, но бабата от Карловско не е и сънувала тежките отговорности, които е носила бабата от Бъкингамския дворец - и в този смисъл Владо е напълно прав, че е живяла много по-щастлив живот от кралицата. А за това кой за кого ще гласува за мен е излишно да се пита, аз традиционно си подкрепям ДБ (ДСБ), въпреки техните кусури; щото по-сериозни от тях политици трябва да признаем, че няма. А няма щото ние от общността на небезразличните ни мързи да си запретнем ръкавите и да направим партия, но пък ние сме много малко, а и едва ли някой у нас ще ни подкрепи; аз лично собствената си жена няма да мога да убедя да гласува за мен ако се кандидатирам, та някой друг ли ще убедя?! Мъцна работа е политиката, противно на това как си мислят всички хора. И накрая да подхвърля: не съм съгласен, че Европа била под подчинението на Америка (макар че Америка, трябва да признаем, така или иначе навремето спаси Европа от смръдливия комунистическия ботуш!), за жалост оказа се, както го виждаме с просто око, Европа всъщност е била зависима от Русия - не само заради газа, а и с тъй коварните рески пети колони във всички до една страни от ЕС, да не говорим колко страшно е у нас. От гледна точка на това ме е много страх нашата приятелка Мария да не се подхълзне да гласува за Костя Копейкиновата руска тайфа, щото това ще бъде голяма грешка. Аз да си кажа мнението, все го правя за добро, пък после масово ме мразят...

Хубав ден ви желая и приятен разговор ви желая, скъпи и редки мои приятели!

Ангел Грънчаров каза...

Така и така взех думата, да добавя нещо: можете без притеснение да идвате вече в блога ми, взех решение да прекратя всякакви експериментални разговори с другарките от "сплотения колектив" на оплювачките и мерзавките, наложих им пълна цензура, както Мария ме съветваше да направя още навремето, т.е. те вече няма да цапат блога ми, тъй че можете да идвате когато искате и там; ще ми се в него да започнат вече хубави разговори (по истински важните въпроси!) между сериозни и свестни, т.е. мислещи личности. Това съобщение исках да ви кажа за всеки случай като ви се извинявам, че допуснах години наред въпросните другарки да цапат блога ми и така без да искам пропъдих именно вас, свестните...

Георги Пашев каза...

Абе, новио крал е суетен, има комплекси, че е "вечния принц". Цял живот се е занимавал с несъществени глупости, като пропаганда за климатичните промени. За разлика от него, кралицата на младини е била авто механик на армейски автомобили. Кажи ми кво работиш и как го работиш, за да ти кажа к'ъв си. Те това е истината. От узурлук сътвориха и глупостите с любовната планиметрия (триъгълник или четириъгълник). Нека всички да имаха сериозна работа и да си гледаха децата пълноценно вместо прислугата, да ги видя тогава щяха ли да имат време за глупости. Ей това не им харесвам на галените принц синчета. Навремето Фердинанд правилно възпита Борис с твърда ръка.