Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 17 октомври 2022 г.

Имаме ли някаква поне малка надежда някога да се освободим от простотията - и да тръгнем по пътя на прогреса?


Един млад човек, който живее и работи в Америка, Kaloyan Borisov се казва, с когото се познаваме отдавна, е написал нещо на страницата си и е поставил възлов за развитието ни проблем; наложи ми се да реагирам и да го подкрепя с крехката надежда, че може да възникне плодотворна дискусия; ето какво пише той, а по-долу можете да прочетете и какво аз казах по повод на написаното от него: 

Kaloyan Borisov: След последното преброяване (избори) на родните тъпанари по света и у нас, мисля че напълно заслужват тежкия си живот. 

Няма място за симпатии и съжаление. 

Мястото на непоумнели до 18 години е в някоя индустриална зона. Цял живот трябва да маршируват за едната прехрана и вярват в спасители. 

Тяхната единствена задача на този свят е черна работа без право на какъвто и да е било избор. 

Който се разпознае да се прекръсти и прости с близките си. За него играта е приключила. 

Ангел Грънчаров: Всеки народ си заслужава управниците - и съдбата. Да, обаче понеже и тъпанарите (простите), и умните (стойностните личности!) живеят в едно и също общество, заради първите страдат и вторите, всички плащаме цената, която е висока, животът никому не прощава. Едните дърпат другите надолу, а другите, понеже са доста по-малко, не могат да изплуват от тресавището; а да се разцепи страната на две части, които да живеят изолирано една от друга, не става, няма как да стане. 

И това противоречие въпреки всичко води до прогрес: защото се налага, като сме взаимно зависими, да правим нужното простите лека-полека, с наша помощ, да почнат да проглеждат; да, знам че е трудна работа това, но пък е най-благодатната за едно искащо да просперира общество. И за всеки човек, който иска да допринася за прогреса, за просперитета на общността, в която живее. Затова ПРОСВЕТИТЕЛСКАТА РАБОТА е най-важната за нас в момента, щото простотията в свидното ни отечество не идва от гората, а тя се дължи на калпаво образование: да, трябва да признаем, колкото и да е тъжно това за патриотите, в последните два века българското образование е било най-качествено, т.е. най-свободно именно в последните два века, в които България е била част от Османската империя! Точно така е било, затова именно този период се и нарича "българско възраждане": хората сами си създавали училища, сами ги управлявали, свобода имали учителите, пък и родителите и децата. Но този щастлив период свършва с "освобождението", когато се въвежда пруската (и руската!) система - и така до ден днешен. 


Сега, в 21-ви век българското образование е изцяло неадекватно на нуждите на времето, в което живеем; в училищата ни младите затъпяват и се озлобяват, почват да изпитват ненавист към истините, които ръководят живота ни. (Покажете ми една страна с качествено образование, която е бедна, и аз ще си посипя главата с пепел, ще си раздера ризата, ще си оскубя косата и ще моля за милост - щото съм ви подвел!) Ако не настъпи поврат в образованието у нас (как ще стане това съм обяснил в книгите си, в които развивам една нова философия и стратегия на образованието в България!), то партията на простите у нас ще продължава да е водеща, най-многолюдна и нейният вожд, вожда на простите Боко Борисов ке ни управлява доживотно, ведно с новия кандидат за вожд на още по-простите, на хептен изродените, имам предвид таваришч Костя Копейкин. 

О, ние имаме още терен да се излагаме, не се плашете, не сме показали всичкото, което можем! 

Това исках да ви кажа като начало; ще се радвам и вие да кажете какво мислите по повдигнатия въпрос: 

Имаме ли някаква поне малка надежда да се освободим някога от простотията - и да тръгнем по пътя на прогреса?

Хубав ден желая на всички!



Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...







Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

7 коментара:

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров ако трябва да бъда честен вашата стратегия работи при мен. Следя всички видове анализи, които правите. Запознат с вашите идеи и наистина всекидневно уча от вас.
Не знам, защо се получава при мен, а много други бързо се отказват. Говорите разбираемо, анализирате доказали се нищожества, правите връзки между различни събития, обмисляте пред камерата проблеми в дълбочина. Имате много интересни истории от миналото. Продължавам да не разбирам, какво още е нужно за да поумняваш по малко всеки ден.
С този публикация се опитах да провокирам и обидя саморазпозналите се. Не знам какво ще се получи, но все пак е някакъв опит пред бездействие.

Kaloyan Borisov

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров вероятно е изключително отегчително да слушат разсъждения като активен мисловен процес за тъпанари свикнали да получават всичко бързо и лесно.

Kaloyan Borisov

Ангел Грънчаров каза...

Kaloyan Borisov Тъпанарят (от опита си на учител знам!) че може да има будно съзнание около 1 минута, но там е работата, че в тази една минута на него му е толкова трудно да сфаща смисъло, че точно за 1 минута рухва умствено и психически, изчерпва си тотално "батерията". След това му е нужно доста време за да я "презареди", часове, а понякога и дни. Много е тежко и тъжно положението. Обикновената реакция на тъпанаря като срещне мислещ човек още от първите пет секунди, като чуе първите думи, да го надуши, да изпита пълна погнуса и да спре клипчето. (А ако случайно се е абонирал преди време, да се разабонира мигновено - за да си спести нервите!) Страшен бяс фаща тъпанаря като чуе мислещ човек, със стоманени вериги да го вържеш, и тях ще скъса и ще избяга от мястото, където разговарят умни хора. Виж, като чуе как мило му говорят подобни на него, разни там Цанов-ци, Клашърци и Брейковци, се преизпълва с радост, размеква се и почва да плаче от умиление, а често и да ръкопляска неистово и да крещи: "Браво, той е точно като мен, той е от наште, той като нас не мисли!" и пр. Това е. (Изразът в кавички е почти точен цитат от философа Хегел, той го е писал това нещо преди близо три века - по повод на реакциите на тогавашните пруски и германски тъпанари...)

Анонимен каза...

Планът за разрушаването на България, Империята на злото с леговище в Белия дом и отрепките от бившата червена БКП и техните сътрудници от Държавна сигурност, сред които: офицерът Иво Инджев, доносникът Ангел Грънчаров, главният асистент от бившата комунистическа Академия за обществени науки и социално управление Иван Костов, готвеният за резидент на разузнаването в Република Турция Меди Доганов (Ахмед Доган). Чуй, българино, за да знаеш "кой те в таз робска люлка люлее": https://www.facebook.com/ludiqtmanqk/posts/pfbid02oUfXV4DFVR9yQG1HwaL1wQb4kQUR9fEiFfiokxkXAHRJATLBH8hMHviRQNd3smdml

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, две неща искам да ти кажа: първо, не е зле за потърсиш психиатър да те прегледа, щото си зян с акъла щом вярваш на такива простотии; второ, би ли ми обяснил каква връзка има твоя бълвоч с темата, която тук поставям?

Георги Пашев каза...

Ако тъпанарят може да възприема нещо само за 1. минута, то в задачата се пита не е ли още по-голям тъпанар онзи, който не може да му внуши нещо за тази 1. минута, така, че да го събуди като съзнание и подсъзнание и за още минути. В социалните мрежи съвсем младите (доста по-млади и от мен) отдавна използват и правят кратки видеа Reels, които започнаха от TikTok и сега ги има и във Фейса и Инстаграм и са изключително модерни сред тях. Да правиш такова ефектно видео си е цяла нова дисциплина, която трябва да се основе и изучава. А някои явно го могат добре и за това са интернет (и не само ) селебрити-та. Това, че ние не го можем (още) не значи, че трябва да ги обсипваме с обиди и жлъч.

Айде, бай :) ,
Г. Пашев

Ангел Грънчаров каза...

На тъпанаря да кажеш, че е тъпанар не е обида или пък жлъч, а е правене на добро... което той не може да оцени като такова тъкмо по указаната причина...