Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 4 октомври 2022 г.

Уважава ли наистина Сократ софистите - или като ги хвали, ги подиграва?


"... В Платоновия диалог „Евтидем” е описано отношението на Сократ, а чрез него и на Платон към софистическото изкуство. И до днес в английския език думата sophisticated означава „изискан”, „изтънчен”. „Софист” пък е производна дума от „софос”, с която са именували мъдреците на Елада. 


Все пак да не бъда голословен. Още на първата страница от диалога „Евтидем” Сократ определя учеността на софистите като удивителна (271с), (288b). Две страници по-късно заявява: 


„Тия двамата мъже, Клиний, Евтидем и Дионисидор, не в незначителни неща са вещи, а във важни” (273с). Сократ смята, че знанието, което притежават софистите ги прави по-щастливи отколкото персийския цар с царството си (274а), че то е „необозримо знание” (275с). Софистите имат много обожатели (276d), които шумно ги аплодират (303b), защото запушват устата на хората (303е), демонстрирайки “софистическото свещенодействие (277е). 


Сократ е изключително усърден, когато изучава тяхната ученост (278d), защото тя прави от негодните хора – добри (285b), (274d). Техните изказвания са умни и хубави работи, които Сократ не разбира много добре (286е). Разсъжденията им нарича „тънкости”, които хитрецът Ктезип е отмъкнал от тях (300d). Въпросите им винаги карат да изскочи нещо хубаво (302а), защото аргументите им са умели (303а). С двамата софисти – Евтидем и Дионисодор – никой не може да се пребори (303а), нито да оспори, ако вземат наградата за слава по ученост (305d)..."  


(Цитатът е взет от проф. Любен Сивилов, Бог да го прости, днес научих, че е починал през миналата година; уважавах много този човек и философ! - намерих го ето тук.) 


Та в тази връзка питам: Сократ дали не е твърдял горното за софистите в присъщия си ироничен маниер - или съвсем сериозно е смятал, че софистите заслужават голема почит?


Уважава ли наистина Сократ софистите - или като ги хвали, ги подиграва? Каква е истината по този въпрос, как мислите?


Дали уважаваният професор Сивилов не греши като е написал горния текст, в който се провъзгласява тъй благоприятно за софистите отношение на великия Сократ към своите основни противници - и опоненти, да не кажа врагове, във философията?




Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...







Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.


3 коментара:

Анонимен каза...

ГРАНЧАРОВ СЕ МИСЛИ ЗА "БЪЛГАРСКИ СОКРАТ" ИЛИ ПОНЕ ЗА "ПЛОВДИВСКИ СОКРАТ"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!БЕЗСРАМНИК!!!!!!!!!!!!!!А ТОЙ Е САМО ПАРОДИЯ И КАРИКАТУРА НА СОКРАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!КАКВО КАТО СОКРАТ Е БИЛ ГОНЕН И ОПЛЮВАН КАКТО НИЕ, НОРМАЛНИТЕ ХОРА, ОПЛЮВАМЕ ГРАНЧАРОВ, ТОВА НЕ ЗНАЧИ, ЧЕ ГРАНЧАРОВ ИМА НЕЩО ОБЩО СЪС СОКРАТ????????????!!!!!!!!!!!!!!!!СОКРАТ СИ Е СОКРАТ, А ГРАНЧАРОВ Е НЕКАДЪРНИК, КОЙТО ЛЮБИМАТА НА ЦЕЛИЯ НАШ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ ДИРЕКТОРКА НА ТЕТ ЛЕНИН, СЕГА ВЕЧЕ ПЕНСИОНЕРКА НА ЗАСЛУЖЕН ОТДИХ, СЪВСЕМ СПРАВЕДЛИВО ИЗГОНИ ОТ УЧИЛИЩЕТО НИ - И ПО ТОЗИ НАЧИН НИ ОСВОБОДИ ОТ ТЪЙ НЕПРИЯТНОТО НИ ПРЕСЪСТВИЕ НА ТОЗИ НАГЪЛ САМОЗВАНЕЦ!!!!!!!!! ТА ЗНАЙТЕ, ЧЕ ЦЕЛИЯТ НАШ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ ПРИЕМА С НАСМЕШКА ГРАННЧАРОВИТЕ ИДИОТСКИ ОПИТИ ДА СЕ ПРЕДСТАВЯ ЗА НАСЛЕДНИК НА ВЕЛИКИЯ СОКРАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХАХАХААХАХАХАХА, ЖАЛЪК УРОД НА ФИЛОСОФИН Е ГРАНЧАРОВ, НАПЪЛНО ПРАВ Е ГЕОРГИ ПАШЕВ КАТО ГО ПЛЮЕ ТАКА ЗАСЛУЖЕНО!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ПАШЕВ Е УМЕН, А ГРАНЧАРОВ Е ПРОСТ КОЕТО ОЗНАЧАВА, ЧЕ НЕ МОЖЕ ДА Е НИКАКЪВ СОКРАТ!!!!!!!!!!!!!!!!!ФИЛОСОФ И ТО ИСТИНСКИ Е ПАШЕВ, А НЕ ГРАНЧАРОВ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ФИЛОСОФ Е И ЛЮБИМАТА НА ЦЕЛИЯ НАШ СПЛОТЕН КОЛЕКТИВ ДИРЕКТОРКА ГОСПОЖА КАМЕЛИЯ СТОЯНОВА, КОЯТО ИМА БОГАТИ ЗНАНИЯ КАКТО ВЪРХУ БИБЛИЯТА, РЕЛИГИЯТА И ВЯРАТА, НО И ВЪРХУ ФИЛОСОФИЯТА!!!!!!!!!!!!!!!!ПОКЛОН И ПРЕД НЕЯ КАТО НАЙ-ЗАСЛУЖИЛА БОРКИНЯ В БИТКАТА С ТОВА ЧУДОВИЩЕ ГРАНЧАРОВ, БЕЗ НЕЙНАТА ПОМОЩ, ДА ПАЗИ ГОСПОД, ТОЙ ОЩЕ ЩЕШЕ ДА ТЕРОРИЗИРА НАШИЯ СПЛОТЕН КАТО ГРАНИТ КОЛЕКТИВ С ПРИСЪСТВИЕТО СИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Георги Пашев каза...

Ако един текст е обективен, в него никога няма подигравки. Така, че Сократ няма как да се е подигравал на когото и да е. Широко скроена душа като неговата, би трябвало отлично да знае, че Истината има много пътища за научаване и постигане. Всяко едно течение щом го има, е нужно. Не трябва да се възприемат за врагове, а за алтернатива. Бог и следващите Го нямат врагове - все едно пък някой има силата да се противопостави на Бог, че да Му бъде наречен враг... Врагове на Бога и следователно на Истината няма, но може да има такива, които се самозаблуждават, че са такива. Щом Бог няма врагове, всеки, който е с Него, също няма врагове. Враговете и противопоставянето и закона на джунглата ги има само в атеистичните или политеистичните идеологии. В Ученията за Бога няма антагонизъм и врагове.

Ангел Грънчаров каза...

Предположението, разсъждението ти е чудесно, но има нещо, което явно не ти е известно: цял живот Сократ спори със софистите, те са неговите опоненти (те са първите учени, дейци на нАуката!), побеждавал ги е много и почти винаги в споровете, но в крайна сметка из техните среди си създава смъртни врагове. И е осъден на смърт от съд, а делото е заведено от негови ученици, които имат такива наклонности. Отмъщават му като му уреждат смъртна присъда. На това основание какво излиза?