Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 15 ноември 2022 г.

Какъв е смисълът на тъй чудесния, взет направо от живота психологическо-нравствен казус "Пашев"?


Казусът "Пашев" придоби известен отклик в обществото - особено след вчерашния ми видео-коментар и особено след публикацията на разговора ми с въпросното лице, който проведохме в месинджъра (виж: Каква умопомрачителна, но душеспасителна дискусия проведох днес с гражданина, университетския преподавател и страдалеца Георги Пашев?). Появиха се какви ли не реакции, коя от коя по-чудновати и психарски (голяма част няма как да допусна до публикуване - щото блогът ми не е руски нужник!). Сред всичкия боклук обаче се появи и едно бисерче, това е писмо от млад човек, което получих на имейла. Публикувам го с чисто възпитателна цел, ведно с моя отговор до този млад човек, разбира се, скрил съм надлежно самоличността му - понеже не съм го питал съгласен ли е да публикувам писмото му; но съм убеден, че не би възразил, щото е умен, разбиращ човек; ето въпросното забележително писмо: 

Здравейте, г-н Грънчаров, 

Пиша ви по повод поредната ви разправия с Георги Пашев. 

Напълно разбирам, че вече ви е омръзнало да слушате и четете всякакви клевети и обиди от него по ваш адрес. 

Но бих си позволил да ви дам един съвет, макар че може би нямам право на него, много по-млад съм от вас, а и това са ваши взаимоотношения. А дали ще го приемете - си е ваше решение. 

Мисля че няма абсолютно никакъв смисъл да сезирате етичната комисия на ПУ, ръководството или който и да е, и да ставате причина за наказание или отстраняване на Пашев. 

Първо, вие много добре знаете какво е състоянието на българското образование, в частност на ПУ. 

Второ, мисля че добре разбирате че Пашев има определени проблеми, които вероятно са причина за тази агресия. Аз също имах кратка комуникация с него преди време. Това е страдащ човек, за мен душевно болен. Съвсем не казвам, че е луд или нещо подобно, това са различни неща. Душата му страда от грешки, които е направил в живота си. Не смятам че е лош човек, но си има някои особености и някои бесове, които не може да укроти. 

Трето, да, той би си намерил сигурно работа извън ПУ, при това по-заплатена, но сам признава че е там, защото така има много повече свободно време. Вие знаете че често се налага да се грижи за децата си. 

Нека бъдем малко по-снизходителни към такива хора. Ясно е, че той не прие вашата протегната ръка, да си оправите отношенията и дори да му помогнете по някакъв начин. Но все пак мисля че няма никаква необходимост от това да слизате на неговото ниво или да се опитвате да му навредите по някакъв начин. Просто го игнорирайте, забравете че съществува. Мисля че в даден момент той сам ще разбере колко недостойно е постъпил спрямо вас, а дали ще има силите да поиска прошка - не знам. Вие знаете кой сте, освен това Пашев няма как да ви навреди, каквото и да говори - вас мафията ви опраска отдавна и вече толкова години не ви позволява да започнете работа по специалността. Какво повече може да ви направи Пашев? Ще дърдори глупости за вас в още едно, две, три предавания, и в един момент ще трябва да спре. Освен това не виждам с какво са полезни предаванията му - в началото бяха толкова суха и специализирана материя, че само той разбираше нещата, които говори. Сега мина в друга крайност и го превърна в говорилня, нямаща нищо общо с дигиталните технологии, каквато уж беше идеята на предаването. 

Поздрави, 

Димитър 

Ето и моя отговор: 

Здравейте, Димитър, 

Благодаря Ви за писмото! 

Бъдете напълно спокоен, няма да направя нищо за да навредя на Пашев. Нито ще пиша до Ректора или до Етичната комисия. Казах това за да Видя дали ще се стресне малко. Щото той е конформист (нагаждач) и диванен "революционер" - т.е. е типичен българин. Нищо няма да направя да му навредя или пък отмъстя, над тези неща съм. Спорът ни при това не е личностен, нищо че него го избива на личностни нападки. Спорът ни е ценностен, нищо че той това не може да го осъзнае. Разбира се, давам си сметка за това, че той преживява сега тежък период от живота си, гледа малки деца, не се разбира с майка им, тъй че по никой начин не бих си позволил в такъв момент да му навредя с нещо. Не съм злодей или мерзавец. А спора с него го приех по една-единствена причина: нека той по този начин да излее някак и поне малко натрупаното в душата си напрежение, понеже в противен случай има опасност да се пръсне, да превърти. Сам се поставих в положението да съм отдушник, с оглед да му помогна поне с каквото мога. Пък и дадавм гласност на нашата "свада" с чисто възпитателна цел. Белким некой се вслуша и прогледне, знам ли? 

Пълно е у нас, за жалост, с вманиачени, болни, объркани, отчаяни хора с напълно извратени ценности, които не са наясно със себе си и с това какво следва да иска от живота човекът, който държи на достойнството си. Сам виждате, за жалост, че много хора изобщо не знаят що е това достойнство. Изобщо темата е благодатна, аз съм изследовател на душите и нравите, ето, Пашев стана поредния казус в моя твърде богат на подобни казуси живот. Нищо ново под слънцето няма. Не зная дали знаете това, че навремето Сократ е бил даден под съд от такива като Пашев и е бил осъден на смърт, трябвало е да изпие чаша с отрова; е, същото се случва и с всеки друго, който има смелостта в тази наша кочина да се държи като човек, да разбира що е свобода, да е личност, да отстоява достойнството си. Става омразен комай на всички. (Верни на Сократ са останали само неколцина от учениците му, самият Христос пък има 12 такива, един от които го предава, друг от които се отрича от него и пр.) Това са общоизвестни примери, ето, същото се случва и в наши дни. Нищо ново под слънцето няма, да повторя и това. 

Радвам се, че сте ми писал и призовавате към хуманност от моя страна спрямо лицето Пашев. Радвам се, че има разбиращи млади хора като Вас. В тях именно е надеждата. Защото заблудените, зомбираните, безразличните, обърканите са огромно мнозинство. 

Всичко добро Ви желая! Между другото започнахме една инициатива, открихме ФИЛОСОФСКИ ДИСКУСИОНЕН КЛУБ. Обсъждаме всякакви въпроси, предимно ония, които хората най-вече отбягват. Та ако искате, идвайте на обсъжданията. Тази вечер примерно от 21 часа имаме нова среща. Не е задължително да се изказвате, но е хубаво да го правите. Каня Ви в Клуба. Ще се радвам да се срещнем там. 

Желая ви всичко добро, успехи и щастие в живота! 

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров Преследване на времето: Изкуството на свободатаизд. A & G, 2003 г., разм. 21,5 / 14,5 см, мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр, 8.00 лв... Книгата говори за "нещо", което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда "добре познато", съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се "съобразяваме", но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време? почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга "поглежда" в скритото "зад" мълчанието ни - за времетоживотасвободата.  

12 коментара:

Анонимен каза...

Друго си е да си измислиш диалог с несъществуващ човек Димитър, а после Пашев бил лудия. Айде ходете да се прегледате двамата заедно с Пашев да видим кой е по-луд. За мен отговорът е ясен - дървения философ.

Ангел Грънчаров каза...

Таваришч, реално съществуващ е този човек. Нищо не съм си измислил. Всъщност ти си психично болният...

Анонимен каза...

Привет, Е. Тодоров,

Моля, ако сметнете за необходимо, да прочетете долното, със съкращения, сутринта в ефир:

След като дървеният философ Грънчаров си позволи да падне на нивото на махленска клюкарка от руския пазар и да ме окепази на лична основа по телевизията, аз си запазвам правото на отговор. Обаче, за разлика от него, аз ще разисквам къде са неговите грешки на концептуална и идейна основа, защото не мога да си позволя да превръщам вашия ефир в чалга ефир, в който некакви хора просто се карат, без да говорят за идеи и концепции. Затова, ще ви помоля в удобно време да излъчите видео, което ще запиша вероятно в сряда (може да го пуснете в петък, ако там имате свободен слот, след като преместихте моето предаване в сряда). Много ми се ще, колкото и да е трудно на повърхностни съзнания като Грънчаровото, да издигнем спорът до идеен, а не повърхностно като Грънчаров да коментираме конкретна личност или като Жеков да коментираме кой какви роднини имал в БКП (то сякаш има някой без роднини в БКП, освен да се откажеш от тях в Държавен вестник). Между другото, аз винаги съм се стремял да коментирам идеи или безидейност. Иначе, можеше да падна и аз на това ниско ниво и да почна да коментирам например защо Грънчаров не е казал нищо за жена си и детето си, от какво го е срам, та ги крие; може би от това, че политическите възгледи на сина му са противоположни на неговите, а може би и нещо друго. Нещо повече, когато някой е открит като личност и максимално честен, хората масово смятат това за проява на слабост. Но напротив - това е сила. Слабаците са именно тези, които се опитват да използват твоята честност и откритост против теб, поради това, че нямат аргументи във висшия спор на концепциите и идеите. Радвам се, обаче, че те сами се демаскират като такива и всеки ще си направи сам изводите за себе си, а който разбира, ще разбере...



--
Asst. Prof. George Pashev, PhD, M. Eng.
Asst. Prof. @ Computer Informatics Dep. @ FMI
@ University of Plovdiv "Paisii Hilendarski"
Programmer @ Dextro-Research.eu
e-mail: georgepashev@uni-plovdiv.bg
http://gpashev.com

Ангел Грънчаров каза...

Здравейте,

След като Пашев пак се е обидИл и държи да продължи да се излага, и след като стигна дотам да лъже, че искал да говори за "идеи" и "ценности", тогава го призовавам (въпреки всичко, въпреки потока плюнки, които изсипа връз мен!) да седне до мен в студиото и да проведем дебат. Щото е недостойно да ме плюе както му скимне, да ме нарича "изрод" и пр., скрит някъде като плъх.

Мисля, че най-удобното време за дебата ни е времето на предававането "На Агората..." в четвъртък, тъкмо да има време да попремисли дотогава реакцията си... (Щото реакциите, подобни на ощипана булка, са прекалено смехотворни!)

С поздрав от сърце: Ангел Грънчаров

Анонимен каза...

Я съм звезда много преди теб.

Всека година през мен минават повече студенти, отколкото хора четат блога ти.

Споко, за другата седмица съм ти подготвил подобаващ отговор на живо.

С открита телефонна линия.

Нека който иска да се обади и да изрази отношение.

Нали така е честно!?!

Макар, че е доста жалко да се разводнява едно стойностно предаване до нивото на махленска интригантка, но щом се налага.

Георги Пашевъ

Ангел Грънчаров каза...

Ясно, щом не искаш да излезеш на дебат с мен и лице в лице да ми кажеш какво толкова те вълнува, щом те е срам да застанеш пред мен, с това само затвърждаваш впечатлението, че си малодушник, който предпочита да плюе опонента добре скрит в некоя миша дупка...

Анонимен каза...

Е, нали ти не искаше дебат, не аз

Георги Пашевъ

Ангел Грънчаров каза...

Ти не прочете ли отговора ми на излиянието ти до Евгений?

Анонимен каза...

Грънчаров, пак ли доноси пишете? Този Димитър да не е агент Димитър? Знаем че имате доста приятелчета сред ДС средите.

Анонимен каза...

Прав е Пашев. Ако се обсъждат семействата трябва и твоето семейство да се обсъжда.

Анонимен каза...

Грънчаров сам си е написал нещо, сам се е подписал като "Димитър" (раздвоение на личността) и сам си го е публикувал. После казва, че хората го подкрепяли.

НЕ, носителю на Его Грачаро Гранде, теб не те подкрепя никой - дори котарака Мачо от Долна баня не те подкрепя. Ти си сам, абсолютно сам!

Защото си измамник, неприятен човек, доносник, махленска клюкарка, абсолютен заявливец. Не си никакъв учител - ти си уволнен и обявен за некадърник не от директорката на ПГЕЕ, не от РУО, а от г-н съдия Лозан Панов, който е утвърдил като председател на ВКС решението за твоята некадърност.

И сега си нощен пазач. Истината е, че ти никога не е трябвало да бъдеш учител. Станал си такъв заради родови червени връзки. Ако преди 10 ноември имаше капитализъм, и тогава щеше да продаваш краставици в Кауфланд или да пасеш овце някъде край Долна баня.

Толкова. Пашев е на светлинни години пред теб!

Скрий се някъде, мишко!

Анонимен каза...

Пашев нека да пише от свое име, защо се крие? Всички разбираме, че той е писал последния бълвоч. Не Грънчаров, а Пашев оказва се е доносникът. Срам няма ли този човек?