Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 27 ноември 2022 г.

Що е интелигентност - и вярно ли е, че интелигентните хора са по-успешни, по-здрави и по-щастливи?

Предимството да си умен: защо интелигентните хора живеят по-добре

Какво е интелигентност, от какво зависи нейното ниво и по-добре ли живеят интелигентните хора? Тук обобщаваме много интересни изводи на психоложката проф. Елсбет Щерн, която интензивно се занимава с този въпрос.

... Вестник "Зюддойче Цайтунг" потвърждава изводите на проф. Щерн и посочва, че според редица специалисти общата интелигентност дава добри изходни позиции за успехи в училище и в професията, за по-високи доходи и за житейско преуспяване. Като фактор общата интелигентност е по-важна от други свойства като мотивация, прилежност, дисциплина и креативност, макар че те често вървят ръка за ръка с интелигентността.

Елсбет Щерн категорично се противопоставя на една модерна школа, която развива идеята за емоционалната интелигентност като алтернатива на общата интелигентност или като компенсация за нейното отсъствие. Да, съществуват такива неща като емоционална и социална компетентност, но от научна гледна точка понятието "емоционална интелигентност" е несъстоятелно, казва тя пред "Дойчландфунк".

Добре, но какво тогава представлява интелигентността? В няколко интервюта Елсбет Щерн я дефинира така: "Интелигентността е човешката способност да се ориентираш в абстрактната сфера, да си вадиш заключения и да развиваш нови идеи. Тя стъпва върху логичното мислене и когнитивните способности и създава условия за по-добра пространствена ориентация. Интелигентността е и умението бързо да преработваш информация и на базата на наличното знание да произвеждаш ново". Професор Щерн добавя, че е много важно как запаметяваме информацията и умеем ли да "изтриваме" ненужната, за да можем в максимална степен да използваме умствените си ресурси и да "подреждаме" света наоколо си. Тя подчертава още, че интелигентността е заложена в гените и не зависи от други умения. ...

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...





Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се,  че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем... 

4 коментара:

Jores каза...

СЛОВЕСЕН ПОРТРЕТ НА ДОСАДНИКА ГРЪНЧАРОВ

Нашият партиен агитатор беше мършав сив мъж в сив стар костюм, със стоманеносив остър поглед под пригладен плътно към черепа му сив перчем с цвета на силно захабен стар чаршаф. Заничали сме отвън чета хлапенца, някак да разберем сивият мъж какво им говори на комшиите, и те защо си мълчат, пък той все като нещо да им се ядосва и от време на време размахва юмрук към таванчето, сочи с десница портрета на близнаците Маркс-Енгелс и Ленин-Сталин, хем люто на някого се заканва.

Георги К. Бояджиев

Анонимен каза...

"за по-високи доходи и за житейско преуспяване" ххахахаха, я му обясни на тоя как интелигентността няма общо с доходите.

данчо ментата каза...

А вярно ли е че специалистите по точни науки като математика и физика, хич ги няма в хуманитарните и обществени области?
Май е така.

Георги Пашев вече почти всеки ден прави онлайн излъчвания, някои безобразно дълги и отегчителни, където се представя в ролята не просто на философ, а на голям мислител и даже мъдрец.

С прекрасния луд вече достигнали до идеята, че най-добре да бъдат забранени всички религии. Зоват за швейцарска референдумна демокрация и в същото време за някаква диктатура, кой знае каква.

Постоянно публикуват глупости и нападки срещу Ангел Грънчаров и то точно в групата за негова подкрепа.

НАГЛОСТ!

Говорят за фашизъм и комунизъм, а самите те вече приличат на фашисти и комунисти.
Харесало им нещо от Швейцария и дай да го приложим тук, нищо че условията са много различни и дори много по-развити и грамотни общества не смеят да въведат подобно управление.
Но според тях това е спасение за България, а според мен ще бъде УНИЩОЖЕНИЕ! Колкото демокрацията проработи в държави като Ирак и Либия, толкова и тук ще е успешен швейцарския модел. РАЙ ЗА ПОПУЛИСТИ, КОИТО ЩЕ ПРЕДЛОЖАТ ВСЯКАКВИ БЕЗУМИЯ И КАТО НИЩО НАРОДЕЦА ЩЕ ГИ ПРИЕМЕ И ЩЕ ЗАТРИЕ ДЪРЖАВАТА.

Ангел Грънчаров каза...

Гледам че таваришч Георгий Бояджиев, горещ почитател на таваришчике Путин, Сидеровский и Копейкиный, продължава да изпитва неподправена злоба и завист към моя скромна милост. Да се надяваме, че е като е избълвал отново съответната доза отрова е обликчил донякъде клетата си душа...