Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 9 януари 2023 г.

Искате ли във Философския клуб - и в предаването "Изкуството да се живее" по ПОтв - да направим дискусия за... парите?


Предлагам във Философския дискусионен клуб (пък и в предаването ИЗКУСТВОТО ДА СЕ ЖИВЕЕ по Пловдивската обществена телевизия!) тия дни да обсъдим темата: 

Какво за мен са парите: на какво се дължи тяхната толкова тайнствена мистична сила, огромната им власт върху душите на човеците? 

Вероятно има някаква непонятна дълбока връзка между пари и свобода; от отношението ни към парите (богатството, материалните ценности) може да се разбере кой колко струва като личност - понеже, предполага се, все пак духовна е, тъй да се рече, същината на човека, онова, което ни прави човеци в истинския смисъл. 

Аз ще направя встъпителна кратка беседа (тази тема винаги много ме е интересувала като човек, като учител, като философ), а след това ще проведем най-свободен разговор, в който всеки от участниците ще има възможност да спадели, да разкаже какво той мисли по темата, по поставените въпроси. 

Смятам, нещо повече, убеден съм, че може да се получи чудесна дискусия. Каня ви на нея, заповядайте, елате да кажете какво мислите! Пълно е в днешно време с хора, които имат съвсем невярна представа за парите и са допуснали да загубят не само достойнството си, но и свободата си, ставайки роби на своя ирационален лемтеж по парите, по златото, по вещите, по имотите. 

Погледнете каква трагедия е животът на изцяло подвластни на парите публични индивиди като... да изброявам ли изобщо, нужно ли е, та вие сами прекрасно ги знаете, та това са вашите лидери, водачи, с които така прекрасно се разбирате? 

Примерно, хайде да кажа поне един-двама-трима: Боко Борисов (и цялата лакома мутро-комунисто-милиционеро-гербовашка тълпа около него!), Делян Пеевски, Георги Гергов, владиката Николай с неговата нескривана любов към коприната, прескъпите часовници, лъскавите коли! Силно влюбени в парите са такива ваши "духовни", с извитение, идоли като... Слави Трифонов, Мартин Карбовски, проф. Иво Христов, Явор Дачков (не си ли им личи по лицата, а, какво ще кажете?) - да изброявам ли още? 

За пари се вършат страшни престъпления, убиват, продават си душите, погазват съвестта си, проливат кръв! Погледнете Путин и неговата банда, та те плуват в море от кръв заради тия пусти пари, за какво друго направиха своите исторически подвизи, грабейки ненаситно такава богата страна като Русия - а сега пък искат да грабят и Украйна (те също така доста умело грабят и България, нима и това не съзнавате?)?!! 

Спирам дотук. Очаквайте обява за точния ден и час на дискусията. Линкът за участие в нашия Философски клуб го знаете, но ето го за всеки случай: https://us06web.zoom.us/j/81492716205 

(Кодът за влизане ще го дам на всеки ако ми го поиска чрез месинджъра, правя това за да не влязат купища тролове!) 

До скоро! Хубав ден ви желая! И успешна седмица! 


ПОДКРЕПА: Become a Patron!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...





Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се,  че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем... 

13 коментара:

Анонимен каза...

Пусна ли доноса до ПУ?
Цял месец вече ревеш, как завеждаш дело срещу Пашев, а досега - само доноси.

Анонимен каза...

И вие много бихте искал да си продадете душата за пари, но не знаете как да го сторите. Толкоз ви е багажът...

Анонимен каза...

Съгласен съм само ако дивия капитализъм и консуматорското общество бъдат подложени на сериозна критика.

до цент Пашов, небезразличен гражданинъ.

Анонимен каза...

А линк към котката която се изхожда добавихте ли? Защото не 20, ако ще и 200 книги да си написал, ако ще и Нобелова награда да имаш, тва видео с котката, казва всичко!

Георги Ангелов

Ангел Грънчаров каза...

Георги Ангелов Зазавията е запецнал на това видео с изхождащата се котка. 🙂 Не се усеща, че изобщо темата за тази котка е тъпа...

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров завалийо, ти си тоя де не зацепва, че от тук насетне, тая котка ще ти е като визитна картичка, каквото и да сътвориш, каквото и да кажеш, защото нормален човек не публикува такива неща!

Георги Ангелов

Ангел Грънчаров каза...

Георги Ангелов 🙂 Мерси за майтапа! 🙂 Що не станеш комик? -) Имаш нужните данни... 🙂

Анонимен каза...

Ангел Грънчаров ти си ненадминат в тая област, затва предпочитам ролята на критик!

Георги Ангелов

Ангел Грънчаров каза...

Георги Ангелов Таваришч, дали ти, завалията, нямаш вече халюцинации? Истина ли е, че като видиш моето име някъде, си представяш образа тъкмо на това, сиреч образа на мило усмихната серяща котка? 🙂 Дали пък това била причината да ме намразиш толкова, а? Не стига че имаш вече сексуални смущения заради мен, но като капак на всичко постоянно в главата си имаш значи образа на тази тъй мило усмихната серяща котка! 🙂 Правилно ли разсъждавам? Кажи ако бъркам някъде да се поправя? 🙂

Анонимен каза...

Изключително немислещият Грънчаров е решил пак да се излага пред институцията, която той плюе почти непрекъснато в редица свои предавания и блог постове, а именно ПУ и този път ще се жалва заради мен.
Неведнъж е обявил, че това е комунистическа институция и прочее. И сега изведнъж, тръгва да се жалва пред нея. Слаб 2 по етика за аргументирано слово.
И да ме праща точно при проф. Иво Христов за съвет, при положение, че го клевети яко, си е "нямам думи". Но, понеже ректорът може и да не е запознат с клеветническата кампания на Грънчаров срещу подопечната му институция, скоро ще бъде подробно запознат, пък нека той си прецени дали ще предприема действия срещу Грънчаров за клеветите по адрес на ПУ и работещите в него, сред които известният и уважаван проф. Иво Христов, който беше набеден, че не преподава качествено.

Georges Pasche

Анонимен каза...

Да, наистина би било жалко точно това видео с котката, което не е само едно, да присъства. В различни видеа тази котка утолява различни свои нужди ...

Georges Pasche

Анонимен каза...

Какво е това митично видео с котка? Публикувайте го и тук да го видим.

Анонимен каза...

Ти след няколко месеца се пенсионираш и ще го удариш на живот. Какво ти пука за парите, младите да се оправят.