Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 18 януари 2023 г.

Митрополит Методий Кусев: "България е болна! Тя страда от недъга на сляпото русофилство! Русофилството в България е достигнало до идиотство!"


ИЗ "ПОГРОМА НА БЪЛГАРИЯ. ВИНОВНИКЪТ" 

Митрополит Методий (Кусев) 

... Решението на Русия да освободи България с умисъл да я присъедини на Руската империя, не представляваше тогава престъпна мисъл за интересите на българите, според тяхното тогавашно робско положение.

Ето затова планът на руската дипломация е бил и е [...] България да си стане руска губерния.

Първият княз, Александър Батенберг, руски човек, пожела да бъде независим княз на независима държава. Той се показа неблагонадежден за изпълнение на руския план за присъединението на България - под руски протекторат.


... Русофилството в България е достигнало до идиотство... 

Устроения от руската дипломация Балкански съюз беше уредения капан... Подир детронирането на княз Ал. Батемберга, известно е, че Русия, чрез изпращането в България на своя комисар, като в област, находяща се в неин протекторат, се опита да тури ръка на България. 

Стамболов, в своята неимоверна решителност, извика: "долу ръцете" и, като развя знамето на независимостта, отвори ожесточена борба против посегателството на независимостта на България. 

Тогава, в тая борба, Австро-Унгария се яви поборница, в защита каузата на независимостта на България, а с Австро-Унгария - почти цяла Европа. 

... С образуването на Балканския съюз се целеше разгрома на България.

... България е болна. Тя страда от недъга на сляпото русофилство... 

... Руското дипломатическо агентство в София е служило за шпионско отделение на сръбската армия... 

... За тия страшни грехове против България, погромът на Русия ще бъде много страшен. Не като оня във време на Руско-японската война. Много по-страшен... 

... За греха с погрома на България, какво по-страшно ще бъде наказанието? 

... Руската империя остава без основа, и, като такава, ще се разгроми и ще се разпадне... Всички крайбалтийски области: Финландия, Остландия, Литва, Полша и Бесарабия й се отнимат. От Малорусия (Украйна) се образува отделна, самостоятелна държава. Губи целия Кавказ. Владенията й в дълбока Азия хвръкнуват. Сибир отива на Япония и на Китай. От Русия ще остане едно Московско царство... 

... Руската дипломация, во главе със своя император, приготовляват такъв кюлаф на Руската империя... 

© Митрополит Методий (Кусев), 1914 г., Стара Загора


ПОДКРЕПА: Become a Patron!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...







Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: