Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 4 февруари 2023 г.

Какво следва да направи новата директорка на пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" та да започнат промените към добро в това многострадално училище?


Днес ми се наложи да напиша и да изпратя до съответните длъжностни лица и институции следния тъй важен документ:


До инж. Камелия Стоянова, Директор на ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" в Пловдив 
До г-жа АНТОАНЕТА ПАКОВА, Началник на РУО-Пловдив 
До инж. Борислав Стаматов, омбудсман на Пловдив 
ЗА СВЕДЕНИЕ: До проф. д-р Сашо Пенов, МИНИСТЪР НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА 
ДО МЕДИИТЕ 

ОТВОРЕНО ПИСМО

от Ангел И. Грънчаров
гражданин, бивш учител по философия и гражданско образование в ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" в Пловдив, двукратно опраскан-уволнен от предишната директорка на училището, назначена от мутро-гербовашкия режим, остракиран от системата на образованието заради демократичните си възгледи

Уважаема госпожо Директор, 
Уважаема госпожо Началник на РУО-Пловдив, 
Уважаеми господин омбудсман на Пловдив, 

През есента на далечната вече 2011 г. предложих за патрон на училището, в което работех тогава (което и тогава, пък и досега се знае от пловдивчани не иначе, а като "ТЕТ Ленин", както се е наричало в непрежалимите - от някои носталгици по комунизма - времена!), да бъде прието името на неотдавна починалия тогава авангардно мислещ компютърен гений Стив Джобс

Тогавашната директорка другарката Стоянка Анастасова, водена от чисто политически причини (нейното семейство е с прочуто комунистическо потекло!), направи нужното да блокира това мое предложение (което тогава получи широк резонанс във всички медии, национални и местни), започна гнусна кампания по моето дискредитиране като личност и преподавател, завършила с двукратното ми опраскване-уволнение. Тия неща са Ви добре известни, щото бяхте не просто участничка в тях, но и се прочухте като едно от основните действащи лица - да не кажем дори основното (бяхте дясна ръка на самовластната авторитарна директорка!).

За жалост тогава висшестоящите длъжностни лица и инстанции в образователното ведомство (началници на РУО-Пловдив и особено инспекторката по философия г-жа Антоанета Кръстанова и дори националния експерт по философия г-н Коста Костов) взеха страната на самозабравилата се авторитарна директорка и пак по чисто политически причини (аз и тогава, и сега съм активист на движението за реално демократизиране, декомунизиране и либерализиране на българското образование!) подпомогнаха и осъществиха изгонването ми, остракирането ми от системата на образованието. И ето, вече 9-та година аз съм извън нея (ако не броим 1 година и 2 месеца, през периода 2016-2017 г., в които отново работих в ПГЕЕ "ТЕТ Ленин" - след като съдът ме върна на работа след първото ми опраскване-уволнение през 2014 г.; а иначе в това училище съм работил повече от 16 години!). 

Тогава, в паметната 2011 г., директорката Стоянка Анастасова (сега вече заслужено отдъхваща от героичните си подвизи като пенсионерка!) заяви, че проблемът трябвало да се отложи "за по-добри времена", ето, оказа се, че минаха цели 11 години, тези времена явно не дойдоха - и училището продължава да стои без вдъхновяващ възпитаниците му патрон. (За сметка на това някои носталгици по комунизма, убеден съм в това, явно изпитват извратена радост когато пловдивчани продължават да наричат училището не иначе, а именно "ТЕТ Ленин", което, както и да го погледнем, е отвратително!) 

Е, аз очаквах Вие, новата директорка на училището, сама да се сетите за този нерешен и висящ въпрос, но измина доста време и по този пункт, явно, нищо не правите; това ме принуждава отново да внеса предложението си, този път в качеството си на гражданин на Пловдив и бивш учител в това някога славно училище. 

Г-жо Стоянова, 

При срещата си с Вас по време на неотдавнашното посещение на делегацията на групата на небезразличните граждани аз Ви попитах: имате ли някакви намерения нещичко да промените най-вече в стила на ръководство и управление? Вие тогава доста се объркахте в отговора си; е, ето, понеже съм привикнал да правя добро, подсказвам Ви нещичко, което може да бъде добро начало на промените към добро! 

Да, смятам, че е крайно време да настъпи такъв един ПОВРАТ КЪМ ДОБРОТО, понеже, както е известно, периодът на управлението на Вашата предшественица ще се запомни с многото злини, които тя дръзна да направи, водейки се от самосъзнанието си, че е непогрешима - и че е от елита на комунистическо-"капиталистическата" номенклатура (тя е снаха на сестрата на последния министър-председател на България по времето на диктатора Тодор Живков - Георги Атанасов и също така е съпруга на бившия партиен секретар на Областна дирекция на Държавна сигурност към МВР-Пловдив, ликвидатор-приватизатор на "Ален Мак" - Пловдив!). 

Да припомня поне този неин исторически гаф: от първия ден на директорстването й през 2010 г. та чак до пенсионирането й през миналата година тя уж "ремонтира" физкултурния салон на училището и този епичен "ремонт" още "продължава", сиреч, абсолютно нищичко не е направено, а учениците продължават да нямат място за занимания с физкултура и спорт (пардон, моя грешка, направено е нещо: резилът на директорката е скрит, е покрит с огромни пропагандни пана, скриващи грозната гледка на безкрайно "ремонтиращия" се физкултурен салон; тия огромни пропагандни пана нищо чудно да струват точно толкова, че с парите за тях и ремонтът да беше вече завършен!)! Да не говорим за останалите й провали, които аз се опитвах до последно да възпирам и предотвратявам, но вместо благодарност от нейна страна си заслужих... опраскването-уволнението-остракирането от системата на държавното образование! (То явно е бащиния на самозабравилите се властници като въпросната другарка Ст.Анастасова!)

С интерес ще наблюдавам Вашата реакция по това мое предложение, многоуважаема г-жо Стоянова!

Да Ви припомня нещо, което Вие прекрасно знаете: през 2011 г. по инициатива на самите ученици и в израз на проведените тогава разгорещени демократични дебати в училищната общност, се проведе общоучилищен демократичен референдум за определяне на патрона на училището, на който името на Стив Джобс победи убедително останалите предложения! Тогавашната директорка обаче не призна резултатите от референдума и своеволно наложи блокирането на въпроса. 

Интересно ми е Вие сега какво ще направите!

Да се надяваме, след като преживяхте и се насладихте донасита на всички "прелести", "сладости" и "благинки" на авторитарния период в управлението на предшественицата си, ще се опитате да преосмислите досегашното си малодушно поведение на безропотна изпълнителка на нейните капризи

Ние, гражданите, небезразлични към състоянието на училището, вярваме, че г-жа Анастасова продължава да Ви дава безценни съвети как да управлявате училището, как да нарушавате законите като мълчите когато аз или групата на небезразличните граждани сме Ви предложили нещо в писмен вид (точно така правеше тя, точно така постъпвате сега и Вие!), как да си мислите като нея, че управляващите могат да си правят каквото им скимне без да държат каквато и да било сметка за мнението на гражданите, на обществото, на народа! 

Уверявам Ви, г-жа Анастасова греши! Нейният антидемократичен манталитет е отдавна отречен от живота, историята, времето!

Това е доказано от целия опит на нейното тъй епично провалено управление, от което и Вие бяхте част, за което носите и съответната отговорност! 

Но ето, сега имате известен шанс да направите и нещо добро и да си облекчите съдбата: възползвайте се от него!

Затова недейте да стъпвате на динените кори, които тя Ви подлага, давайки ви "безценните" си съвети. 

Понеже е напълно възможно да Ви сполети нейната съдба - съдбата на напълно опозорена блюстителка-охранителка (церберка!) на отдавна провален подход в управлението на образованието, на една напълно отречена от времето прогнила и вредна за младите хора образователна система!

Желая Ви приятни и плодотворни размисли по поставения казус! 

Ще се радвам г-жа Началничката на РУО-Пловдив, г-н омбудсманът на Пловдив и дори г-н Министърът на образованието и науката да подпомогнат, да облекчат размислите на многоуважаемата директорка на пловдивската ПГЕЕ "ТЕТ Ленин"

Ще се радвам този път тя най-после да вземе разумно и добро за училището и за младите хора решение - и да прекрати напълно ирационалната и обречена съпротива пред силите на промяната, демокрацията, доброто, разума, правдата, справедливостта...

4 февруари 2023 г. 

С УВАЖЕНИЕ: (подпис)


ПОДКРЕПА: Become a Patron!


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...







Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: