Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 4 февруари 2023 г.

В нечовешки условия баба Марийка оцелява въпреки всички закони на природата, което е истинско чудо!

 

От това клипче можете да научите какви невероятни житейски истории занимават съзнанието на тъй самотната и твърде болна баба Марийка. Но цялата история има и друга, значително по-сериозна страна. Ето нещо важно, което искам да ви кажа: 

Горката баба Марийка е сравнително добре. Вчера й занесох 5 бутилки вода. Този път водата беше минерална, налях я от чешма за общо ползване в гр. Белово (на път за Долна баня се минава оттам!), тъй че нищо не пречи тъй добродетелният и съзнателен гражданин-антифашист Пашев отново да ме докладва на прокурор, този път обаче, за негово улеснение, му съобщавам, че водата я "откраднах" от въпросната чешма в Белово. (Крайно съм затруднен откъде да наливам вода за бабата, тия големи бутилки няма как да ги наливам от чешмите в къщи, от избата чешмата за общо ползване няма как да я ползвам по понятни причини, а от ранчото имам проблеми със съсобственика на помпата, той е под влияние на въпросния добродетелен гражданин и ми забрани да ползвам общата помпа за вода на баба Марийка!) Временно реших въпроса с водата като налях вода от Белово, за следващия път ще си блъскам главата да измисля откъде да я налея. 

Няколко думи да кажа и за баба Марийка. Тя ми се видя добре, въпреки че на нейните 90 години да спи в съвсем неотоплявана стая със счупени прозорци е цяло чудо как не е измръзнала още; вероятно и заради нея Бог държи времето в Пловдив и България още меко, знам ли, не мога да си обясня тия неща с моя слаб разсъдък?! (Добродетелният гражданин Пашев, който, апропо, беше обещал да помогне да й сложим здрав прозорец, си смени позицията и заяви, че е неправилно да се помага на бабата щото за нея следвало да се погрижи... държавата! Аз обаче, понеже съм крайно лош човек, продължавам да й нося поне вода, което означава, че поради лошотията си й вредя, така именно разбира нещата същият този тъй милосърден и добродетелен гражданин Пашев!) 

Както и да е, поговорихме си с бабата почти час, тя ми разказа всичко онова, което й се върти в главата и което няма с кого да сподели; понеже исках да я питам някои неща, бях пуснал камерата и записах разговора ни, той е близо час.

Толкова тук. Останалото - в клипчето. Приятно гледане и приятни размисли ви желая! 

Който желае да подпомогне този канал или пък издаваното от мен философско списание ИДЕИ, което работи за разгръщането на духовния и личностен потенциал на младите хора, може да го направи като използва информацията в моя блог, наречен Humanus (в търсачката лесно ще го намерите по това име!), раздел ДАРЕНИЯ (donations). (Или пък "да почерпи едно кафе" ето тук: https://ko-fi.com/ideiaig )


ПОДКРЕПА: Become a Patron!


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

2 коментара:

Анонимен каза...

Клипа не се отваря. Качи го другаде да го гледаме!

Ангел Грънчаров каза...

Отваря се...