Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 5 февруари 2023 г.

Николай (пре)Подобни на омразното ни статукво: кой ни отклонява от пътя към Храма?!


Мария Василева: Манастирът над Куклен, в аязмото на който водата е лечебна, със старата и новата му част, с огромния двор, чешми, беседка, градини и цветя, магазинче и стаи за преспиване, великолепни стенописи и икони... е вече като приватизиран! 

Трите му тежки порти са заключени! 

Можете само да обикаляте наоколо, като на видеото долу, което също няма да видите изцяло поради поставено ограничение за време. 

Свещите остават незапалени, молитвите нечути, отнето е правото да се ползвате от изцелителната му сила и неповторимите романтика, спокойствие, тишина и красота. 


Времето, в което двамата Светии Козма и Дамян са лекували хора от близо и далече тук безплатно, отдавна е забравено. 

Кой си позволи да ни лиши от това място, към което са привързани толкова много хора от околността и страната ни? Бяха взети пари по европейска програма, бе асфалтиран пътя, бе ограден двора като крепост с високи стени, нетипични за нашите манастири. 

Сега напразно много коли всеки ден пътуват нататък. Българите са свикнали да намират вратите на храмовете отворени по всяко време, незаключени. Както е например в старата църква на Асеновград. 

Не можете ли да намерите мъж, който да служи за портиер и отключва вратите за посетители? Смятате ли че двете жени, които обслужват манастира могат да се справят с поддържането и църковните служби? Ако отваряте вратите само на платилите за някоя сватбена церемония, да забравим за двамата безсребърници. 

Николай (пре)Подобни на омразното ни статукво, кой взема решенията тук и ни отклонява от пътя към Храма?? 



КРАТЪК МОЙ КОМЕНТАР: Аз някъде бях чел, че владиката Николай, след като го модернизира и направи... хотел, а не манастир, го бил обявил за своя лична резиденция! 🙁 Явно затова вече не пускат прости хора, миряни там. Това е защото Николайчо си чувства манастира за свой, за своя частна собственост... зер, той е есменяем княз на цялото църковно имане, как така ще пуска такива като нас в своите владения?! Страх от Бога нямат, с което показват, че служат на Сатана, а не на Бога...


ПОДКРЕПА: Become a Patron!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...







Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: