Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 13 август 2023 г.

Защо таваришчите Мартин Карбовски и Костя Копейкин тъй много се възторгват от учеността на таваришч Теодосий Теодосиев - или що е това циклопска ученост?


Ще кажа нещо, за което най-вероятно ще бъда обруган. Щото ще подложа на критика два ваши - сиреч родни, нашенски, български, масови! - идола, именно таваришчите Карбовский и "великия учител Теодосий Теодосиев". Ето какво се смятам длъжен да ви кажа, въпреки всички рискове, чеи няма да бъда разбран и, респективно, ще бъда обруган: 

Умникът Теодосий Теодосиев (самоопределя се като "човек на точните науки"!) с целия си ум деградира дотам, че да "мисли" на нивото на Костя Копейкин, т.е. на нивото на образцов папагал, повтарящ опорките на руската имперска конспиративистична (тотално лъжлива!) пропаганда! :-) 

Което е потвърждение на тезата на философа Кант (и още по-рано: на тезата на философа Хераклит!), че за ума просто не е по силите да мисли по въпроси, които превъзхождат неговия познавателен потенциал или ресурс, т.е., иначе казано, многознайството на ум не учи. 

Да знаеш много без да имаш философско-човешката способност да го осмисляш цялостно, т.е. да постигаш смисъла му, е, според Кант, "циклопска ученост": "... Само по себе си многознанието е циклопска ученост, на която не достига око – окото на философията..."

Иначе казано, е тъкмо това, което ние, българите, наричаме "кон с капаци". 

Ето така се разгадава тайната, че многознайкото Тео (както го нарича Карбовски, а "Тео" значи "Боже"!), като напусне областта на физиката и математиката, почва да дърдори глупости на нивото на руския папагал Костя Копейкин, който, естествено, няма нито една своя оригинална мисъл. 


Познавам въпросния многознайко Теодосий от доста години. От първата ми среща разбрах що представлява в своите "философски прозрения" и винаги съм го избягвал, щото не желая да се сблъсквам с такива неспособни за промяна, за критично мислене, за диалог провинциални "мъдреци" като копейкаджията Тео, от който ликува продажния (и влюбен в парите!) нещастник Мартин Карбовски. 

Даскал Тео говори като социалистическа радиоточка, ако изобщо знаете що значи това чудо на техниката! Сега схванахте ли защо пропагандата в тъй приказната страна МУТРОЛАНДИЯ (чиято "образУвателна система е все още нереформирана, т.е. е съветска, комунистическа, диктаторска, тиранична, репресивна и пр., т.е. досущ същата е - според принципа си! - каквато беше преди 1989 г., само дето е в състояние на пълен упадък!) превърна плямпалото Теодосий Теодосиев в "ОБРАЗЦОВ" и "НАЙ-ВЕЛИК УЧИТЕЛ"?! 

Правете си сметка какви у нас са масовите представи за "образцово" и "велико" (за "умно", "добро", "красиво" и пр.)... 

Сега просветна ли ви защо у нас простотията е така напреднала и също така защо у нас комуноидно-путиноидно-роболюбивите зомбита са толкова много?


Приятни размисли ви желая! 


ПОДКРЕПА: Become a Patron!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...







Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

5 коментара:

Анонимен каза...

Тъжно е да слушам разсъжденията на един учител, когото до скоро уважавах.

Според него образованието трябва да бъде наложено като терор от най-ранна детска възраст. Да лишим децата от детство, да ги вкараме в казармата от 3-годишна възраст.

Какво като станеш много добър по математика или физика? Да се превърнеш в една сметачна машина, загубвайки всичко човешко в себе си. Тъкмо това ще те направи излишен като човек, като личност, защото машината винаги ще пресмята по-добре от теб, а ти ще се лишиш от твоето човешко превъзходство над нея.

Очаквам от един учител да говори за свободата, за личността и човешкото у човека...а Теодосий иска да ги убием, за да сме много добри в решаването на математически задачи, по-голяма част от които дори няма да ни вършат никаква практическа работа в живота...

Анонимен каза...

Все повече се убеждавам, че хората от така наречените "точни науки" не трябва да изказват мнения по теми извън тяхната специалност. Колкото и да са добри в своята област, явно тя ги ограничава по един особен начин и те започват да мислят твърде изкривено. В крайна сметка този живот не е само да получиш медал от олимпиада по математика или физика. Трябва преди всичко да си добър човек. И образованието в 21-ви век трябва повече да възпитава (но не чрез методите на безчовечна принуда, както предлага въпросния Тео), защото знанията вече са навсякъде и могат да се получат без проблем и извън училище, стига човек да има желание да ги получи.

Анонимен каза...

Тео е българският Айнщайн, докато Грънчаров никога няма да стане БГ Сократ, колкото и да се напъва.

до цент Пашов, небезразличен гражданинъ.

Анонимен каза...

Той е дори по-зле от Костя Копейкин...

Анонимен каза...

Неговите претенции са несравними с приноса на г-н Грънчаров в ареала на образованието!