Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 4 септември 2023 г.

Родители, подкрепете децата си: те имат пълното право да искат съвременно, качествено, човеколюбиво образование и училище!

Вчера обещах (виж: Каква идея ми се откри, какво предлагам - за да започне най-после истинска промяна в българското образование?) по случай на новата учебна година да напиша обръщение и към учителите, и към родителите; ето, започвам с родителите:

Драги родители,

Българската образователна система е в състояние на продължителна агония и катастрофа. Жертви на това безвремие са вашите деца. От години само се говори за реформа, но системата (съветска, нехуманна, комунистическа, държавно-бюрократична, командна, насилническа, несвободна...) си стои непокътната, в неизменен вид - нищо че светът, в който живеем, е в основата си е нов, из основи променен. Налагат се спешни мерки за коренна, принципна, дълбока, същностна промяна. Като български учител по философия и гражданско образование, цял живот работил за образованието, духовното проглеждане и възпитанието на младите, смятам, че мой дълг е да ви призова за следното:

1.) Предложих на учениците, на вашите деца от 15 септ. да започнат безсрочен протестен бойкот на учебните занятия с оглед МОН да се види принудено не само да започне общонационални дебати за промяна, за непосрествена и практическа РЕАЛНА ДЕМОКРАТИЗАЦИЯ, ДЕКОМУНИЗИРАНЕ, ЛИБЕРАЛИЗИРАНЕ на българското образование, но и да инициира законодателни промени в тази посока, с оглед да се отприщи човешката градивна и творческата енергия на младите хора у нас, на вашите деца! Родители, подкрепете и наръчете децата си в тази тяхна протестна, градивна и животворна акция!

2.) Като граждани и данакъплатци (т.е. работодатели и собственици на всичко в тази страна!) имате пълните права вашият глас не само да се чуе в предстоящите дискусии за промените, но и да бъде решаващ! Заявете твърдо, че искате смислена, разумна, принципна, коренна, дълбока промяна в българското образование с оглед негово привеждане в съответствие с реалностите на съвремения живот и свят!

3.) Децата ви по време на бойкота могат да си ходят в училище, нещо повече, добре е да ходят в училище, но там би следвало да отказват да изпълняват инструкциите на учителите; но за сметка на това трябва да се включат активно в започващите дебати за това каква промяна ни е нужна. Родители, подкрепете децата си: те имат пълното право да искат съвременно, качествено, човеколюбиво образование и училище!

4.) Родители, в качеството си на избиратели задължете своите избраници в Парламента да си свършат работата и да изхвърлят на боклука старата, ретроградна, съветско-комунистическа, бюрократична и недемократична система на образование, която задушава и потиска развитието на страната и народа ни, тръгнал по пътя на демокрацията, просперитета, европейските светли и благодатни хоризонти!

5.) Свободата, прокудена от българските училища, трябва да стане център, средоточие и ядро на училищния живот, без свобода няма истинско образование; нека да победим илюзорния си страх, завещан ни от миналото, че свободата е "страшна и опасна", че тя поражда анархия, не, тя, свободата, винаги е благодатна! "Познайте истината, защото истината ще ви направи свободни!", това са думи на Христос Спасителя, с тях той ни задължава да бъдем свободни - ако искаме да бъдем човеци в истинския смисъл и да се наслаждаваме на всички дарове на пълноценния живот!

6.) Уважаеми родители, в дните преди 15 септември т.г. напишете и пратете на директора на училището, в което учи вашето дете, а също и на Министъра на образованието и науката имейл (или хартиено писмо!), в което заявете волята си да се борите за едно ново, истинско, качествено образование на своите деца!

Благодаря ви предварително за решимостта да се ползвате от своите права и като човеци, и като граждани, и като българи, милеещи за свидното ни Отечество и неговия тъй изстрадан просперитет!

С уважение: Ангел Грънчаров, учител по философия и гражданско образование

ПОДКРЕПА: Become a Patron!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата. 

1 коментар:

Анонимен каза...

Има доста грешки поради бързането. При първа възможност ще ги оправя...