Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 2 септември 2023 г.

Как да постигнем по-дълбокия, цялостния човешки смисъл на феномена на тъй великата личност на българския цар Борис III?


 

ЦЯЛАТА ДИСКУСИЯ (Има много интересни изказвания, а тук слагам само малък фрагмент от дискусията, който поставя важния въпрос, формулиран в заглавието!) 

Ангел Грънчаров: Лъжи, не факти. Комунистическа пропаганда... 

Veni Markovski: Ангел Грънчаров, имате право на лично мнение, но нямате право на лични факти. Посочете кой от фактите е “пропаганда“, че и уж комунистическа. 

Ангел Грънчаров: Veni Markovski Не са факти, а тълкувания, нямащи нищо общо с реалността. Примерно Вие наричате царя престъпник. Той не е бил съден даже. Само законен съд може да определи дали някой е престъпник. Един пример само давам за стойността на писанието Ви, изкривяващо до неузнаваемост и истината, и историческата действителност. Царят не допуска участие на България във войната. Спасява евреите. Приписвате му отговорност за злодеяния, които други са извършили. Македонските евреи той не е могъл да ги спаси по понятни причини. Опитайте да осмислите тогавашната тежка ситуация. Ако нашата администрация в Македония се беше намесила да спасява евреите, германците щяха набързо да ни окупират и тогава не само македонските, но и българските евреи щяха да заминат за лагерите на смъртта. И тогава госпожата с еврейски произход (и комунистически манталитет), бивша седесарка, която от сутрин до вечер плюе цар Борис просто нямаше да я има, нямаше да може да се е ридила. 

Veni Markovski: Ангел Грънчаров “Само законен съд може да определи дали някой е престъпник.” Мерси за този аргумент. По Вашата логика, ако някой извърши военно престъпление и престъпление срещу човечеството (каквото е депортацията на мирно население), той не е военнопрестъпник, ако не бъде осъден, нали? Бихте ли отговорил на въпроса: Хитлер военнопрестъпник ли е? 

Veni Markovski: Ангел Грънчаров “Приписвате му отговорност за злодеяния, които други са извършили. Македонските евреи той не е могъл да ги спаси по понятни причини.” Нали не твърдите сериозно, че организаторите и извършителите на депортацията, са други, а не българските власти? Не сте ли запознат с документите, не сте ли чел, не сте ли гледал документалните кадри, на които тези мирни граждани — наши сънародници, впрочем! — са товарени по влаковете с надписи БДЖ? Той не е могъл да спаси македонските И гръцките, И сръбските евреи (които, между другото, са били наши сънародници, нали не забравяте това?), защото той не е искал това. Нещо повече - царят е искал още около 25 хиляди евреи от царството да бъдат депортирани, а останалите да бъдат интернирани вътре в страната. Ангел Грънчаров: Veni Markovski Хитлер е жесток злодей, луд диктатор, изверг, кръволок, не знам какво още, можем да го определяме с каквото си искаме определения, Сталин е съвсем същото в още по-голяма степен, но само нямаме ораео да го наричаме престъпник, щото кой е престъпник и кой не е може да казва само законен съд, а нито Сталин, нито Хитлер са били съдени приживе. Ако всеки от нас почне да издава присъди демокрацията ни ще отиде хептен по дяволите... 

Veni Markovski: Ангел Грънчаров, не го увъртайте, моля. Зададох конкретен въпрос. 

Georgi Bozhidarov: Veni Markovski Доколкото Нюрнбергските процеси се водят срещу политиката на Хитлер - да, военнопрестъпник е. Доколкото никой никъде не е съдил цар Борис III и правителствата му и водената от тях политика за престъпления против човечеството и военни престъпления - не, не е военнопрестъпник. 

Ангел Грънчаров: Veni Markovski Цар Борис, доколкото ми е известно, не е бил цар и на Македония, и на Сърбия, и на Гърция, по тази причина няма как да е отговорен за депортирането на техните евреи. Освен това Ви казах какво щеше да стане и с българските евреи ако царят беше направил погрешна стъпка в отношенията ни с Германия... 

Ангел Грънчаров: Georgi Bozhidarov Да, истината е такава. Хитлер е военнопрестъпник, цар Борис не е. Не само защото не е бил съден, нони защото не е направил нещо, което да може да се квалифицира като престъпление. Напротив, направил е героични неща, за които плаща с живота си. Спасил е българските евреи. Родителите на Леа Коен е спасил, за което тя го плюе. 

Georgi Bozhidarov: Ангел Грънчаров На нея баща ѝ е участник в Народен съд. Ето това вече е престъпление. 

Veni Markovski: Ангел Грънчаров “...по тази причина няма как да е отговорен за депортирането на техните евреи.” Как ”не е бил цар”? Ако не е бил цар, защо родените в тези земи са получавали актове за раждане от БПЦ? Защо армейските корпуси, установили окупацията са наречени именно така от българските власти: ОКУПАЦИОННИ? Защо всички живеещи по окупираните територии са получили българско поданство… с едно-единствено изключение: тъкмо тези 11 343 души, които след две години са депортирани? Ако не е отговорен царят, като държавен глава, то кой е отговорен? И може ли той да е отговорен за “спасяването” на останалите 48 хиляди, но за депортацията да не е? Как става този номер, че без негово разрешение нищо не се е случвало, но тъкмо през март 1943 г. се е случило? 

Veni Markovski: Ангел Грънчаров “Хитлер е военнопрестъпник, цар Борис не е. Не само защото не е бил съден, нони защото не е направил нещо, което да може да се квалифицира като престъпление.“ Мисля си, че след като отричате очевидните факти, няма смисъл да пишете повече по тази тема, защото хем се излагате, хем ми губите времето. 

Ангел Грънчаров: Veni Markovski "Новите земи" имат твърде различен статут в сравнение със старите предели на Царство България. И Вие това добре го знаете. Това е по време на война. Германците са ни съюзници. Някои неща се е налагало да правим да имитираме, че си изпълняваме задълженията като съюзници. В противен случай германците ще окупират България, ще арестуват царя, а българските евреи щяха мигновено да отидат в газовите камери. Вие това ли искада да беше станало, не разбирам?! 

Ангел Грънчаров: Veni Markovski Вие с това изказване че Ви губя времето (никога времето за мислене не е изгубено!) показвате без неудобство, че не приемате друга преценка или интерпретация освен своята. Която обявявате за "единствено правилна" или "единствено научна". Точно така правеха навремето комунистите. 

Veni Markovski: Ангел Грънчаров “Вие… показвате…” Нищо подобно не показвам, защото не правя никаква интерпретация. Други хора интерпретират(е) фактите, защото не ги харесват(е). А това, че фактите са единствено правилните, е така. Но аз не съм отговорен за това. Ангел Грънчаров: Veni Markovski Фактите са си факти, но зависи какво е "окото" ("акъла"), който ги възприема. Даже когато нещо става пред очите ни, се оказва, че възприятията ни са различни - съобразно ценностите, които имаме. Вие робувате на някаква неразумна емоция спрямо Негово Величество цар Борис Трети, която Ви подтиква да интерпретирате злонамерено историческите факти, касаещи неговата работа за доброто на България. 

Veni Markovski: Ангел Грънчаров “Вие робувате на някаква неразумна емоция…” Никакви емоции нямам към царя. Но от твърдението Ви, човек може да разбере защо Вие защитавате този военнопрестъпник: защото “робувате на някаква неразумна емоция” и си мислите, че всеки друг също трябва да е неин роб. ”…която Ви подтиква да интерпретирате злонамерено историческите факти, касаещи неговата работа за доброто на България.” Моля? Депортацията е “за доброто на България”?! Човек може да се замисли дали сте роб само на неразумни емоции или нещата са по-сериозни… “Даже когато нещо става пред очите ни, се оказва, че възприятията ни са различни - съобразно ценностите, които имаме.” Да? Моля, обяснете какви са Вашите ценности, които Ви карат да наричате човека, извършил военното престъпление и едновременно престъпление срещу човечеството с ласкави думи, “Негово Величество” и др.п.? Използвате ли подобни ласкаВи думи и към други престъпници — Сталин, Живков, Тито, например? 


Veni Markovski: Ангел Грънчаров, виждам, че още в заглавието и описанието говорите за “възвишен пример”? Моля, уточнете с каква съвест наричате депортацията на мирно население, натирено в Треблинка, за да бъде убито, “възвишен пример”. На второ четене, щом мислите така, не виждам смисъл да си общуваме повече. С човек, който оправдава военнопрестъпника цар Борис III, не виждам да имаме нещо общо. 

Ангел Грънчаров: Veni Markovski Уточнихме, че Вашата квалификация за царя на България е голословна и е плод на Вашата лична и субективна идеологическо-политическа обремененост, Вие страдате от робуване на догмата за "монархо-фашизма", която ни завещаха комунистите. За мен животът и делото на българския цар е вдъхновяващ пример на държавник, който в най-тежки исторически условия неуморно работи за доброто на България. Относно депортациите, с които тъй усърдно спекулирате, се изясни, че те са германска инициатива и неизпълнението й или преченето да се изпълни би довело до страшни последици за страната и не само за 50 000 поданици с еврейски произход, но и за всички българи. Царят все пак не е Бог и няма власт над ставащото. Прочее, и самият Бог, както знаем, не е успял да спаси тези хора. Но българските евреи царят ги спаси. 

Veni Markovski: Ангел Грънчаров “уточнихме…” Нищо не СМЕ уточнили. Аз и Вие имаме не само различна гледна точка върху участието на България в Холокоста, а различни знания. Моите знания са от историческите факти и документи; Вашите - не знам откъде, но съдейки по това какви определения използвате, за да опишете един военнопрестъпник, то са от близки до царя среди. По-горе Ви питам да посочите поне един от изложените от мен факти, който не отговаря на истината — Вие не го сторихте. Вместо това седнахте да разсъждавате с общи приказки за това какъв мил човек бил цар Борис. Твърдите, че за депортацията “се изясни”. Нещата не са се изяснили - те са си ясни още от март 1943 г. Царството е организатор и извършител на депортацията на 11 343 души. Те са част от договорените от Белев и Денекер 20 хиляди души, а отделно царят се е съгласил за още 25 хиляди. Единствено БПЦ, Димитър Пешев и още конкретно известни хора са достойните спасители на всички останали евреи, около 80%, които оцеляват. Ако са спасени, значи нещо ги е заплашвало - и Вие знаете какво е то: депортация. Както и знаете, че депортацията е извършена от българската държава, следователно държавата спасява евреите от самата себе си. Можем много да си говорим по тази тема, но от това нито един от историческите факти няма да бъде променен — и това е напълно нормално. Но дали Вие ще успеете да промените мнението си за тези факти - това не знам; съмнявaм се, че е възможно, но знае ли човек. 

Ангел Грънчаров: Veni Markovski ОК. Бъдете здрав! Но все повече хора се чудят как общо взето здравомислещ човек като Вас по тази тема се издънва тъй яко... 

Veni Markovski: Ангел Грънчаров “Но все повече хора се чудят…” Не съм забелязал да са все повече, напротив - все повече хора разбират, че е добре да прочетат историческите документи, вместо да разчитат на “Корона от тръни” или на други книжки, писани от хора, близки до царя или до сина му Симеон. Все повече хора разбират, че щом си правя труда да пиша по темата, те са наясно, че съм прекарал доста време в запознаване с историческите факти, че нямам никакви лични чувства към царя (или сина му). Все повече хора стигат сами до извода, че написаното от мен е вярно, защото е базирано на исторически факти и документи. Но има малка група хора, които влизат в разговора с предварително изготвено мнение, базирано не на факти, а на чувства; виж, те не могат и никога няма да могат да си променят мнението, независимо от това, че фактите не го подкрепят. 

Ангел Грънчаров: Veni Markovski Фактите ги знаем и ние, а с Вас се различаваме по това, че различно тълкуваме (разбираме!) тия същите факти. 🙂 Извинявам се, но Вие сте с образование, което не Ви дава нужния по-цялостен хоризонт на разбирането, какъвто е хоризонта на философското (разумното!) осмисляне. (Прочее, умен сте, но само ум за тълкуване на историческите факти не е достатъчен, иска се и душа, иска се и чувство! Щото историческите факти са ЧОВЕШКИ ФЕНОМЕНИ, прод коиито научният подход немее, т.е. е безсилен да проумее смисъла им!!!) Та значи подходът Ви е сбъркан. Навремето не сте учил достатъчно философия или сте имал недобри учителки по философия. Аз се опитах да Ви помогна да постигнете този по-дълбок и цялостен човешки смисъл на феномена "Цар Борис Трети", но Вие не успявате да пренастроите съзнанието си на такава вълна и си стоите пленник на твърде схематичната си и бедна представа, която, забележете, точно съвпада с комунистическата идеологическа догма-представа! 

Интересно е и това, че не се усещате какво правите и колко струва позицията Ви. Тъй че нашият спор има голямо значение. Налага да се доборазовате малко. Ето като начало нещо, което може да Ви накара да се замислите, Вие сте умен човек. Това е една малка, мо богата на смисъл история. Навремето един студент (с манталитет, подобен на Вашия!) се провикнал и казал на Хегел: "Г-н професоре, но Вашата теория противоречи на фактите!"; Хегел го погледнал и казал: "Толкова по-зле за тия факти!". Интересно ми е как ще реагирате на тази история. Дали ще успеете да разберете защо великият философ Хегел се е изразил така. 🙂

ДОБАВКА: 




ПОДКРЕПА: Become a Patron!


Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...



Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

1 коментар:

Анонимен каза...

Г-н Марковски е прав. А Грънчаров говори глупости.