Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 25 март 2024 г.

ПОКАНА ЗА ДИСКУСИЯ НА ТЕМА: Как да спрем затъпяването на огромната част от човечеството?

Дали наистина светът не върви към разделяне на човечеството на две основни класи: нечетящи (и не можещи да мислят!), т.е. на непипнали книга тъпанари (огромно мнозинство!) и на мислещи личности, които четат и разбират смисъла на книгите, а също така и са способни да напишат книга?

Дали така обаче не е било винаги в историята на човечеството?
Ето изказване на една рускиня, учен в областта на съзнанието:
Прогнозите на учените за бъдещето на четенето не са оптимистични - те предричат сериозно разцепление между възможностите на интелектуалния елит и по-голямата част от населението на света.
Ако децата учат само комикси, те няма да развият не само алгоритъм за четене на сложна литература, която формира съзнанието, но и алгоритъм за сложно мислене - те ще мислят само кой бутон да натиснат, за да получат хамбургер.

Мозъкът е пластичен не само в детството, както се смяташе досега. Доказано е, че образува нови невронни връзки до края на живота. Всяка работа, освен скучната и рутинна, е полезна за мозъка. Ключът е да се справяте с постоянно променяща се, сложна информация.
Възможността за получаване на висококачествено образование може да се превърне в елитна привилегия, достъпна само за "посветените“. Да си спомним Умберто Еко, който в романа си "Името на розата” предложи да се допускат в Библиотеката само онези, които знаят как, които са готови да възприемат комплексни знания. Ще има разделение на тези, които ще могат да четат сложна литература, и тези, които четат знаци, поглъщат информация от интернет под форма на клипове. Тази разлика ще се отчита все повече и повече.
Ако легнем на дивана и лежим там шест месеца, няма да можем да станем. Ако мозъкът чете идиотски списания, общува с глупаци, слуша лека безсмислена музика и гледа глупави филми, тогава няма от какво да се оплаквате. Мозъкът трябва да работи здраво. Трудно е ключовата дума. Сигурно е трудното за мозъка. Книга, която може да е лесна за някои, но трудна за вас. Филм, който не разбирате. Това означава, че ще мислите, ще четете критики. Или представление, в което не е ясно какво е искал да каже режисьорът. В този случай мозъкът ще бъде зает с работа.
Татяна Черниговская - доктор на биологичните науки, професор, учен в областта на неврологията и психолингвистиката, както и теорията на съзнанието

ПОДКРЕПА: Become a Patron!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...






Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

2 коментара:

Анонимен каза...

Небезразличните граждани предлагаме ППДБ да издигнат за премиер г-н Ангел Грънчаров с втория мандат. Само той като диалогичен човек и философ може да убеди народните представители да го подкрепят, за да има правителство вместо хаос.

Анонимен каза...

Бисексуалният Чертовенски споделил, че е влюбен в политолога доц. Стойчо Стойчев. Няма такъв смях.