Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 17 юни 2024 г.

Малко философия няма да ни навреди, нали - или ще ни навреди, кажете де?

Бъдете заети! Това е най-евтиното лекарство на земята - и едно от най-ефективните. (Дейл Карнеги)

 

ДОБАВКИ:
 
Един човек заяви:
Аз например се поробих с децата си...
Имаше предвид това, че както и да го мислим, все на нещо в този живот сме... "роби", т.е. робуването е неотменна човешка участ; отвърнах му:
- Да се отдаде човек на децата си не е робство. Децата са смисъл на живота ни. Да отглеждаш, да възпитаваш деца, т.е. да им помагаш да станат личности, пълноценно живеещи и разбиращи (обичащи!) живота е най-смислената свобода, която мога да си представя!

 

 
Умен е този отговор, който прекратява въпросите. (Елиас Канети)
Дали е умен отговорът, прекратяващ въпросите? Колко интересно?! Ами ако все умни отговори получавахме, щяхме да престанем да питаме, щяхме да се отучим да питаме, щяхме да забравим да питаме - и толкова ли е хубаво това? Канети дали не казва някаква глупост в твърдението си?
Как ли ще живеем в свят, в който не питаме, в умен свят, в който от много ум не питаме, а всичко вече си знаем?! Егати щастието, а? Тъпи, ала умни... всичкознайковци, така ли излиза?
Истински добър отговор (по моето разбиране) е оня, който поражда нови и нови въпроси. Отговор, който не прекратява мисленето и изследването, а му дава нов хоризонт, поражда перспективи, от които нещата могат да се видят другояче.
Сократ примерно задава такива въпроси, на които обикновено се отговаря с "Да." и "Не.". И поредицата от такива въпроси при него е твърде дълга, изтощително дълга. Много пита Сократ, явно за него питането е истински ценното, тогава по каква логика прекратяването на питането щяло да бъде идеал (според Канети)? Умните отговори убивали питането, и какво им е толкова умното, че ни задоволяват така яко, че преставаме да мислим повече, тъй ли? Спираме изследването, търсенето на истината замира, това и е доброто? Боже, какви глупости може да каже човек когато дръзне да се прави на прекалено умен?!
Спирам дотук. Който разбрал - разбрал. Всяко нещо, дори и прекалено умното, винаги поражда нови и нови питания. Това е нормалното и естественото. Всичко друго е някаква интелигентщина, която се прави на интересна, ала е твърде куха.
Хубав ден! И успешна седмица!
 

 

ПОДКРЕПА: Become a Patron!

Освен това смятам, че нашият "Картаген" - масовото българско безразличие спрямо истината и свободата! - е крайно време да бъде разрушен...


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров ЕРОТИКА И СВОБОДА (с подзаглавие Практическа психология на пола, секса и любовта), 8.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-332-0, 168 стр. Една книга, създадена с цел да облекчи разбирането от младите хора на най-значими за живота проблеми, по които сме длъжни да имаме цялата достижима яснота. Всеки трябва да достигне до своята лична истина, без която трудно се живее, без която животът ни се превръща в абсурд. Книгата ЕРОТИКА И СВОБОДА е написана за тия, които живеят с духа на новото, на завърналия се при себе си човешки живот и на свободата.

Няма коментари: