Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 11 август 2009 г.

Списание ИДЕИ няма да е откъснато от най-горещите проблеми на българския живот, но акцентът няма да е само върху тях

Във връзка с моя призив Моля, давайте мнения и препоръки: става дума за нещо твърде важно, може би и най-важното! получих писмо от г-н Първанов (живеещ в Германия), в което той пише:

Многоуважаеми г-н Ангел Грънчаров! С настоящето писмо бих желал да взема участие в подготовката на вашето списание "ИДЕИ", като насоча вниманието Ви към някои практически проблеми, на които ако не обърните внимание, провалът вие ще бъде предварително програмиран:

1.Името на списанието ИДЕИ не буди никакъв интерес, поради което променете го в "Идеи за България". По такъв начин ще събудите интереса както на читателите в родината ни, така и в чужбина.

2.Авторите на списанието в неговите първи докосвания до читателите зависи и от имената на участниците в него, като така бих ви помолил да направите връзка и с много - талантливи писатели и журналисти, които не само ще подкрепят списанието ви, а многобройните им последователи ще са и вашите най-верни почитатели!

3.По-долу предлагам следните талантливи българи, доказали себе си като журналисти с философско мислене, а техните последователи в момента са доста много:

а) Паула Лаит - със словото си омаива читателите - предложение за реклама на неините книги.

б) Дора Апостолова - Рутина в своите Идеи - Реклама за "Двиежението и Идея за България".

в) Професор Янко Николов Янков - български правозащиотник, юрист, издал много книги.

г) Красимира Стоянова - с милиони почитатели във връзка с книгите си за Ванга, родолюбка.

д) Иван Бедров - интересен журналист, точен в детайли, с много почитатели.

е) Иво Ингжев - със своите точни прогнози привлича много голяма аудитория от читатели.

4.Най-важните теми в списанието да са насочени не само към академичната младеж, а до голяма част от нашите българи, поради което с езика да се докосвате до неговите проблеми и души!

5.Не забравяйте, че преди всичко нашите българи са обезверени и вашето списание би ги върнало към доброто и да ви приемат наистина като спасители.

6.Не отхвърляите темите за окултизма, а така също темите за християнството, защото бих ви обявил за частично развит човек!

Бих се радвал, да приемете нещо от моите идеи, защото аз съм практичен човек и желая да ви помогна във вашето начинание, което намирам навреме от вас обмислено!

Винаги ваш (...) Първанов.

Накратко искам тук да отговоря на г-н Първанов:

Многоуважаеми г-н Първанов, благодаря Ви за отговора и за препоръките. Смятам ги за напълно основателни, но искам да внеса едно уточнение, което всяко нещо ще постави на мястото му.

Начинът, по който Вие описвате представата си за едно бъдещо списание под заглавието "ИДЕИ ЗА БЪЛГАРИЯ", точно съвпада с концепцията на в-к ГРАЖДАНИНЪ, който аз започнах да издавам преди около 10 месеца. Тогава също, и то месеци наред, апелирах за подкрепа, други хора да се включат в издаването му, писах писма, молих се, увещавах, и то блогъри, журналисти, кой ли не (няма да споменавам имена за да не ги злепоставя!), и знаете ли какво се получи? Ще Ви кажа, макар че може би се досещате: НИКОЙ, повтарям, АБСОЛЮТНО НИКОЙ не благоволи да ме подкрепи и да ми помогне, поради което вестник ГРАЖДАНИНЪ излезе само с моите усилия до брой 10, след което прекрати съществуването си. Това е положението, г-н Първанов. Трябва да отчитаме нашия български манталитет в тия неща. За жалост, налага се.

Никой не упреквам: щом не благоволиха да ме подкрепят, значи са преценили, че не си заслужава. Изборът е техен. На мен сам не ми стигат силите да правя нещо, което, както и да го погледнем, е в интерес и за полза на всички българи. Пък и като човек много пъти се е мъчил да прави такива неща и почти никога не е получил сериозна подкрепа, в един момент почва да се отчайва, почва да се пита заслужава ли си да прави толкова жертви без никакъв отклик отсреща?!

Малък пример: един от спонсорите на последната ми книга - аз съм благодарен на всички, които помогнаха чрез блога цели четири мои книги да видят бял свят! - в един момент, след като книгата излезе, пожела да му бъдат върнати парите, като по този начин сега ми връзва ръцете за предприема нещо ново. Но какво да говорим повече, всичко е ясно, не си струва...

А списанието ИДЕИ ми се иска да е чисто философско (и психологическо), като от философска гледна точка ще бъдат разглеждани всички ония теми и проблеми, свързани също и с религията, изкуството, историята, съвременния живот на българина. Пак няма да сме откъснати от трептущите проблеми на българския живот, но акцентът няма да е само върху тях. Списанието ще има един просветителски и образователен характер, мисля, че такова нещо е нужно в този момент. Не съм сигурен, че някой ще ме подкрепи - Вие сте първият, който откликна на апела ми! - но поне се надявам. Открит съм за сътрудничество с всеки, но съм вече на принципа: който иска да подкрепи, сам ще го реши, никого този път няма да моля или да увещавам. Смятам, че този принцип е най-подходящ за случая. Всички обаче са добре дошли и нито един жест на подкрепа няма да бъде върнат назад или пък незачетен.

Благодаря Ви за насърчението, препоръките и отклика, бъдете жив и здрав и успехи!

4 коментара:

Petya каза...

Г-н Грънчаров,факт е,че българина ако не му се налага да е активен, предпочита да заеме една пасивна позиция,да не поема инициатива и да наблюдава животът около него,същевременно мрънкайки как нищо не се променяло,все същотот си било.Тъжно е,но е факт.

Petya каза...

Какво ще кажете за "Идеи за развитие".Всеки иска да се развива и може би подобно заглавие би пробудило интерес.Освен заглавието,според мен трябва да се акцентира повече върху визията на корицата.Целта е предполагам да се привлекат повече млади хора,"бъдещето на България".Нека да е по -провокиращо.

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров,бих Ви помолил да оставите няколко броя за продажба online, с включени куриерски разходи за Европа.

Ангел Грънчаров каза...

PetyaL, вижда се, че мислим в една посока. Аз смятах първоначално под името ИДЕИ да стои следното пояснение: Издание на Центъра за развитие на личността (ако не знаете за него, потърсете блога на този Център да научите повече). После обаче мои приятели, философи, ме убедиха подзаглавието да бъде само "Философското списание", понеже то вкючва в себе си всички проблеми на личностното развитие. Но сега се замислям дали не е по-добре да се върнем към първоначалния замисъл, кето ще помогне на повече хора да открият в това списание своето списание.

Към анонимния: Разбира се, списанието може да бъде получено след заявка от всеки, които пожелае, и независимо къде се намира по света. Така че благодаря за Вашата заявка, давате ми надежда, че е възможно и други хора да си го поръчат. А сега подготвяме първия брой, така че всеки, които има някакви текстове (свои или преводни) нека да ми ги прати, може да влязат в първия брой. Така че всеки посетител на блога може да бъде не само читател и потребите на новото списание, но и негов автор, участник в списването му...