Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 18 октомври 2013 г.

Мъжете и жените и за това съществуват: цял живот да се мъчат да разгадават тайната, въплътена в другия пол



Вчера написах нов текст от пишещата се сега книга за любовта, който озаглавих ето как: Няма как да бъдеш истински човек ако преди това не си се погрижил да станеш истински мъж - или истинска жена. Днес имам намерението да продължа по-нататък в анализа на проблемите, но не ми се започва съвсем нова тема, а ми се ще да направя някои необходими изводи във връзка с вече казаното - имам предвид в темата за половете. Тя е безбрежна тема, разбира се, че "всичко" не може да се каже, но пък на най-важното сме длъжни да обърнем подобаващото внимание. Понеже на един съществен момент имам чувството, че не съм обърнал достатъчно внимание, та ми се ще сега да сторя това - и да изпълня дълга си. Признавам си, че за този момент се настроих да пиша като разглеждах разни изображения (живописни, скулптурни и пр.) на сцени от живота на Сократ; търсех подходящо изображение, та разгледах доста такива с помощта на търсачката. И именно те ме насочиха към този възлов момент, по който аз лично не съм чел нещо, даващо ни достатъчна ориентация. А за младите хора тия неща са особено важни. Става дума за трудностите и проблемите, които се изправят пред младия човек - когато той живее в периода на решаващото формиране на неговата мъжественост. Ще ми позволите да пиша най-напред върху проблема за формирането на мъжествеността у младия мъж, по-скоро у юношата, а пък аналогичният проблем за формирането на женствеността у младите девойки нека да го оставим за после - или пък, ако се наложи, да го разглеждаме на места паралелно на този за грижите на момчетата за тяхната мъжественост. (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

Няма коментари: