Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 24 март 2015 г.

У нас е налице все един и същ стереотип, според който да уважаваме другата личност ни се струва, че е "прекален разкош"


Тази сутрин попадам на нещо, което е много показателно и се намира в дълбока връзка с търсенията ми по темата за здравомислието; публикувах го в блога си току-що под заглавието "Единство на думи и дела" по кагебистко-комунистически. Там сложих и съответните снимки за илюстрация, но текстът е покъртително красноречив, по-убедителен пример за комунистическа психопатология от този едва ли може да се намери:

"Всичко, което виждаме наоколо, е съблазън. Целият този богат и разкошен живот е дяволско изкушение..." Това заяви вчера скромният Патриарх Кирил в Новгород, а след това седна в своя Mercedes S600 Pullman и съпровождан от кортеж, състоящ се от шест Cadillac Escalade потегли за Москва...

А пък един коментиращ във Фейсбук, представил се като Mikhaylo Tonkonogyi, прави тънка и крайно уместна забележка:

Ну, главное, что таки да Пульман... :-) То есть, в случае чего, есть кого обвинить! :-) (Е, главното е, че все пак е Пулман... Тоест, в случая на нещо да има кого да обвиним!)

Аз изобщо не знам този Mercedes S600 Pullman що за кола е, дали пък не е кола, произвеждана в САЩ, за американския пазар? Изглужда е доста луксозна, щом другарят Патриарх се е снабдил с нея, няма да се излагаме сега с някоя по-проста кола - като нашите владици, които се возят в някакви си там презрени Бентлита и и линкълни?! Нямам представа дали Mercedes не се е слял с американска фирма (туй Pullman ми звучи много по американски някак, знам ли, изобщо съм пълен невежа в тази област, пък и нямам време да правя сега каквито и да било справки). Между другото, като стана дума за нашите тъй скромни владици се сетих за нещо, ето за какво, намирам го лесно в интернет:

Негово високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил дефилира из центъра на Варна навръх Никулден с чисто нов премиерен автомобил "Линкълн MKZ Хибрид". Колата с базова цена от 34 755 долара (в САЩ - бел.ред.) бе паркирана във вторник пред църквата "Св. Никола" в центъра на Варна, а от нея смирено слезе дядо Кирил. Той отслужи празничната света литургия по повод храмовия празник.

Знаем също, че дяло Кирил се спомина при доста странни обстоятелства (удави се в морето на частния си плаж, а пък злите езици твърдят, че и самите водолази, които му помогнали да се удави, по-късно също били намерени удавени!), та затова да кажем: Бог да го прости! Не зная дали не е грях да пишем тия неща, но ето, стана дума, пък и темата ни го изисква; а темата ни е за здравомислието. Голямо "здравомислие", няма що, демонстрират тия всичките наистина "смирени", и то по един най-чист "християнски" начин Божии служители! Питам се: как пък не ги е поне малко срам, а? Що ли пък не се позасрамят поне малко, а? Едва ли ги мъчи някакъв срам, но да допуснем все пак, че в отделни моменти се усещат що правят, тъй ми се струва на мен, не може хептен да не се усещат - вие какво мислите по този въпрос? Пък и няма ли от обкръжението им някой, който да посмее да им каже: хей, господа владици, хей, таваришчи "духовници", с извинение - усещате ли се що правите?! Не, май няма кой да им каже тия думи и те, горките, явно изобщо не се усещат. Гледам го оня ден нашият тукашен владика Николай ходеше пеша (!) по Главната улица и то без короната си, само в съпровождение на един друг духовник; е, може да е имало и некой и друг бодигард около тях в тълпата, знам ли, ВИП-персона като него да се движи без бодигард ми се вижда малко вероятно. Но ето, той използваше краката си за да ходи, което е похвално! Може пък да и бързал за среща с кмета, а пък с кола да отиде от Митрополията до Кметството е възтрудничко, заради пешеходните зони, върпеки че са на две минути път пеша. Но да оставя тия подробности, важното е ето това: как е възможно изобщо да не се усещат що правят?! Щом си го позволяват обаче явно не се усещат. Пък са и учени хора, не може да не знаят тия неща. Примерно, че християнинът - да не говорим за духовният водач! - подобава да е скромен, да е беден, да не ламти за разните му там лъскави вещи, предполагам тия неща добре ги знаят, да, но защо не съзнават като си позволяват такава грозна лакомия по тях?! Чудна работа! Аз си мисля, че тия хора явно нямат съответното християнско съзнание, на тях са им съвсем чужди въпросните християнски ценности, те в действителност явно имат съвършено друго съзнание и съвършено други, противоположни на християнските, ценности, именно материалистическите, сатанинските, да ме прощават, ама нека да използваме и ний малко и тази специфична терминология. Аз, знаете, писах едно ПОМАГАЛО ПО ВЯРА, сега се боря да го редактирам, да го съкращавам, да го правя лесно и удобно за използване от младите, с оглед по-ефективно да влияе върху съзнанията им, та затова тази тема ми е така близка. Дали да не включа и това есе в онуй помагало? При мен все така става, разните ми изследвания по различни проблеми често се преплитат, но това, вероятно, е естествено. То в живота ни всичко се е преплело по невъобразим начин, та изследванията ни ли да не се преплетат?

Вчера писах есе по темата си за здравомислието, чието заглавие се оформи ето как: Здравомислието, за което се опитваме да подемем разговор, е признак на здравата, на хармонично развитата, богата, неощетена от нищо душа. Днес трябва да продължа по пътя си. Пак обаче трябва да бързам, щото ми предстои излизане, а аз май пропилях най-ценното за деня време, за мен това са първите часове след събуждането ми. Ставам всяка сутрин в 5 часа, това го правя от "незапомнени времена", да, още от ученическите си години ставах по това време. И тогава за кратко време успявах да си науча проклетите му там уроци! По-късно обаче почнах да използвам туй безценно за мен време за писане, всичките си книги почти съм написал все в това ранно утринно време, когато съзнанието ми е най-отпочинало, най-свежо, най-работоспособно. Да, обаче днес се помотах по разни сайтове и си пропилях времето. Е, има и много граждански, политически проблеми, които за мен са безкрайно важни. И те се преплитат с това мое изследване за здравомислието. Ето, лудницата в путинска Русия, една много важна за мен тема, която отразявам редовно в блога си, също е чудесен пример за това как огромни човешки маси могат да бъдат овладени от пълно безумие. Но и ний, българите, не изоставаме в туй отношение, и у нас е пълно с хора, които се отдават на най-екстравагантно и лудешко папагалстване, в което изобщо не може да се долови и най-бегла останка от мислене, от съзнание, да не говорим пък за разумност. Ето най-свеж пример в тази посока, който за мен е изключително важен и показателен особено понеже е от тъй близката ми образователна, в случая академична сфера: В България, видите ли, било имало място само за "най-добрите" - и затова прогонихме всичко що е свястно да се скита немило-недраго в чужбина!. Става дума за историята на един млад човек, който у нас бил обявен за "некадърник" или поне за "посредствен" от официалната бюрократична университетска система, бил скъсан не знам си колко пъти на докторантски изпити в областта на правото, ала ето, той отива в Англия и там без проблем бил приет в Кеймбридж! Такива работи изглежда стават често, дотук няма нищо учудващо, да, ама ето какво благоволил да каже по този повод професорът по право в СУ "Св. Климент Охридски" Иван Русчев, който явно е началство там, я шеф на катедра, я декан; вижте обаче каква пищна глупост е благоволил да каже нашето "академично", с извинение, светило (а младежът, комуто се е случила таз възхитителна история, се казва Златин Златев):

"Радвам се за Вас, г-н Златев, Великобритания е велика страна, именно защото може да си позволи лукса да приеме и посредствените хора от цял свят, вкл. и желаещите да мият чинии. В България е доста по-тесничко, има места наистина само за най-добрите. Дано и на Велика Британия да не ѝ се налага да прокопса, както за жалост България, с кадри като Вас. Наистина сте си намерили добре мястото."

Превъзходно го е казал, нали, а, какво ще кажете пък вие?! Спор няма, велика, санким, многоизмерна, многозначна, многосмислова, абе наистина пищна глупост е казал г-н професорът, явно доста се е понапънал да я роди, поради което заслужава да го обезсмъртим даже в книгата си! И сега двамата, именно докторантът от Кеймбридж и нашето юридическо светило с толкова провинциален културен манталитет щели били да се съдят, светилото щяло да съди младежа, видите ли, за "изнудване", щото младежът пък бил разказал пред медиите, по неговата тъй умопотресаваща логика, за да го изнудва за... пари, тъй като подхвърлил, че се чувствал обиден от горните наистина обидни думи! Мен също една администраторка от образованието ме обвини черно на бяло хем за "пълен некадърник", хем дори и за "психически ненормален", аз нея, както знаете, я съдя вече за тъй сърдечните й откровения по мой адрес, виждате тук горе-долу същата история, но в друг вариант - и на по-високо ниво.


Явно обаче е налице все един и същ стереотип, според който да уважаваме другата личност у нас ни се струва, че е "прекален разкош", да не говорим пък за достойнство, за творчески потенциал, за свободно изразяване и прочие все "буржоазни идиотщини". Темата си заслужава още анализ и тълкуване, но спирам дотук, понеже трябва наистина да ставам, времето ми, за жалост, изтече (имам много важна работа, за която ще ви информирам когато му дойде времето, тя също е в дълбоко връзка с проблемите около здравомислието, което нищим напоследък).

Още тук ви желая хубав ден! А ето като добавка и коментарите под последната публикация, знаете, ний сме диалогични хора и отдаваме длъжното внимание и на отзивите по повод на написаното. Аз успях по-рано да отговоря нещичко, а следващия път ще допълня отговора си, щото за най-важното не ми остана време. Ето обаче диалога ни дотук:

6 коментара:

Анонимен каза: (Този коментатор понеже се е разпилял прекалено, той се представя за "български австралиец", живеел уж в Австралия, от неговото словоизлияние ще взема само два-три момента, имащи връзка с проблема, за да не се разводнява текста. Бел моя, А.Г.)

“В световен мащаб Запада няма какво да предложи на народите, за да се стремят към него”... (това го казва един BG дембелоглавец).

A3: Абе големи тъпаци имало тука с промити мозъци! Запада ли няма какво да предложи на хората, ха-ха-ха, не сте на тоя свят?! Затова всички бягат на Запад и се напълни с хора, а нема празни села като у вас и Русия. Отговорете си защо е така, путиновчета-маймунковчета...

... Наистина Запада няма какво да предложи на некадърници. Затова те се боят от него.

Забележи колко е голям броя на минусите при една очевидна истина в двата коментара: Оценка -12 +5; -7 +3. Това е BG начинът им на “мислене", а ти искаш да ги поучаваме - не, мерси...

Абе не им харесва на бълхарчетата световната истина, те си искат своята да натрапят на света - налудничаво, а? Русия била психиатрия - да, ама има ресурси и акъл, виждaш как спорят с тебе, не е като бълхари, нали?

А баш психиатрията е BG, аз да ти кажа... А и за Russia си е добре Путин - щом защитава интересите им. Ти на Америка ли искаш да защитава интересите? И понеже са велика държава си взеха Крим, айде сега, Севастопол си е част от руската история както Косово от сръбската.

Сякаш че Щатите не си взеха така Луизиана и Ню Мексико? Може би трябва да слушаме мнението на Меркел - тя да вземе да ни обясни защо загубиха две войни, щом е толкова умна.

А негрото Обама хич не е глупав - той може да се изкаже за хубостите на Хавай, но Крим, айде моля, ти не си ли забелязал колко умее да говори (и не говори) Обама? Никога Щатите не са избирали задръстен и тъп президент, може би с изключение на Никсън.

А понеже сърбите не са велика държава, не си взеха Косово, а ядоха бой от Америка, който бой според мен трябваше да изяде BG, защото сърбите ходеха по света 45 г., не бяха с промит мозък, всяка вечер имаха американски филм по TV, когато в BG гледаха червена помия. Но един комуноид Милошевич, тъп като Хитлер, добре ги изработи. Е, нима мислиш че Путин е така тъп? Нема такъв филм, в Русия балкански мижитурки не вървой, ОК?

Оoo времена, оoo нрави, бедний ми AIG телевизионний, умòтан от ленинградски миражи за светò, y градò под тепетата (турска дума) и с музей на к..рo.

А. от Австралия

Анонимен каза: «А най-обичайният механизъм е човек, пак заради икономия на сили, направо да взаимства готови обяснителни или разсъдъчни схеми (модели, клишета, шаблони, "калъпи" и пр.), в които по-лесно да помести своята нужда от разбиране - и така именно възниква илюзията, че е разбрал, че си е обяснил нещата…» - точно така, затова хората безкритично приемат и разни уж «научни» теории като ТО на Айнщайн или съвременната космология, общоприетите схващания за рухването на комунизма и т.н. Но не само обикновените хора, а и учените често са като глутница кучета, които вкупом тичат по фалшива следа.

Пропагандни машини е имало и винаги ще има, путинова Русия е само един пример от многото. Да се мисли, че в старите демокрации хората не са обект на непрекъснати манипулации, е наивно. Това не означава непременно, че има някакъв страшен международен заговор, но опитите за манипулации никога не секват. Съвременното потребителско общество с безкрайните реклами, сапунени сериали по телевизията и т.н. не води до нищо друго, освен до масово оглупяване на затъпяване. А и новините по електронните медии и т.нар. «анализи» в западните печатни медии въобще не заслужават това име.

Колкото до разграничението «разум» и «разсъдък», то на битово ниво тези понятие често се смесват и припокриват. Вярно е, че философите особено от Кант насам понякога се опитват да ги разделят и разграничат (Vernunft-Verstand), но това според мен носи доста изкуствен характер.

Внасям проблема за ТО не, за да демонстрирам познания. Такива просто са необходими, ако се занимаваме с философия на науката. С ТО искам да покажа, че тя е някаква аберация, отклонение от нормалното мислене и «здравия разум» и дори само поради това неприемлива.

И не се отплесвам, още в началото казах, че ще пиша за здравия разум в науката, не в ежедневието. Разбира се, за да се дискутира за философия на науката, са необходими много познания. Това не означава, че трябва да си гений, просто трябва да си занимавал с това. Затова не се учудвам, че повечето хора няма какво да кажат конкретно по темата, респ. казаното им се струва „еквилибристиката с думи» и т.н. Ако има нещо, което се опитвам да избягвам, това е точно „еквилибристика с думи“ и да се изразявам точно и конкретно.

Между другото Хюм има едно прочуто и малко странно изказване, което не е лесно да се тълкува:

„Reason is, and ought only to be the slave of the passions, and can never pretend to any other office than to serve and obey them.“, т.е.

„Разумът е и трябва да бъде само роб на страстите (емоциите, чувствата) у никога не може да претендира да прави нещо друго, освен да им служи и да им се подчинява.“

Как да интерпретираме това?

Анонимен каза: Грънчаров пази се много от отмъстителната А. и особено много от нейната дясна ръка К. която е сектантка, сатанистка и се занимава с правени на магий. Заради нейна магия ти за малко щеше да умреш. Тя обаче не се е отказала и продължва да прави нужното за да ти подготви смърта. Вече е късно да ги омилостивиш и те чака страшен край. Моли се да ти се размине изпиването на горчивата чаша.

Анонимен каза: Коментатора от 23.03.15 г., 13:34 чуваш ли се какви ги пишеш,в 21 век, носиш си отговорност за думите... проблема си е твой.

Ангел Грънчаров каза: "Коментаторът от 23.03.15 г., 13:34" - ако се абстрахираме от конкретиката, която твърди - всъщност казва нещо, което е интересно предвид контекста, в който се изказва; вземете предвид, че е сложил своя коментар под текст, в който се изследва темата за здравомислието. Звучат крайно нездравомислещо неговите твърдения, но ето, явно има хора, за които такива твърдения са възможни, другояче казано, които мислят по такъв начин. Предполагам, че е възможно да има и хора, които не само мислят в тази посока, но и действат, т.е. правят магии и т.н. (конкретният случай, повтарям, изобщо не ме вълнува или интересува, за мен е важна принципната страна). Много се чудя дали да не използвам този коментар та да илюстрирам тезата си, че съзнанието на подобни хора съдържа представи, характерни за отдавна отминали епохи. Нещо повече, то отговаря на една съвършено друга култура, начин на мислене, философия на живота, мироглед или както още искате го наречете. Аз обикновено използвам примери, взети от политическия живот, примерно удивително е как последователите на руския диктатор Путин мислят тъкмо както се е мислело, примерно, в 30-те години на ХХ век и дори още по-рано, да речем, в епохата на Иван Грозни. Убийствата на политическите опоненти, които толкова често се случват в Русия, също са "метод" за уреждане на отношения, характерен за Средновековието или дори за древността. Но ето, и в случая около твърдението на "Коментатора от 23.03.15 г., 13:34" пак имаме такъв анахроничен начин на мислене: приписва се на опонентите ми ирационално поведение, характерно за отдавна отминали епохи, примерно правене на магии, урочасвания и не знам си какво още. Чудно е, че и в наше време има хора, които мислят по този начин. Аз наистина не мога да разбера как е възможно да се мисли така, но ето, този човек илюстрира превъзходно, че явно има такива хора, той самият с написаното от него потвърждава това.

Ангел Грънчаров каза: На коментатора, дето пък се опитва да философства предимно демонстрирайки някаква ерудиция и начетеност, ще отговоря отделно. Само искам тук да вметна, че опитите му да приравнява положението, характерно за една авторитарно-олигархична деспотична империя като путинска Русия, с положението в демократичния свят, са напълно несъстоятелни и са израз на един доста разпространен ценностен нихилизъм, който не успява да схване принципната разлика между двата начина на обществено развитие. Или пък въпросният другар не просто се е заблудил, а умишлено прокарва подобен род така изгодни за кагебистката диктатура твърдения, с оглед да си изкара надницата на интернетен пропагандист (трол), комуто е възложено да отговаря за натрапването на "единствено-правилното" мислене сред читателите на моя блог.

Бих го посъветвал в тази посока все пак де се опитва да изобрети нещо по-оригинално, щото изтърканите му твърдения (аз ги определям като претоплена, ала прокиснала отдавна комуно-кагебистка идеологическа чорба) изобщо не хващат дикиш. Аз примерно ако му бях работодател отдавна да го бях уволнил за некадърност и за небрежно изпълнение на задълженията му. Но явно КГБ доста е закъсало откъм свестни интернетни тролове щом се задоволява с подобни неспособни за възложената си задача последствени интернетни списувачи...

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди. Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

3 коментара:

Анонимен каза...

„На коментатора, дето пък се опитва да философства предимно демонстрирайки някаква ерудиция и начетеност, ще отговоря отделно“ за мен е по-скоро обида. Аз не се опитвам да демонстрирам ерудиция и начетеност, а просто да дискутирам на достатъчно високо ниво и ако това на Вас ви изглежда като интелектуална надменност и предпочитате елементарни дискусии на битово ниво и ученически съчинения, си е Ваш проблем. Вие може би смятате нивото на дискусиите с учениците в техникума за меродавно.

Вашата свръхчувствителност към критика на съвременната демокрация е разбираема, защото сега изведнъж се оказва, че България 25 години след промяната все още решава въпроса «комунизъм или демокрация» (!!!), но неуместен, понеже аз съм далеч от мисълта да приравнявам (демокрацията и комунизма) или (старите западни демокрации и путинизма). Просто искам да изтъкна, че няма съвършени общества, защото аз се интересувам от философската страна на въпроса. Но защо е така? Работата е там, че идеални общества няма – И НЕ МОЖЕ ДА ИМА, дори само поради факта, че хората не са идеални. Както казва Кант за човека, от нещо толкова криво не може да се издяла нещо право. Тук можем да добавим: само че хората са такива, каквито са, няма други.

Ето защо всички социални утопии при прилагането им на практика досега не успяха да създадат съвършено общество, а в някои случай се превърнаха в своята противоположност, защото не е възможно хората да бъдат принудени насила към съвършенство и щастие. Но това е отделна и голяма тема.

Колкото конкретно до Русия: никой не отрича нейните големите културни и научни постижения, но руската политическа система и политическа култура преди и след 1917 и след 1991 могат да служат за пример за подражание. Същевременно без да отричам приноса на Западна Европа и САЩ към световната култура, откривам многобройни слабости и недостатъци и у старите западни демокрации начело със Съединените щати, които при това се намират в процес на бърз упадък във всички области. Съвременният неолиберален модел на капитализма с безумните финансови оргии по борсите наистина буди отвращение. В крайна сметка обаче и класическата западна демокрация не е нищо друго освен начин на организиране на олигархията. (Тук вероятно ще възразите и това е Ваше право. Никой не Ви пречи да смятате, че Америка и Европа процъфтяват и достигат все нови и нови висоти, макар че фактите говорят нещо друго. Но в такъв случай „толкова по-зле за фактите“ – нали така? Вие не разбирате, че човек може да е демократ и въпреки това песисмист за бъдещето на демокрацията. От това не следва обаче, че комунизмът или евразийството са нещо хубаво и желателно, нито пък че те ще изместят демокрацията. Какво точно ще стане в идните години, никой не знае със сигурност. Можем само да кажем, че навлязохме в преломен момент от историята.)

Анонимен каза...

А посткомунистическите общества са отделен, специфичен случай. Вярно е, че сега тези народи имат повече свобода, отколкото преди 1989, но въпреки това тези страни са до голяма степен фасадни, формални демокрации, при които истинските управници и неформални властови центрове не се виждат, понеже дърпат конците задкулисно и така манипулират обществените и икономически процеси в своя полза. Разбира се, и в старите демокрации има „олигархия“, но тези системи все пак функционират по-прозрачно от посткомунистическите общества, където реалните механизми на властта са много по-завоалирани и скрити.

Щом обаче сте толкова голям познавач на Русия, бих Ви запитал поне три неща (защото аз не съм сигурен за отговорите):

1. Какви са според Вас идеологическите убеждения на Путин вътрешния управленски кръг в Москва? Те комунисти-ленинисти-сталинисти ли са и само си слагат маска, или са „евразийци“, или „прагматични консерватори“, или нещо друго?

2. Защо при Елцин при всичките възможни критики имаше някаква свобода и демокрация, а при Путин те бяха системно ограничавани? Това случайно ли е?

2. Какви са геополитическите цели на Русия – ако има такива?

Но за Вас и този пост, разбира се, ще изглежда като опит за демонстриране на ерудиция, защото българите нямат дисциплинирани умове и макар че не го признават, са силно повлияни от руската школа, в която емоциите и пустословието стоят на преден план, а строгата аргументация и логиката на заден. Те искат митингаджийски лозунги и обидни квалификации от рода на „другарю комунист“, „долу БКП“ и тогава са доволни. Това лични и от Вашите реплики. Вие не се опитвате да вникнете в аргументите на опонентите си, а сте безкрайно доволен и щастлив, когато напишете неща от рода на „понял меня, товарищ?!“ или напълно несъстоятелни глупости от рода на „Вашите работодатели от КГБ“ и тогава сте щастлив и доволен, че сте „натрили носа“ на някакви въображаеми комунисти, вместо да се радвате, че хора като мен посещават Вашия форум и полагат усилия да вдигнат нивото на дискусиите над махленско-битовото.

Анонимен каза...

Погледнете в какъв разкош живее Папата в Рим - макар че Франциск сега се опитва да демонстрира известна скромност. В Германия също има примери на невероятна разточителност и прахосничество от страна на духовници.

Това е проблемът на институционализирана религия – щом нещо се официализира и институционализира, то се извращава. Затова Толстой е бил за православието, но против РПЦ.