Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 29 септември 2007 г.

Господа управляващи, защо?

Публикувам това Обръщение от младите преподаватели, което открих в коментарите към една от малкото смислени статии за образованието с автор също млад човек: В. Митков. Която пък намерих в рубриката Анализи на сайта Актуално.ком.

Твърди се, че в образованието няма млади хора. Господа управляващи, защо? Факт е, че дори и да има те не се задържат дълго в системата. Господа управляващи, защо? Какво означава да си учител в тази толкова материална, бездушна и бездуховна действителност?

Днес учителят освен да обучава трябва да компенсира липсата на възпитание, липсата на родителско внимание, дори и липсата на любов и почит към Родината – стойности, обърнати към нематериалното. Духовните ценности не се съизмерват с килограм продукция. Като осъзнаваме времето, в което живеем, ние, младите хора, натоварени със съвест, любов и отговорнаст, ставаме учители. Тръгваме да се борим с вятърни мелници. Готови сме да понесем негативизма на онези, които ни смятат за неудачници и ни определят диагноза „учителят с палтото от двадесет години”. Но все по-малко са младите учители в образователната система...

Заплата от 240 лева, при минимална работна заплата в България 180 лева?! 240 лева - За наем? За храна? За семейство? За облекло? За достойнство...

Отсъствието на младите хора от училище води до липса на приемственост между поколенията учители. В чии ръце ще премине образованието на децата ни? Какво ще бъде бъдещето на държавата ни? В образователната система не може да има компромиси.

Помислете, уважаеми господа, как се изгражда една личност и върху какво се крепи държавата ни! Помислете си с действията си днес какъв пример даваме на младото поколение! Направете така, че когато казваме учител да не сме наведени и да не се чувстваме като последна брънка в обществото.

Не спирайте нашия порив, защото според Й. Радичков глупав е този, който си мисли, че може да промени света, а умен – онзи, който въпреки страшната действителност съхранява достойнството си и се бори за доброто.

(Автор: Велина Гребенска, преподавател по изобразително изкуство в НГХНИ „Константин Преславски”, гр. Варна. Това обръщение е подкрепено от всички стачкуващи учители от НГХНИ „Константин Преславски”, гр. Варна.)

1 коментар:

Анонимен каза...

Много верни думи, опасаявам се само че "господата управляващи", а защо не и госпожите, които традиционно се очаква да вземат по-голямо участие във възпитанието на децата си, са твърде заети с други, по-краткосрочни проблеми. А кой е Йордан Радичков няма да знаят в 9 от 10 случая. Да погледнем от какви хора всъщност очакваме да се погрижат за образованието у нас... Проблемът не се корени в управляващите, били те от единия или от другия пол (или безполови). Проблемът се корени в избирателите, които ги доведоха на власт.