Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 18 септември 2007 г.

Първоизворът на абсурдите в българската наука

Във в-к "Класа" от събота прочетох статия от проф.С.Герджиков за ситуацията у нас във връзка с механизма за растеж в науката (бре, какъв израз изтипосах!), наречена ЧЛЕН 5 БИЕ ПАРАГРАФ 22. Тя е пълна с горчиви истини за една абсурдна система за присвояване на научни степени и звания, унаследена от времето на комунизма и правена по съветски тертип. Но още по-парадоксално е, в действащия закон наистина има ето такъв Член 5, който гласи: ”(1) Дисертационните трудове трябва да бъдат насочени към решаване на научни или научноприложни проблеми, свързани с нуждите на социалистическото развитие на страната, да съответствуват на съвременните постижения на науката и практиката и творчески да ги развиват”.

И аз съм писал по тези неща, например статията Как се пише и как се защищава дисертация у нас? или Не наливайте ново вино във вехти мехове…. Или пък статията ми "Идеята за университет и… университетите в България: академичният дух". Оказва се, че изводите ни с проф. Герджиков са много близки, направо тъждествени, което показва, че не са нечия суетна и капризна приумица, ами са... истина, ами са верни. Та по тази причина промените в тази област са вече крайно наложителни...

Искам тук да приведа и заключителните думи на уважавания професор: "За петнайсетина години има поне петнайсетина проектозакона за степените и званията и в резултат даже социализмът и партийният подход не са махнати от закона. Промяната скоро няма да стане не поради дереджето, а поради липсата на реална отговорна общност. Липсва политическа воля и най-вече съществуват откровени интереси в самите институции да се запази статуквото. Господа-другари, поне си приберете мухлясалите членове за социалистическото развитие. Макар да не са неуместни." Правя го, та да се разбере, че истинските философи, привърженици на свободата, няма как да не са и горещи антикомунисти.

С проф.Герджиков се познаваме отдавна, той преди 1989 г. беше гост на пловдивския ФИЛОСОФСКИ ДИСКУСИОНЕН КЛУБ, който тогава бях основал, и също беше активист на Екогласност. Той е един от най-добрите и модерни български философи.

1 коментар:

Георги Фурнаджиев каза...

Признавам погледнах в lex.bg за въпросния чл 5 от ЗНСНЗ - наистина го има, наистина е в тоя му вид.

Човека е казал - петнайсетина проекта от петнайсетина години. От предишното Народно събрание има изостанали ДВА проекта ПРИЕТИ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ. В близките години промяна не очаквай :)