Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 26 октомври 2007 г.

Славчо Атанасов ще бъде един добър кмет на Пловдив: убеден съм в това!

Току-що се връщам от среща на граждани с кандидата за кмет на Пловдив Сл.Атанасов, инициирана от КТ "Подкрепа"-Пловдив. Тя се състоя в синдикалния дом. Искам да разкажа за впечатлението си, и то най-честно и искрено, без да скрия или прибавя нищо.

Признавам си, исках да придобия преки впечатления от някои от кандидатите, защото иначе някак си не мога да си дам гласа: нищо не може да замени живите, непосредствени впечатления. А също и излъчването на този или на онзи кандидат е незаменимо с нищо друго. За Спас Гърневски и Н.Караиванов отдавна имам такива впечатления: Гърневски го оценявам като фалшив, неискрен и безскрупулен човек, а пък Н.Караиванов в моето възприятие е сивичък, безличен, някак си не ме интригува. Захари Георгиев съм го слушал и виждал много пъти, но неговата кандидатура за мен съвсем не е интересна: аз по презумпция не мога и никога няма да гласувам за кандидат на БСП. Това за мен е въпрос на принципи и ценности. Но ето че от Славчо Атанасов нямах преки впечатления и по тази причина се озовах сред публиката на една от залите на Синдикалния дом в 10.30 днес.

В залата бяха главно представители на учителството и на т.н. "здравни работници", както и някои от обичайните градски зяпачи. Срещата я водеше лидерът на местната "Подкрепа" Кръстев, който правеше изключително лошо впечатление с това, че най-спокойно си пушеше на сцената, и то цигара след цигара. Това явно направи такова грозно впечатление не само на мен, защото на излизане един възмутен гражданин се провикна на Сл.Атанасов: "Г-н Атанасов, като станете кмет, трябва да въведете строга забрана с глоба за тези, които си позволяват да пушат в пловдивските обществени места, намиращи се в затворени помещения!".

Най-внимателно слушах експозето на Сл.Атанасов, като включих цялата си интуиция, за да усетя едно нещо: дали този млад човек си вярва на това, което говори, дали не се опитва да ме излъже, дали е искрен, дали говоренето му не е просто една игра. Накратко казано, исках да разбера дали не шмекерува: решил съм като усетя шмекер, никога да не го подкрепям вече. Примерно шмекер като Гърневски. Такъв не може да получи моята подкрепа. Та аз със стаен дъх слушах думите на Сл.Атанасов, и се опитвах да доловя някаква фалшива струна, да го изоблича в шмекерство, в лицемерие, в лъжливост. Признавам си, нямам много добро мнение за пловдивския политически елит, та затова отидох главно да разбера колко струва и що за личност е Славчо Атанасов.

Смятам се за добър психолог, и трябва да призная, че този човек издържа теста, който му устроих. Не усетих да се опитва да шмекерува, да лъже, да преиграва, да пуска някакви фалшиви струи в думите си. Говореше точно, ясно, искрено, убедително, а това трудно се постига ако шмекеруваш. Невъзможно е дори. Запитах се, а дали не е прекалено умел играч? Да, обаче аз и такива ги надушвам, пък и той толкова голям опит няма та мен да заблуди. Убедих се, че Славчо Атанасов като личност е стойностен човек, че има ценно качество, което е рядкост сред политиците: не шмекерува, не баламосва хората, говори убедено и разумно. А също и си личи, че разбира точно с какво се е захванал, че умее да прави това, което говори и обещава. Смятам, че от него ще излезе един добър кмет.

Ето защо аз в неделя ще гласувам за този човек. Независимо от резервите си към политическите сили, които подкрепят неговата кандидатура. И с чиста съвест призовавам и други пловдивчани да си дадат гласа за него. Аз, тъй да се рече, давам своята си психологическа и философска гаранция за Славчо Атанасов. Тя за някои хора може да важи и тежи повече от гаранцията на Бойко Борисов - защо пък не?! На много от приятелите ми ще кажа очи в очи същото: струва си да се подкрепи този човек за кмет на Пловдив. Независимо от политическите си ценности, пристрастия, предубеждения пловдивчаните, които просто искат да имат един добър кмет, трябва да гласуват за Славчо Атанасов. Както ще направя и аз в неделя с цялото си семейство.

(Забележка: Декларирам, че тази моя публикация не е платена или поръчана от никой, от никоя политическа сила, а че е продиктувана от съвестта ми. Философите, но не ментетата-философи (като Доган, Желю, Каракачанов-Зеления и пр.), сме неподкупни хора. Да, има и такива хора на този свят.)

Няма коментари: