Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 27 ноември 2007 г.

Кога и как ще се роди автентичната българска демокрация?

В един сайт, в който излезе моята статия Кога и как ще се роди автентичната българска демокрация? някакъв читател-бойковист си дава труда да ме анализира и да ме поучава в коментарите как следва да почна да мисля, та да почна да мисля най-после поне малко "по-правилно". Аз като философ и психолог много си падам по такива поучения, те са ми страшно интересни, понеже в тях откривам един неизживян посткомунистически манталитет, който не допуска други мнения освен "истински правилното", сиреч... "моето". Също в тях откривам нескривано проециране на собствените дефекти върху начина на мислене на опонента, което също е обичаен прийом за подобни хора. Но и сам по себе си е интересно да се илюстрира и начина на мислене на хората, които в някакъв смисъл са антагонисти на стила на мислене, олицетворяван за тях от "хора с неправилно мислене" като мен. Та ето, вижте какво се счита за длъжен да ме поучи този човек, та да вляза и аз някога най-после "в правилния път". Впрочем, ще забележите, че в тази евентуалност самият този така загрижен за моето мислене човек съвсем не вярва, което е необичайно важен за мен комплимент:

Въпреки интересните наблюдения, очевидният песимизъм, с които говориш ме отблъсква. Примерно ето тези три неща:

1.Ти си жертва на комунизма осъзнаваш или не, може би понеже по-голяма част от живота ти е прекарана в комунистическа среда. Затова сляпо се държиш за Костов, който повечето хора справедливо осъзнаха, че въпреки доброто постигнато от него (аз смятам, че той постави България накрая в правилния курс към Европа и преди него бе губене на време с нерешителна и нереформирана БСП) той направи много грешки и не постигна достатъчно във вътрешен план. Страшно много хора забогатяха покрай него незаконно и той не си мръдна пръста почти с нищо да ги спре. Та ти си се хванал за него и повтаряш името му като мантра, което ми говори че имаш нужда от нещо, към което да гравитираш, което да приемаш безкритично и следваш. Това не е свободно мислещ философ, това е донякъде осакатен интелект поради причините посочени горе. Голямо усилие требва за да се промени това, но без желание не става...

2.После Симеон дойде и продължи курса на Костов на Запад, което всъщност БСП не беше готова да направи. Той също имаше бая кърлежи смучещо от властта облаги и користи, но продължи верния външнополитически курс и фискален консерватизъм. БСП требваше да се реформира, направи го и сега - о, чудо! - те въвеждат плосък данък, които никoй не се осмеляваше да направи и безопасно България е в Евросъюза. Ще си платят за грешките че толерират Доган с обръча му от фирми и множеството бивши агенти-кариеристи, които не ги е еня за народа в партията. И, естествено, бат Бойко - антикорупционен и прагматик - ще вземе може би властта.

3.Забелязваш ли колко внимателно хората му гласуват доверие обаче. Печели с минимално мнозинство. Това сте го накара да бачка яко, да се пречиства за да бъде достоен. Народът ще оцени това ако стане достоен и ще му даде мандат. Следващите 2 годни в София са решаващи за него да докаже че той и партията му могат да правят живота на хората по-добър.

Заключението ми е че ти имаш 2-3 идейни парадигми, които вече са тотално погрешни и ти пречат да бъдеш добър анализатор:

Първо, ти имаш песимистичен подход към анализа на политическия живот у нас сякаш нищо хубаво не се случва, сякаш сме във времената преди 1997 година.

Второ, като романтик си спомняш с умиление времето на успеха на СДС и пропускаш да признаеш, че те също направиха много грешки и вече Костов специално не заслужава властта.

Трето, смяташ че хората са като безмислено едва ли не стадо, което се юрва след всеки нов Месия безумно с напразна надежда и неоснователна вяра. Това не е така, обаче българският народ стана все по-интелигентен в правенето и прилагането на демократичния процес, все по-внимателен в избора си, все по-европейски. Нито БСП, нито ГЕРБ имат гласове за пълно мнозинство на национално ниво засега понеже хората знаят, че не го заслужават още и трябва да се пречистят за да го получат. Казано вкратце - не подценявай хората и демокрацията у нас. Не мисли за себе си по-високо отколкото требва да мислиш.

Благодаря ти, че не обиждаш читателя с имена!

2 коментара:

Анонимен каза...

Според мен човекът е прав по отношение на Костов и донякъде за Царя, но твърде оптимистично гледа на социалистите.

Анонимен каза...

Нека не забравиме и едно изречение на Симеон, според мен единствения случай, когато мадридския лъжец е бил искрен - когато приемаше символично властта от Костов, Симо каза пред телевизионната камера- "Вие вдигнахте високо летвата и сега ние........".
Това го видя и чу дори бай Пешо от Горно нанадолнище. Е, и.........