Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 26 ноември 2007 г.

"Нам нужна Россия без Путина"

През уикенда в Москва и Санкт Петербург, а също и в много региони на Русия бяха проведени "Маршове на несъгласните" - последните масови изяви на опозицията пред изборите на 2 декември. Демонстрациите бяха разпръснати чрез задържания и побой над участниците и организаторите от страна на милицията и специалните части за борба с безредиците (ОМОН). Въпреки това в Съюза на десните сили и в коалицията "Другата Русия" оцениха проведените акции като "успешен политически протест" и даже като победа над властта. Такова брутално разгонване на марша на несъгласните от милицията може да стане повратна точка в обръщането на нагласите на избирателите.

Съботният санкциониран от властите митинг на несъгласните започна на проспект "Сахаров", който от двете страни е бил заграден с милиционерски камиони, метални бариери и вериги от войници. Тон на изказващите се зададе съпредседателят на "Другата Русия" Едуард Лимонов: "Ние протестираме над електоралното насилие над нас на 2 декември. Путин, ние не те повикахме, върви си!!!". Протестиращите подхванаха този лозунг.

Организаторите на марша планираха, че в акцията ще участват 2 хиляди несъгласни, но те бяха поне два пъти повече. Знамената на колоните на Съюза на десните сили, дошли начело с лидера на партията Никита Белых, се смесваха с флаговете на "Обединения граждански фронт" и на всякакви, дори и най-екзотични движения и партии. Изказванията на десетки оратори се свеждаха до фразата "На нас ни е нужна Русия без Путин!". Милицията заглушаваше речите на ораторите със гръмки фонограми на хохот и на вой, излъчвани от четири мощни тонколони, които бяха качени на камион, пуснат безпрепятствено от милицията час преди митинга. Особено гръмко беше заглушавано изказването на съпредседателя на Съюза на десните Борис Немцов, който заяви, че властта се бои от опозицията. Но господин немцов отвърна на провокаторите, като запя в микрофона: "Оле-оле-оле-оле! Россия - вперед! - запя той в микрофона с красивия си тенор. Оле-оле-оле-оле! Россия без Путина!" Заглушвачката замлъкна.

След това хиляди протестиращи хора излязоха на Садовое кольцо, моментално парализирайки движението. Те викаха "Русия без Путин!" и лозунга "Путин, лыжи, Магадан!". Тълпата вече никой не я възглавяваше. На близката Масницка улица несъгласните вече ги чакаха. Улицата беше изпълнена с войници на ОМОН. Започна паника. "Брать всех!" - се разнесе команда сред силите на реда. И почна насилието над демонстрантите. Арестуван е бил и Гари Каспаров.

"Марш несогласных" в Санкт-Петербург на следващия ден премина по още по-твърд сценарий. Към средата на деня лидерите на опозицията опитаха да стигнат към заявеното за митинга място на Дворцовая площадь, но те бяха задържани от милицията още по пътя към площада. Когато демонстрантите тръгнаха към Невски проспект, група младежи с лица, прикрити в бели превръзки, издига знамето на забранена от съда нацистка органицация. Тази провокация беше причината в редиците на милицията да се раздаде командата "Брать всех!" ("Хващайте всички!") и за 15-тина минути около 150 несъгласни се оказаха арестувани и натикани в милиционерските коли. Арестувани са и лидерите на метербургската опозиция.


На Дворцовая площадь за началото на "Марша несогласных" вече ги чакаха стотици милиционери. ОМОН загради демонстрантите в плътен пръстен. Две възрастни жени се опитаха да поговорят с милиционерите, но веднага бяха арестувани. За около час милицията биеше и преследваше по улиците демонстрантите, тя арестува много хора. "Несогласните" почнаха да скандират: "Это наш город!" Опитът на демонтрантите да си пробият път към Исаакиевския площад бяха пресечени от полицията. Много хора и тук бяха пребити от милиционерските палки и арестувани. Тук беше арустуван и господин Немцов, бивш вицепремиер от времената на Елцин, иключително популярен и уважаван руски политик навремето. Милицията после заяви, че той е бил арестуван защото "преминавал на жълтата светлина на светофара"...

Превеждам този репортаж за вчерашните събития, който намерих в един руски сайт, на който можете да намерите и видео от протестите, да чуете и речи на ораторите. И се пренасям мислено там: местата, където стават тия събития в Петербург, са ми твърде познати, аз прекарах в този град няколко години от моята младост. И искам да заявя, че в мислите си съм там, на улиците на Петербург, с така интелигентните и достойни граждани на този исторически град, който безкрайно обичам. Приятели руски демократи, безкрайно ви съчувствам - и се възхищавам на вашата смелост! Вие, младите хора, които викате на улицата "Свобода или смърт!", приемете моята симпатия и подкрепа. Путин показа колко силно го е страх от народа, който уж единодушно го "обича"! Вие, братя руски демократи, сте пример за нас, българските демократи: и ние скоро също трябва да излезем на улиците. Защото имаме все един и същи противник: двете "братски" комунистически олигархии, които и в двете страни управляват чрез подставени лица от ДС и КГБ - толкова сърдечните приятели Гоце и Путин.

2 коментара:

Анонимен каза...

Мужикистан сигурно е единствената страна в света, която тормози собствените си световни шампиони (Каспаров).
Долна работа. :(

Анонимен каза...

Веднъж „Империя на злото“ - завинаги „Империя на злото“!