Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 25 ноември 2007 г.

Искате ли да проведем дискусия върху GAY-културата?!

Изглежда в някакъв смисъл Азис наистина е нещо като "духовен водач" на българската нация: ето сега пак той отново разбуни духовете с оня билборд, на който се прегръщал с... мъжа си, с Китаеца. Знаете, предполагам, какво стана след като хората видяха този билборд: вероятно под натиска на "силно възмутени" честни граждани-моралисти кметът-мъжкар дон Бойко нареди да махнат скандалния плакат. В интернет попаднах на реакция на организация на българските хомосексуалисти, наречена Отворено писмо на БГО “Джемини” във връзка с Азис, билбордовете и още нещо. Прочетох това писмо и ми се видяха съвсем резонни техните възражения, и по тази причина писах там, че като философ и психолог се солидаризирам с един апел, призоваващ към повече толерантност и човечност в нашето общество. Дори обещах да ги подкрепя по един своеобразен начин: като публикувам за първи път един мой текст за GAY-културата. Той е писан преди доста години и в него съм се опитал да изтълкувам от една философско-психологическа позиция ония най-важни въпроси, от които зависи по-цялостното разбиране на така специфичната, но не по-малко човечна хомосексуална душевност.

Ето че се налага да изпълня обещанието си. Прегледах този текст и въпреки неговата "безспорна скандалност" решавам да го публикувам. Ще го пусна на части, понеже добре знам, че дългите текстове в интернет изобщо не се четат. Това пък ще даде възможност за възникването на дискусия по толкова провокиращите твърдения, които съм си позволил да изложа още тогава. Смятам обаче, че нашето общество е крайно нетолерантно общество, което означава, че мнозинството си позволява да проявява една варварска нетърпимост към различността (раз-личността!) по принцип, и към различността на сексуалното малцинство - в частност. У нас се подлага на съмнение самото право на хората да са различни, и то в една толкова интимна сфера на личността, каквото е нейният сексуален живот. Ето по тази причина се налага да се разговаря най-честно по всички тези въпроси, които имат и нравствен, и личностен, и философски, и психологически и изобщо твърде многоизмерен смисъл. Това е извечна любима тема на психолозите и на философите, които като се почне още от Платон та се мине през мнозина други и се стигне до самия Фройд са подлагали на размисъл онази така загадъчна тайна, която е скрита в душите на "обратните". Ще поставя в текста си много и всякакви въпроси - например що е "нормално" и "нормалност" и пр. - по които трябва много да се мисли преди човек да си позволи лукса да заема някаква крайна или нетърпима позиция.

За жалост текстът за гей-културата е недовършен. Сега специално нямам намерение да го довършвам, понеже си имам за момента други планове, но кой знае, оживената дискусия, която очаквам в блога по тия толкова провокиращи въпроси, нищо чудно да ме подтикне да довърша този мой текст, замислен именно като една цяла книга. Ще публикувам и плана й, така както съм я виждал тогава, което може да породи и всякакви предложения за усъвършенстване. Ще се радвам ако повече хора с "нетрадиционна сексуална ориентация" се включат в тия обсъждания. Впрочем, кое в секса е традиционно и кое не е е доста спорен въпрос, защото и хомосексуализмът, за изненада на неговите яростни отрицатели, си има хилядолетна традиция, той не е, както те вероятно си мислят, "извратеност на модерните времена"...

Ами какво друго, приятно четене и да си пожелаем плодотворни и най-толерантни дискусии! Какво ни остава в тия безкрайно дълги зимни нощи освен да спорим и то с увлечение за секса и за културата, свързана с него, без която той наистина може да се превърне в нещо съвсем животинско. Налага се да се замислим повече по тия неща, понеже сексуалността е най-сложен човешки и психичен феномен, лежащ в основата на душевното и личностно израстване на младия човек. И по тази причина и тук обърканите и заблудени хора съвсем не са малко, напротив прекалено много са...

6 коментара:

Анонимен каза...

Да живей гей културата!
И също садо-мазо културата!
Ура!

Ангел Грънчаров каза...

Има различни сексуални култури на човека, толкова странно ли ти звучат тия изрази?! :-)

Анонимен каза...

"На первом месте шел комиссар дома чудес Сосий Исаевич
Гильруд. Когда-то его отец Исай Моисеевич издавал в Прибалтике
леводемократическую газету, где поддерживал "февралистов", то
есть дело Керенского. Будучи гуманистом и меценатом, он окружил
себя либеральными писателями и поэтами.

Но в действительности весь этот либерализм заключался в том, что это была шайка
гомосексуалистов, своего рода тайное общество. Любимым
миньоном, то есть возлюбленным, Сосиного отца был - когда-то в
молодости - женоподобный потомок Чингисхана. В этой же шайке
крутился и колченогий Артамон. А теперь сын потомка Чингисхана,
цыганский барон Люся Шелапутин, был не только шофером, но и миньоном у колченогого Артамона.

- Видите, как эти делишки делаются, заметил генерал-профессор."

Анонимен каза...

Моето лично мнение е такова:
- Прав е Бойко Борисов да махне плакатите на Азис. Те са гнусни и развратни. Има хора, които им се дразнят. Това е тяхно право. Всеки има правото да бъде какъвто иска, това е вярно, но не и да тормози останалите. В случая обратните ТОРМОЗЯТ останалите, вадейки на показ гнусните и скверни привички. Може да звучи консервативно и крайно, но е така.
- Прави са обаче и от организациите, когато казват, че е псевдоморално да се махат плакатите на Азис, а да се оставят уродливите , цинични реклами на водка "Флирт" и проститутките, представящи се за "певици". Те трябва да бъдат махнати със същата нетърпимост, с която се отнесоха и с мерзките постери на Азиса.
Всяко друго нещо е лицемерие. Войната с пошлостта и уродливата порно-гротеска започна, но трябва да се довърши.

Анонимен каза...

Ако имате малко време, да ви разкажа нещо от холандската..."лесбокултура".Нанасяхме се в ново жилище, когато една красива жена излезе от съседната врата и като ме видя ми се усмихна приветливо и побърза да ми се представи.Ще живеем врата до врата и нека се запознаем още сега. Живее с приятелката си, купили скоро къщата.Поканиха ни на кафе.Когато бяхме на гости и разговаряхме на най-различни теми,съвсем непринудено в разговора разбрахме, че те не са лесбийки генетично. И двете са имали приятели, не един, но всичко е било разочарование след разочарование и огорчения.Двете са били приятелки от детските години,общували си с огромно удоволствие и когато станали на по тридесет и пет години, на едната и хрумнало да заживеят заедно.Другата приела с удоволствие.Регистрирани били в общината като двойка, живееща на семейни начала, с всички права и привилегии на законното семейство.
След време забелязах, че една от жените е бремена.Тя побърза да задоволи любопитството ми, четяща го в погледа ми - решили, че няма да са нормално семейство, ако нямат дете. Решили са коя ще е биологичната майка на детето, извършено е било изкуствено осеменяване, като дарителят е бил съученик, в който тя е била влюбена навремето, и който се е съгласил да бъде биологическия баща, с подписан договор,че няма да има бъдещи претенции към детето, но ако то пожелае като порасне, ще го срещнат и запознаят с него.
Сега момченцето е на почти две години, отглеждат го с голяма любов и то все още не се сеща да им задава неудобни въпроси. Като порасне ще му разкажат всичко коректно и честно, което тук е съвсем нормално.
Семейната двойка е уважавана от всички в махалата, двете жени са любезни, усмихнати, приветливи и услужливи съседи, гостуваме си често. През лятото им оставяме ключовете от нашата къща да събират пощата и поливат цветята.Никой от комшиите не показва каквото и да било особено отношение към тях.
Познайте разликите с родината...

Анонимен каза...

Това което BLEKERSSINGEL каза ме кара да се радвам че има такива хора и че ги приема обществото също искам да кажа че преди разменянето на любов между мъже е благодат още Аристотел го е казал