Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 21 януари 2008 г.

Коя друга омраза, кажете ми, е толкова силна и толкова пра-пра-стара, както омразата срещу еврейския народ?!

Игрите на омразата

(Преживявания и размисли, свързани с болната тема за евреите)

Голяма група от хитлеристки войници се е разположила до Софийската синагога. Изпускат артистично клъбца от тютюнев дим, закачат се един друг, смеят се гръмогласно и доволно и току подхвърлят шегички на подминаващите ги с любопитство дами. Някои от тях не могат да устоят на изкушението и си правят общи снимки за спомен. Сред мръснозелените униформи особено силно изпъква високата, кокалеста и черна като на лешояд фигура на офицер от SS. "Ще ги унищожим всичките евреи! - провиква се той към насъбралите се зяпачи. - Те и без друго, барабар с циганите, станаха повече от нас!" Вълна от дружески кикот се надига отсреща в публиката и залива самите хитлеристи. Млад мъж е толкова вдъхновен от видяното и чутото, че налита върху есесовеца, за да го прегърне. Естествено, фотоапарата на негов приятел запечатва този трогателен миг. Няколко крачки по-нагоре, в духа на батарейното единство, друг заклет антисемит разпалено обяснява по телефона: " Бе ще се занимавам с евреи, които скоро ще станат на сапун. Така че внимавай скоро да не се измиеш с някой от тях! С някой хлъзгав чифут, искам да кажа, който първо е бил превърнат в газообразно състояние, после - в течно, а накрая е замръзнал като твърда субстанция, готова за пакетиране". Пет-шест души наблизо дочуват последните думи на телефониста и отново избухват в неудържим смях. Оргията обещава да си я бъде като в добрите стари римски времена и никой няма намерение да се лиши от нея.

Прекратява я, обаче, доста суровият глас на един от асистент-режисьорите, който обявява край на почивката на статистите и ги привиква отново за снимки.

С пълна пара в София и в страната течеше заснимането на италианската кинопродукция "Авиатор", разказваща за зверствата над евреите по времето на Мусолини.

Аз бях там няколко дни като придружител на сина си, който трябваше да се превъплъти в образа на еврейско момченце, и така станах неволен свидетел на позорната сцена.

Не съм евреин. Най-обикновен българин съм и обичам своята родина (въпреки че като повечето от вас имам претенции към държавата си). А също така съм и християнин. Подозирам, че онези хора, статистите - ако бях ги попитал един по един за тяхната национална и религиозна принадлежност, биха се представили по същия или по подобен начин като мен. Но колко различно само е съдържанието зад привидно сходните етикети! Аз не мога да приема расизма, крайния национализъм и ксенофобията за белег на какъвто и да е патриотизъм, а и с християнството, мисля, те имат толкова общо, колкото дивото куче Динго - с проповедта на Христос на планината. Ето защо се почуствах омерзен и унизен до мозъка на костите си (и като българин, и като християнин, и просто като човешко същество), когато моите самозабравили се сънародници, дотолкова вживели се в своите малки ролички, започнаха да извикват духовете на анатема, на проклятия и на смърт върху главите на цял един народ от старозаветно-новозаветни мъченици. Мислите ли, че беше само игра? Забавление за убиване на скуката, сътворено върху прозрачния капак на многомилионната еврейска костница? Убедени ли сте, че злият дух се прибира обратно в бутилката, когато се каже: "Стоп кадър!" Или по-късно, когато камерите окончателно изгаснат, декорът се събере от "момчетата за всичко", а актьорите и статистите се върнат към битовизмите на живота?!

Едва ли. По-скоро, той ще търси следващата благоприятна ситуация за изява и прокламация...

А после идва ред и на самото действие.

Винаги е било така.

Знаех, че мога и да греша, но почуствах антисемитски настроените статисти като представителна извадка на нашия народ. Народът на Димитър Пешев и митрополитите Стефан и Кирил, спасил близо 50 хиляди български евреи по времето на Втората световна война. Понеже отвътре не можех да остана спокоен, изчаках удобен момент и попитах момчетата (между тях имаше и няколко деца) дали са чували за този исторически факт. И след като са, дали още смятат, че ние бихме могли да бъдем част от този народ, или сме се превърнали в нещо друго? Трябва да призная, че те наведоха глави и не ми отговориха. А и аз не настоявах за това. Просто видях каква чудовищна способност имаме ние, хората, да се поддаваме на безумия, особено когато древни митове и легенди ги подклаждат, дори и после да съжаляваме за изговореното или за стореното.

Но вече мигът е отлетял. И вече е отнесъл във вечността със себе си това, което ние сме му дали.

Нищо не може да бъде изтрито. Нито опита на египетския фараон да изтреби до крак своите бивши роби, предвождани от Моисей, нито този на Аман и персите векове по-късно да го повторят отново. Не могат и не трябва да бъдат забравяни кървавите еврейски реки, които кръстоносните походи очертаха по лицето на земята, нито прогонването на потомците на Авраам от Англия, Франция, Испания и много други страни през Средновековието! Жестокото украинско клане на Хмелницки, когато буквално те са били одирани живи и заравяни живи, децата им - разпорвани надве, а бебетата им - вадени неродени от коремите на техните майки, където на тяхно място са слагали бесни котки. Издевателствата в царска Русия в края на 19-ти и началото на 20-ти век, които са били толкова повсеместни и редовни, че се наложило да измислят нова дума - погром, която да ги описва. Нечовешкият хитлеристки Холокост, който увенча безумието на всички предишни столетия с поголовното многомилионно изтребление на... не, не на хора, защото техните убийци са намерили за по-удобно да ги смятат за "кучета", "плъхове" и други нечисти зверове.

Коя друга омраза, кажете ми, е толкова силна и толкова пра-пра-стара, както омразата срещу еврейския народ?!

Още древният цар Давид е записал в своите песни за изначалните и непроменили се никога в историята намерения на антиционистите: "Те рекоха: Елате да ги изтребим, за да не са народ! И да не се споменава вече името но Израиля!"(Псалм 83/4) И колко скръбно, колко трагично звучат думите на най-преследваните, най-ненавижданите, най-масово убиваните наши човешки събратя, написани в тяхната пасхална книга Агада: "Във всяко поколение те се изправят срещу нас, за да ни унищожат."

Във всяко поколение...

Не го ли виждаме и ние? Дори много от нас са израснали с шаманските заклинания на комунизма, които описваха Израел като по-малкия, но не по-малко арогантен брат на империалистическия "чичо Сам." Комунистическите правителства подпомагаха всячески спаведливата... според тях, борба на мюсюлманските държави срещу техния кръвен враг. А нейната цел винаги е била и ще бъде: "омразният Израел да бъде изтрит от лицето на земята". Нищо по-малко от това няма за тях да бъде достатъчно. Абсолютно нищо. Какво значение, че това не е индивид или група индивиди, над които те са произнесли смъртната си присъда без право на обжалване! Какво значение, че е цял един народ, обвинен в смъртния грях на човеконенавистничеството! Той бил искал да завладее света, да превърне чадата му в роби. Затова правел световни конспирации и се добирал до всяко богатство и власт. Митовете сравнително лесно се произвеждат и са евтино гориво, което възпламенява още по-лесно хорското невежество и задълго може да го държи близо до точката на кипене. Ала дори и най-краткото аматьорско проучване за природата на учения като комунизма (сега той е в по-елегантен, европейско-либерален вид), ислямизма и модерния светски хуманизъм, ще ни убедят, че завладяването на света - това е, всъщност, тяхната собствена цел и вътреутробна амбиция.

Истинският въпрос, обаче, е следният: защо хилядолетия наред мощни движения по върховете на тоя свят се опитват да демонизират еврейството, възбуждайки омразата на голяма част от човечеството и опустошително насочвайки я право в неговото лице? Несъмнено, "Протоколите на Сионските мъдреци", откъдето в началото на 20-ти век тръгна мита за световния еврейски заговор, и за които бе установено, че са дело на руско-съветския фалшификатор Матвей Головински, ще претърпят поредното, обогатено и допълнено издание. Разбулените лъжи ще бъдат подменени с нови, актуални такива. Да не би да е прав руският философ Николай Бередяев, твърдейки, че "еврейският въпрос не е просто политически, икономически и правов или културен, а е фундаментален религиозен въпрос, който засяга съдбините на човечеството?" И не случайно, цялото човечество се вълнува от него в една или друга степен, засегнато е от неговото конюнктурно разрешаване, разделено е на две в оценките и мненията си.

Наистина е редно да се запитаме: "Защо е така?"

За мен лично, отговорът на този въпрос е уникално несложен. Вижте сами свещената книга на юдаизма - Старият Завет, която всеки желаещ би могъл да има под ръка. Евреите бяха призвани да дарят всички народи с откровението и разбирането за Единия, Всемогъщ, Праведен и Прощаващ греховете ни Бог и да приготвят пътя за Месията. Те издигнаха високо Божия Закон, който освети най-ужасните и непристъпни дотогава кътчета на човешката греховност. И оттогава те се превърнаха както в надежда за варвари и езичници, така - и в техния ненавиждан за закоравелите им сърца враг. Можеше да съществува или насладата на греха, във всевъзможните й превъплъщения, или посланието за чистота и святост, чиято награда имаше съвсем други измерения. Послание, което никога не е спирало да разобличава мрака на езичеството и на псевдорелигиозността, и което винаги ясно и категорично е прогласявало последствията от тях и окончателната им присъда.

И както пише нееврейският социален психолог Ернест ван ден Хааг: "Нищо чудно, че евреите са мишена за всички онези, които отхвърлят Неговото господство."

Разбира се, аз тук говоря за Голямото призвание на Авраамовите потомци, от което и те доста често се е случвало да странят, а нямам за цел да ги линчувам заради тяхното богоубийство (Пази, Боже!), нито пък да обсъждам спорните дела на някои по-известни евреи. Бих искал да кажа само това: космополитизмът, атеизмът и всяко друго насилствено скъсване с дълбоките и здрави юдейски корени наистина имат силата да изтръгват от Божиите предвечни намерения тези, които са под тяхна власт, но понеже призванието им си остава неотменимо, то вече е заредено с разрушителна стихия. Да, вярно е, че чрез продаденото си първородство някои са бълвали и бълват концентрирана тъмнина. Оглавявали са най-различни комунистически, а в момента - глобалистични движения. И т.н и т.н. Но, моля ви, не търсете в тези лъжемесиански пориви духът на истинското еврейство, та после да го заклеймявате! Този дух ние бихме могли да открием само в неговите свещени книги - Библията и Талмуда. Те са красноречиво доказателство, че богоизбраността на еврейския народ е с цел той да бъде светлина за другите народи. Мерило за нравствена чистота, възнаграждавана от Твореца с изобилни благословения. Здрав корен на плодовитото дърво на живота, към което са били присадени хора от всяко племе и език под това небе.

Ние, християните, трябва с истинска почит да ги смятаме за наши по-големи братя, а също - и бащи на скъпоценната ни вяра.

А вие какво мислите за това?

(Статията се посвещава на предстоящото честване на 27 януари - международният ден в памет на Холокоста, бел.авт.)

Автор: Ейнджъл

6 коментара:

Анонимен каза...

Евреите са един народ с изключително противоречива роля в световната история, макар несъмнено да са дали страшно много на световната култура. Като жертви по време на Втората Световна Война те наистина заслужават съчувствие, а като народ, от който са излезли страшно много талантливи артисти, режисьори, сценаристи, икономисти и мислители, не безспорно заслужават уважение. Поклон буди и тяхното умение всякога да са сплотени и да се подкрепят един друг.
Наред с това ние не можем да отминем тъжния факт, че за народ, бил подложен на геноцид, те прилагат подобни мерки спрямо хората от Палестина. Религиозният им фанатизъм е нещо, кето също заслужава порицание, а не похвала. Извънредно дразнещо е тяхното постоянно самоизтъкване - да, те са страдали много като народ, но не по-малко са страдали арменци, индианци, чернокожи и много други народи, около които се шуми по-малко или никак. Забравя се, че сред самите германци, които те тъй много мразят е имало страшно много жертви на Фюрера и това, комай не се споменава, а само се говори за евреите.
Също така отвратително е това, че евреите яростно нападат Германия за престъпленията на един полудял австриец, но си мълчат за това колко щети на техния народ е нанесъл СССР - сакън да не разгневят Русия и нейните олигарси.
Поради тази причина и до ден днешен отношението на много хора към евреите е крайно отрицателно. Но аз искам да кажа още нещо - обобщаването на цял един народ е изключително примитивно и глупаво нещо. Както има евреи, които действително са виновни за лошото отношение към тях, така има и такива, които ни радват и без които светът би бил много по-пуст и самотен.

Анонимен каза...

„Но аз искам да кажа още нещо - обобщаването на цял един народ е изключително примитивно и глупаво нещо. Както има евреи, които действително са виновни за лошото отношение към тях, така има и такива, които ни радват и без които светът би бил много по-пуст и самотен.“

Твърда подкрепа от мен за горните думи. Това е единственото, което може да се каже по една такава тема. Светът не е само черно и бяло.

Анонимен каза...

"Последните ще бъдат първи", това се отнася за евреите. Те последни ще повярват в Исус и първи ще се спасят. Еврейският народ има определена огромна роля, която следва да се изпълни. Няма истински християнин, който да мрази евреите.

Анонимен каза...

защото на повечето хора са им нужни изкупителни жертви - защото са непораснали и изплашени. в изкупителна жертва се провръщат най-лесно слабите и беззащитните, а после, дори след като спрат да са толкова слаби и беззащитни, нещата си остават постарому - защото хората вече са свикнали, и защото сега изкупителната жертва ги прави още по-изплашени :(

в момента чета "история за любов и мрак" - нещо като романизиран автобиография на един известен евреин - преподавател, писател

http://www.bnr.bg/NR/rdonlyres/211ADD6A-9AB2-4A71-9D05-25EA038FD280/0/amos_oz.jpg

оттам могат да се видят нещата през очите на тези, които са преживяли лично проявленията на антисемитизма, създаването на държавата Израел и пр.

Анонимен каза...

Тази статия ме шашна още в началото с реакцията на автора - хората правят филм с обратна на Холокоста насоченост, а той е тръгнал да се възмущава. Как може да плюеш актьорите, че се вживели в ролите си?! O.O На мен или на него липсва логическа връзка в реакциите??

Смятам себе си за толерантен и анти-расистки насочен човек, но също така съм увлечен по Теорията за Световната конспирация (потърсете в google за Никола Николов) и, трябва да призная, подхождам с предразсъдъци към Авраамовите потомци, тъй като според Теорията от около 500 години техни представители на практика контролират цялата световна политика и, на първо място, икономика. Дори да ги нямах тези предразсъдъци обаче, този фрагмент от статията едва ли не ме погнуси -
Те издигнаха високо Божия Закон, който освети най-ужасните и непристъпни дотогава кътчета на човешката греховност. И оттогава те се превърнаха както в надежда за варвари и езичници, така - и в техния ненавиждан за закоравелите им сърца враг.
Не знам как може авторът да определя Старозаветните учения (евреите не признават Новия завет) като светлина за човешката душа! Само крайно запален Християнин може да го каже, и то без оглед на факта, че Христовото учение, чийто идеи изповядвам и аз, е диаметрално противоположно на Старозаветното!
Именно догмите на Вехтия завет са основна причина толкова много кръв да се пролее в хода на человешката история! А щетите във вътрешния свят на човека? Нормално и правилно ли е да се заклеймяват под страх от Божие наказание най-нормални неща от хорската природа като мастурбирането, секса преди брака, хомосексуализма, развода и прочее отричащи сетивата желания?! Не е ли символичното изгонване на Адам и Ева от Рая най-фундаменталния показател как Старозаветните разбирания, за мен изкуствено принесени в Християнското религия за по-затегнат контрол на хората, са оковавали човешкия разум за векове?! Е, да не забраваме, че Библията не е дошла по факс от Небесното царство. Не че не вярвам в провидението свише, но не мога да приема проповядващите жестокост канони за свои, нито техния "повелител" за свой Бог. В този смисъл в моите очи Стария завет и всичките му кървави правила са създадени ОТ ЕВРЕИТЕ. Това аз намирам за показателно, точно както са показателни многото български предателства в родната история.

Признавам евреите като най-умната и хитра нация. Много от великите личности в историята са били евреи и именно това дава храна за Теорията на конспирацията. Съветският Съюз например, според тази трактовка на световната история, е изцяло продукт на евреите. Маркс, Ленин, Троцки, Каменев, Зиновиев, Берия... Идвайки на власт, Ленин поверява 3/4 от министерските постове на евреи. Когато Сталин, единствения нееврейски лидер на Партията, оглавява СССР започва масови репресии срещу евреите. Също като Хитлер. Причина? Съвпадение? Историците мълчат.
Но не мълчат за Холокоста! Макар от Нюрнбергския процес насам проучванията да сочат все по-малки жертви, неговото отричане е много сериозно престъпление в Западния свят. А за мен това е престъпление срещу човечеството, да сложиш стени на ума, капаци на коня! От Холкоста обаче има две много важни следствия: Германия плаща ОГРОМНИ репарации, а на евреите им е помогнато да си създадат собствената държава Израел.

Франклин Д. Рузвелт е бил евреин. Никола Саркози също е, както и Сергей Станишев (за последното не съм сигурен, трябва да призная!). Кой знае колко още евреи са заемали явни и скрити важни места в историята... Наричайте ме антисемит, според мен не им е чиста работата. За съжаление :/

Съзерцател каза...

Напълно подкрепям първото мнение на анонимния.