Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 28 март 2008 г.

Една родолюбива инициатива на български младежи

Получих едно писмо, писано от съвсем млад човек - на 17 години. Разбира се, има различни млади хора, ето това момче пък показва, че има и будни, и съзнателни, и свободолюбиви хора и сред младите. Уверен съм, че ги има особено сред младите. В писмото си, както ще видите, се подема една родолюбива инициатива, чрез която младите хора да покажат причастността си към историческите, но и към съвременни подеми и погроми на България. Впрочем, ето и самото писмо, което, признавам си, много ме зарадва: ако повечето от младежите у нас бяха като това момче, България съвсем скоро ще стане съвсем друга:

Здравейте, господин Грънчаров! Откакто чета статиите ви, съм впечатлен както от вашата смелост да изричате истината в лицето на мафията, която ни управлява, така и от умението да карате читателя да се чувства съпричастен в преживяните от вас моменти, които описвате. Пожелавам успех на новата Ви книга, част от която четох с интерес във Вашия блог.

И имам едно предложение. Скоро ще дойде един ден, който е свързан с много злочестини за българския народ (а именно 20 април), но и който би трябвало да подсеща всички нас, че неотдавна е имало хора, които са заплащали с кръвта си родната свобода и са отстоявали до смърт националната идея. Ще ми се на тази дата в София да се съберем всички млади хора (аз съм на 17 г., от гр. Монтана), които милеят за бъдещето на една държава, съществувала тринадесет века и опазила името си през цялото свое историческо битие (далеч съм от мисълта да сваляме правителството с плакати и знамена).

Искам да почетем този ден подобаващо и да се помолим за “лудите” (според романа “Под игото”) в нашата родина, за тези, които не одобряват все по-усилващата се циганизация на нашето отечество, за едно по-светло бъдеще на България. И тъй като от Вашите есета знам, че Вие имате често пряк досег с мои връстници, ще Ви помоля да ми отговорите какво мислите за моята идея.

Благодаря ви предварително. С уважение: родолюбец


Това е писмото. Идеята и инициативата са добри, въпросът е доколко ще имат отзвук и въздействие сред самата младеж. Ако младите покажат непримиримостта си спрямо това, което става у нас, срещу безобразията, които се вършат от управляващата върхушка, то това ще бъде един силен сигнал и срещу останалите, че така повече не може да се живее. Винаги начело на движенията за промени у нас са били млади хора, ученици, студенти, всякакви други, имам предвид не само в историята ни, но и в последните 18 години, в които България мъчително върви към свободата и към демокрацията си.

Това мъртво равновесие, до което е стигнал нашият национален дух, може да бъде разклатено именно чрез енергията на младите хора. Ето защо призовавам да им съдействаме с каквото можем, та инициативата да се разпространи и да овладее колкото се може повече младежи. И да стане така, че на уречения ден българската младеж да покаже болката си за Родината и решимостта си да промени съдбата й, а пък другите поколения у нас да изпитат срам заради безволието и безсилието си.

Няма коментари: