Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 12 май 2008 г.

Инициативите от "Катарино": предсмъртни гърчове на една арогантна аморална власт

Безкрайно развълнувани, проправителствените медии днес радостно ни известяват за "многото решения и ангажименти", с които тристранната коалиция ни ощастливи от своя семинар в "Катарино". Изглежда вече дойде моментът управниците ни да ни подкупват с всякакви обещания, та белким ги оставим да се довлекат, пък макар и по корем, до заветния край на мандата.

На всички по нещичко е обещано, голямата торба с предизборни обещания вече е развързана: и на пенсионерите щели да вдигнат пенсиите, и на работещите нямало да вдигнат както възрастта за пенсиониране, така също здравно-осигурителната тежест. Начертани са грандиозни планове за най-активна социална и здравна политика. На вечно недоволните мърморковци от Европейския съюз пък е обещана невиждана досега реформа на МВР. Най-после май ще почва битка с престъпността, ама не е много сигурно. Надеждицата на лакомата за власт коалиция е поне в четвъртата година на управлението някои от крайно заблудените и объркани граждани да им повярват, че ако не друго, то поне са се загрижили за народа. Макар че с обещания вече нещата не могат да бъдат поправени: хората три години чакаха действия и резултати, а не голи обещания. Изобщо снощи на пресконференцията се разправяха такива неща, че човек имаше натрапчивото чувство, че даже лидерите Станишев, Доган и Сакскобурготски изглежда сами на себе си не вярваха.

Те показаха какво могат: могат да въртят далавери с обръчите си от фирми. Показаха, че са безскрупулни, че ако трябва и с дявола ще се съюзят, но ще извадят и оползотворят целия келепир от властчицата. Показаха, че са най-нагли гьонсурати, че не се свенят да лъжат най-безобразно не само нас, но и европейските институции. Показаха, че са така дълбоко свързани с организираната престъпност, че нямат никакво намерение да се борят с нея. Показаха, че не им пука за нищо, освен за техните финансови партийни интереси. Показаха, че са готови ако ще всичко да иде по дяволите, важното е те да са на власт, т.е. показаха, че следват принципа "а след нас и потоп". И показаха най-категорично, че са вредни за страната и нацията и че трябва да си идат колкото се може по-скоро: такова правителство е бедствие за държавата.

Президентът остана "очарован" от последните напъни на своето си правителство: той продължава да си е душевния наставник на тристранната ламя. Но едва ли ще останат очаровани европейските институции, понеже те хич не са податливи на такива примамливи лъжи. У нас, вътре в страната, може и да излъжат някой, но извън нея едва ли.

Ето защо това правителство е обречено. И вчерашните им "инициативи" - а къде бяха, защо дремаха досега, защо едва сега се сетиха да правят "реформи"?! - не са нищо друго освен предсмъртни гърчове на една безскрупулна аморална власт, която направи така, че България днес не само да е най-бедна и най-унизена, но също и да е най-дискредитирана, да е същинска бандитска страна в очите на нашите европейски партньори. И този факт вече не може да бъде променен с никакви политически мимикрии, словесни инсинуации и заклинания, морализаторски напъни или пък с реформистко-популистични козметики.

Това правителство ще си отиде, важното е преди това да не го оставим да доведе страната до непоправими поражения. Ние сме в навечерието на криза: и финансова, и икономическа, и всеобща. Нещата отиват към крах, няма как иначе, всяко безхаберие се наказва. Ще бъде наказано най-жестоко и нашето собствена апатия и инертност като граждани, защото така дълго и толкова бездушно търпяхме безобразията на това правителство.

Няма коментари: