Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 23 юли 2008 г.

Мартин Карбовски: щатният палавник на републиката

Да, този наистина сякаш е назначен за непослушен. Или поне за палаво дете на българската журналистика, на което всички гледат с умиление когато бръщолеви мръсни думи. Той най-старателно играе тази роля: да демонстрира, че въпреки тежкия медиен похлупак има и "волнодумци", на които редовно се дава думата - та да си мислят наивниците, че и у нас има "некаква" свобода. Той също се мъчи да играе ролята на идол на поколението, което можеш да зашеметиш интелектуално само като изкрещиш в лицето му една псувня-пиперлия.

Донякъде успява, сигурно, подобно на бате си Слави, си има и фенове. Които гледат на него като на пророк. А иначе горкият Карбовски отдавна се е изчерпал подобно на жиголо след дълга работна нощ. Повтаря се горкият непрекъснато, т.е. все по-трудно му е да изглежда що-годе оригинален.

Навремето той блестеше в интернетните форуми до момента, в който Кеворк Кеворкян не го забеляза и не го назначи за "щатен непослушен волнодумец" в предаването си "Всяка неделя". Там момчето показа старание, беше проверено, оказа се, че не се свени да извърши всяка мръсна поръчка, стига да му платят със скърцащи нови банкноти от по-едричките. След това той стана "звезда" и тръгна да дефилира де що медия има, ала в един момент беше засенчен от Бойко Борисов. Сега пак се репчи, на моменти даже сякаш изглежда оригинален, ала проблемът му е, че се изчерпа. За да изглежда по-екстравагантен, та да баламосва шушумигите, взе, че стана ляв, "социално загрижен" за "ненормалните", за циганите, за бедните, за страдающите. Отечествен фронтовак стана, който се бори за правда и справедливост. Ала за зла участ Политбюро на БСП не се е трогна особено, та друг обра келепиреца: Вигенин. Все пак си има значение кои са ти приятелите: Карбовски дружи с ченгета като Кеворкян, докато оня е дружка на партиен комунистически аристократ като Дмитриевич (Станишев). Факт е, че работливото момче Мартин все пак имитира успешно ролята на "свободолюбец", която в една олигархична система все пак от някой трябва да се играе. Има си щат за тази длъжност. Играе се от някой, който е доверен обаче. И който е готов на всичко, стига да има кой да плати. В шумящи приятно новички банкноти, миришещи на хубаво.

Пиша тия неща, защото ми е гадно, като постоянно долавям неискреност у това момче. Отвсякъде от думите му блика тази неискреност, този фалш: личи си, че се преструва и че просто ни баламосва. Ту е бунтар, ту пък е "нестандартен", който говори на езика на "леките момичета", дефилиращи на околовръстното. Всички трябва да изпадат в умиление, когато съзерцават тоя медиен образ. На мен пък някак си умилението не ми се удава. По осъщия начин не може да ме трогне Дърева да речем, която също завежда един отдел: шеф на намръщените, на недоволните от всичко. Или Божо, който е щатен патриот на републиката. Или бат ви Бойко пожарникаря, назначен наскоро за "десен политик". Или еди-кой си, изпълняващ службата "пръв поет" и пр. Както Бенатова е щатна ревла на БТВ. Все си реве за някакви страдащи и сума ти хонорари направи, ревейки горчиво, заради рева си...

Ето ви малък шедьовър от последното интервю на щатния волнодумец Карбовски. Той вече е даже нещо като щатен революционер. Или щатен нихилист. Т.е. образ, който трябва да сее апатия сред младите наивници. Едно полезно за властта внушение, щото ако и младите вземат да мислят, спукана й е работата. А иначе Карбовски услужливо им казва какво следва да мислят. И затуй на младите не им остава нищо друго освен да му се радват, щракайки с пръсти. Вижте как изпълнява ролята си, насладете му се, вече е почнал да говори като... щатен месия:

Карбовски: Българският кошмар ще продължава до смъртта на последния който помни робството. През това време ние ще живеем в пустинята. Бягайте. Има други страни. Тази не заслужава нито една капка пот, нито една сълза или капка сперма. Бягайте. За мен е късно. Бягайте. Оставете тук да живеят черните хора, щракащи с пръсти и мислещи си че от това ще излезе електричество. Оставете гробищата зад себе си. Не се обръщайте. Ще станате на сол като Калин Терзийски.

Въпрос: Какво Ви дразни най-много в общество ни днес?

Карбовски: Величието на джуджетата. Уникалното безсмислие измислено от патриарсите на една недостойна епоха. Краят на историята. Тая страна няма да я има след десетина години. Дотогава Вие трябва да избягате, а аз трябва да продължавам да съм развеселен до смърт...

И тъй нататък все в този стил. Нагъл, но банален манипулатор-дилетант, който си вре носа навсякъде, но на който напоследък някак си не му се удава да изглежда искрен. А неискрените манипулатори са обречени: номерата им все се повтарят, крайно са изтъркани - като многократно разказван тъп виц. Фалшът струи от всяка негова дума. По същият начин Слави Трифонов от доста време се мъчи да изглежда забавен, ала не се получава нищо. И всеки нов опит в тази насока е все издънка. Обречен е Слави на доорезиляване. Карбовски също ще вегетира известно време като Слави, но и неговият случай е на доизживяване. Докато и на последния му фен не му прищрака в акъла що за чудо, аланкоолу, стои насреща.

3 коментара:

Bruce Wayne каза...

мен ме кефи като човек, макар че и крайния нихилизъм не е начина да се оправим

МАртин се повтаря, защото и проблемите в страната се повтарят от 5 години насам и нищо не се прави.

около скандалите с домове за сираци той излъчи свое предаване отпреди година и беше безкрайно прав

Анонимен каза...

Уникален комплексар е тоя!!!!

Анонимен каза...

Уникален комплексар е тоя!!!!