Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 19 септември 2008 г.

Да принудим Президента, Председателя на НС, Премиера и Кмета на София да подпишат Пражката антикомунистическа декларация

Нашите бивши комунисти ни проглушиха ушите с крясъци относно това колко много се били модернизирали, европеизирали, как били надмогнали тежкото си минало, как вече били нови-новенички, съвсем свежички, млади и червенобузести. А пък чат-пат, и то доста често, правят и говорят неща, които ни показват, че всички вопли за тяхната "кардинална промяна" са просто лъжа: ето, сега нашата БСП единствена в парламента била гласувала против Пражката декларация за европейската съвест и комунизма. Да се чуди и мае човек колко им е акъла на тия, които напълно си заслужават прозвището "непоправимите", които им дадох още преди много години във в-к "Свобода".

Още преди доста време тук, в блога, излязох с една инициатива, която претенциозно нарекох Кампания за граждански натиск по нравствени и ценностни подбуди. Същността й е следната:

Призовавам с всички възможни средства да се упражни граждански натиск, в резултат на който лицата, олицетворяващи за момента основните институции на страната - Президент, Председател на Народното събрание, Министър-председател, Главен Прокурор, Кмет на столицата - бъдат принудени да се подпишат под Пражката декларация за европейската съвест и комунизма. По този начин те имат шанса да се разделят с комунистическия си генезис и манталитет и да направят първа стъпка към нравственото си освестяване и пречистване. В резултат на това образът на България като модерна европейска страна ще бъде изчистен от съвсем основателните подозрения, че тя не е нищо друго освен жалка олигархична псевдодемокрация, нищо друго освен руски "троянски кон" в Европейския съюз.

Призовах всички, които разбират смисъла на една такава акция, да я подкрепят, призовах блогъри, журналисти, политици, призовах ги както лично, така и публично. Подкрепиха ме няколко човека. Останалите подличко си замълчаха. Сред тези последните са и такива тупкащи се по гърдите че са най-големи антикомунисти като Явор Дачков, Радан Кънев и много други такива. Сред подкрепилите са Калин Манолов, Б.Цеков и още неколцина. По тази причина, именно че блогърската общност си замълча, кампанията не стана медийно и публично известна, което предопредели и липсата на някакъв резултат: никой от лицата, които биват призовани да подпишат Пражката декларация, нито президентът, нито премиерът, нито Кметът са се подписали - и нямат и намерение да я подписват.

Направих каквото можах: молих се, апелирах, увещавах, настоявах, убеждавах - и... нищо. Ето, вижте: Апел към блогърите за граждански натиск по нравствени подбуди, Инициатива за граждански натиск, адресирана към свободолюбивите български медии. Нямаше отклик, с изключение, казах, на неколцина. Обаче сега сякаш дойде по-подходящ момент, да приемем, че тогава съм бил подранило пиле, затова не съм бил чут, ето, сега дойде есента. Ето по тази причина си позволявам отново да апелирам към същите лица да подкрепят инициативата. Призовавам за сетен път следните представители на блогосферата да проявят жест на разбиране и съпричастност и да помогнат за постигане на целите на инициативата: Борислав Цеков, Атанас Щерев, ExtremeCentrePoint, Димитър Аврамов, Даниела Горчева, Иван Бедров, Илия Марков, Йовко Ламбрев, Минчо Спасов, Симион Патеев, Нели Огнянова, Петър Стойков.

Надявам се, че сега повече хора ще откликнат, надявам се, ама не съм много сигурен в това. А ми се струва, че е безкрайно интересно как ще реагират призованите официални лица да подкрепят декларацията, осъждаща комунизма, Пражката декларация: нима още не се съзнава това?!

Няма коментари: