Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 9 януари 2009 г.

Част от конкретните искания на националния граждански протест на 14 януари

Един скептик рече: Абе вървете като искате, ама това са глупости. Подайте си гърбините да ви яхнат следващите, както вече е ставало няколко пъти в последните 20г. Аз по голяма глупост и наивност не знам. Някакви хора организират протест, хубаво, ама много елментарно нещо, не ме грабвате, освен да се съберете да блеете като овце пред парламента нищо кой знае какво. Какво искате, какво предлагате, каква ви е програмата? Нищо просто ей-така да се събере стадото. Не се съмнявайте че веднага ще се намери някой "искрен и честен" политик да застане зад вас. В момента са ми наум двама, примерно Бойко или Костов, но пък да видим може да изгрее и някоя нова "звезда". (Реплика на JFA)

Борис Димов, един от организаторите на студентския протест, отговори следното:

Ето едно грубо, приблизително изложение на част от конкретните искания на протеста:

1. НС да обяви кой е бил депутата с репликата "ин виво".

2. Оставка пред НС на същия. Нека после пресата следи дали след няколко месеца същия тоя човек няма да му се даде удобно местенце някъде, щото им знаем номерата.

3. Какъвто и закон да приемат за харченето на парите отделени за репродуктивни проблеми - нека на края на 2009 да се обяви на официална прес-конференция на МЗдравеопазването, колко процедури са реално осъществени с тези пари за същата година. Тука координация с майките от асоциацията и форумите. Може да имат добри идеи.

4. Да се посочат конкретните виновници за спирането на сумите по фондовете ИСПА, ФАР и САПАРД. Някъде има условия, които хора от администрацията на съответните ведомства (МРРБ, МЗХ) не са изпълнили. Ако няма конкретни лица, да се поеме отговорност от политическите лица начело на съответните министерства. Т.е. оставки. Нека бизнеса да ги види. И нека хората видят лицата на тези, заради които се избиват по тесни и надупчени пътища.

5. Нека се изнесе конкретна схема на кандидатстване по тия програми (аз я знам, но нека хората я видят с очите си), която да се публикува в медиите. Нека всяка една от управляващите партии да си каже дали преди изтичане на срока за подаване на документите, не се спуска по един списък с проекти на фирми, които задължително да са "над чертата" при класирането. Има ли такова явление при усвояването на фондовете? Хората знаят, че има, но много хора с бизнес трябва да го видят с очите си, защото именно те са пряко ощетени, а оттам косвено това влияе и на служители, работници и семействата им.

6. Относно "заменките" - нека прокуратурата да започне проверки за начина на оценяване на имотите, които се получават от държавата и общините. И всичко това да се обявява в медиите. Има потресаващи истории там. Тука ще трябва да се координираме с еколозите, щото те са много наясно.

7. Относно строежите в паркове и защитени местности - също с еколозите. Вероятно също ще се стигне до искания към прокуратурата за проверки.

8. Относно непрестанните инциденти и убийства - нека поискаме една среща с главния прокурор на РБ в някоя от големите аудитории на СУ, на която да дойдат студенти, граждани, медии. Нека да обяви официално какво е развитието на възлови дела в България - виновните за Лим (шофьора ли е виновния или това, че в БГ всеки втори автобус е не втора, а трета употреба); делото Белнейски; доколко е съобразена със закона присъдата на Ставийски (аз съм на мнение, че е, но това може да значи, че закона е лош); какви са възможностите за проверки по усвояване на фондовете и има ли сигнали за корупционни схеми там; как се движат вече започналите дела за корупция при получаването на фондове; какво се случва с делата срещу лица от подземния свят - на какъв етап са и ИМА ЛИ ВОЛЯ ДА СЕ СТИГНЕ ДО ПРИСЪДИ; ако част от фондовете се раздават на политически принцип (със списъци с "близки" фирми"), то има ли воля да се стигне до партиите и хората в тях, които осигуряват съществуването на подобни схеми т.е. колко нагоре може да се стигне, защото е основателно да се смята, че такива схеми не могат да съществуват без някой отгоре да ги е позволил. Добавете още, защото ги хвърлям на прима виста само.

9. Относно образованието - има много за дискутуране, но аз имам една конкретна идея - в БГ има доста големи фирми. Мисля, че един закон, който задължава фирмите, които достигат и надхвърлят определен годишен оборот (примерно 50 млн лв, ама съвсем примерно), да наемат (на длъжност близка до специалността им) на непълен работен ден стажанти, които са студенти последна година, би бил много полезен. Полезен за навлизане в практиката на самите млади специалисти, но също и за създаване на кадри на самите фирми. В момента в БГ имало глад за специалисти... еми като учиш теория, а всеки ти иска стаж после. Нека тоя стаж се осигурява по тоя или идентичен начин, защото ще е реален.

10. Нов избирателен закон: мажоритарен вот.

11. Лице, сътрудничило по какъвто и да е начин на репресивния апарат на Българската комунистическа партия - Държавна сигурност, да бъде лишено от пасивно избирателно право, т.е. от правото да бъде избиран на какъвто и да е обществен вот, както и от право на работа в държавната администрация на Р България. Накратко - Закон за лустрация.

(Горното изложение е дадено по повод на коментарите към публикацията Ще се видим ли там, на площада, пред Парламента, драги ми български търпеливци?!)

Абонирайте се за първия и единствен блогърски вестник! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в немилост!

18 коментара:

RoujkaBG каза...

Браво на студентите.

Без програма и конкретни искания протестът е безмислен. От опит знаем, че политически грамотните и подготвени партийни централи яхват вълната на недоволството, за да вземат властта в свои ръце.

Който бяга от думите политика и борба не е наясно що е то демокрация. Не е наясно нито с правата си, нито с отговорностите си.

Смятам, че естественото място на всички безпартийни граждани е до студентите.

Само така ще се отличават от лумпените, атакисти,фенове,
анархисти, екстремисти и прочие, без които няма как да се мине, защото са част от обществото ни.

Анонимен каза...

На скептика ще кажа, че е тъпо да си траем, когато ни мачкат. Силата на гражданското общество е в солидарността. Нека всеки следващ, който вземе властта, да знае какво го чака, ако сгафи...

Ангел Грънчаров каза...

Много верни и мъдри думи, изцяло подкрепям! Този е начинът да се възпита респект на властта пред гражданите: чрез смели, упорити, настойчиви протести докато властта почне да се плаши от разгневения народ, да внимава и да почне да работи да общото благо!

Анонимен каза...

Абсолютен парадокс! Как ще възпитаваш респект на властта пред гражданите. Властта нали е на народа - суверен. Да протестираш значи ти е отнето правота на власт или някой те манипулира. Да нямаш право да отзовеш народен представител, да атакуваш закон пред Конституционния съд, да поискаш министерска оставка, а вместо това да смяташ чрез плашене ще респектираш тези които си избрал е изместване същността на демокрацията. Може ли някой да гарантира че следващите няма да са същите? Спомня ли си някой, че имаше приказки за Обществен договор през зимата на нашето недоволство 97ма. Някакви законови инициативи да са предприети оттогава в тази посока?

Ангел Грънчаров каза...

А нима се съмнявате, че властта у нас е отнета от народа, и е присвоена, е приватизирана от олигархията?! Това и децата вече го знаят и затова демокрацията ни е в предсмъртна агония. Ние, протестиращите граждани, затова искаме да си вземем обратно онова, което са ни отнели: властта. Няма никакъв парадокс според мен...

Анонимен каза...

Някои хора на времето искаха да променят коренно социализма , но вътре в тази система. Сега искаме да променим "псевдодемокрацията" но в същата система. Да дойдат нашите на власт защото са по морални и по-добри. Този филм сме го гледали. "Протестиращите граждани" не сме граждани, а част от населението. Защото свободните граждани не протестират, а упражняват реално властта си. Никъде не срещнах искания в тази посока. Само един се опита да каже "ще подкрепя всеки, които може да ми гарантира, че ще промени избирателния закон за да може хората да контролират избранниците си," и Вие го изкарахте глупак.

Анонимен каза...

...ку-ку...нали първите протести започнаха с това...та момченцето,дет' му се е допротестирало нек' погледне назад,че да види к'во е напред...

Анонимен каза...

Защо искате да ги сваляте? Правите им услуга. Те умишлено чрез медиите правят провокация за да поиска народа да ги свали. Не разбирате ли, че те го искат!Използват нас за да скрият следите си, ако ги няма НЯМА ДА НОСЯТ ОТГОВОРНОСТ! А те това искат! Свалянето на правителството на Жан Виденов бе същото, откраднаха парите и народа се вдигна. Никой не носи отговорност, а народа пи една студена вода... и направи услуга да ги свали. Сега е същото откраднаха европейските пари и ни "молят" да им свалим отговорността. Ще го направим ли отново ? Наистина ли искате да им направите услуга? След Виденов, дойде Костов.. не го избрахме ние... всичко е поставено от тях за да заблуждават и да печелят хората които ръководят всичко това. Няма да изберем други ... просто искат да са мислим така.... винаги това са искали.

Ангел Грънчаров каза...

Госпожо, като не сте гласувала за Костов, това не значи, че "не сме го избрали ние", понеже тия, които гласувахме за него тогава, бяхме 53%, а тия, дето тогава гласувахте за комунистите, бяхте някъде към 17% :-) Моля, бъдете по-коректна и не се опитвайте да подвеждате младите така грубо...

sunriseBulgaria каза...

По-долу съм отбелязал в допълнение още няколко момента с коментари, които според мен също трябва да влязат в исканията :


Отстраняване на депутат при констатирани 5 отсъствия от заседания по неуважителни причини /причините трябва да се формулират по-точно; ако някой от нас не отиде 5 дни на работа какво ли ще му се случи?/.

Организиране на задължителен Национален Референдум при събиране на 50 000 подписа. /тази цифра според мен е добра/

Въвеждане на възможност за гласуване по интернет на местни и национални избори /както е в Прибалтийските държави; срамота е да може да си плащаме сметките по интернет, а пък да не може да гласуваме; калпави ли са българските програмисти, че да не могат да създадат такъв софтуер?/.

Сурови наказания за организиране купуването на гласове /примерно поне 7 години затвор ефективно, това все пак е основно престъпление срещу Суверена/

Въвеждане на задължителна отчетност на Висшия съдебен съвет относно движение на делата /колко нови дела са започнали през определен период, колко са приключили и т.н., колко са в определена фаза + създаване на електронен регистър за движението по тези дела/.

Спиране на всякакви разпоредителни действия с държавни активи до изборите. С изключение на тези разпоредителни действия, които се извърщват в изпълнение на проекти на ЕС. /презумцията е, че остават няколко месеца до изборите и сега започва финалната права на краденето/.

Пълен независим одит на Държавните Резерви и всички фирми с над 51% Държавно участие. По-големи наказания за злоупотреба с държавните резерви /като превантивна мярка - да не се изкушават/.


Намаляване на пенсиите на Доказаните политически доносници на Държавна Сигурност, които в момента са пенсионери. /Не може да са правили наи-много зулуми по тоталитарно време, а сега да са с най-големите пенсии/.


Това е от мен засега ... ще има и още ...

Анонимен каза...

Аз съм със Вас. Ще съм на протеста.

Ето няколко мои предложения:

1. Да могат да се уволняват депутати ако народа реши или ако не ходят на работа.

2. Да си вземем яйца, домати и други гадории с нас и ако се държат нагло и ни предизвикат да ги целим с тях.

Анонимен каза...

нещо, което да намали броя на неправилно говорещи журналисти и учители. това са хората, които слушаме всеки ден и чиито думини се набиват в главите (особено учителите - те готвят младото поколение и щом те не говорят/пишат правилно, как ще научат децата). въвеждането на курсове или поне проверовъчни тестове, с които да покриват ниво (включително и на говорене) и при оценка под 5.00-5.50 напр да следвват санкции. изключително ми е неприятно, когато си включа телевизора, да ги слушам как приказват на развален български. щом ние, кандидат-студентите можем да го научим за 1 година.... (а и мисля, че тези 2 специалности - педагогика и журналистика, имат изпит по правоговор - да нямат дефекти и да говорят чист книжиовен език, какво говори това)

Анонимен каза...

Първия работен ден на парламента и пум....протест. Мисля че не почват добре новата година това правителство. Само ако може да се съчетават добре исканията и протестирането, да няма анархистки изцепки без конкретни изисквания и преговори. Историята се повтаря.

Анонимен каза...

Знаете ли защо нямаме добро здравеопазване и училища?!?!?

Тези които са на влас много добре знаят, че глупав, прост, болен и подтиснат народ по-лесно се управлява.

УМИШЛЕНО Е РАЗРУШЕНО здравеопазването и образованието.

Когато човек е болен или има задължения, той не смее да наддаде глас. Също така хората не спират да гласуват, защото са отчаяни. (Това го казва един Английски политик във филма Sicko)

Затова трябва да искаме да се свърши с реформирането на образованието и на здравеопазването. И когато приключи то да бъде на 100% успешно.

Анонимен каза...

Начинът да се спасим от олигархията е да си направим организация без лидери ,ние да взимаме решенията ! ..вместо да хвърляме енергия в протести и искания ,можем да се организираме и да се готвим за избори ,сега за тях гласуват около 30% - останалите 70% са като нас!

Анонимен каза...

Начинът да се спасим от олигархията е да си направим Организация Без Лидери -ние да взимаме решенията! ..вместо да хвърляме енергия в протести и искания ,да се готвим за избори ,сега за тях гласуват 30% -останалите 70% са като нас!

Анонимен каза...

Начинът да се спасим от олигархията е да си направим Организация Без Лидери -ние да взимаме решенията! ..вместо да хвърляме енергия в протести и искания ,да се готвим за избори ,сега за тях гласуват 30% -останалите 70% са като нас!

Анонимен каза...

Според моето лично мнение днешният ден бе значителен успех. Доказахме, че ние сме мислещи хора, които не се оставят да бъдат мачкани и твърдо стоят зад своите права и изисквания спрямо управляващите. Макар някои да твърдят, че протеста е бил смешен и едва ли не "скалъпен", нека забележат следното - повече от 2000 души днес се изправиха и показаха, че има народ, не просто отделни индивиди, че в държава, в която като си потърсиш правата ти се присмиват, има хора които не се потискат, че ние няма да гледаме само до ръба на собствената си паница, че сме общност, не просто общество.
Искам да аплирам за нещо. Нека, въпреки, че всички протестиращи изрязаваме протеста си по различен начин, агресивно, насилствено или не, нека не се делим. Днешният ден протече под мотото "Съединението прави силата", не "Разделяй и владей". Нека не се оставяме да бъдем разединени, делени на националисти, комунисти, футбулни хулигани и природозащитници! Всички живеем в една страна и всички ние печелим и губим заради нея... Трябва да намерим общ език, който да говорим до края и след това, език неразбираем за руски и турски подлоги, измамници и други евтини лица... Трябва да бъдем единни, не да се проваляме взаимно... Имайте това на ум!