Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 23 февруари 2009 г.

В политиката битката е за спечелването на всеки отделен човек

Снощи гледах интервюто на Б.Борисов при Цв.Ризова, "На 4-ри очи", по Нова ТВ. Най-внимателно го изгледах и изтърпях: искаше ми се да вникна повече в психиката на този човек, да надникна в душата му. Не мога да кажа, че съм очарован от видяното, ала въпреки това съм длъжен да ви кажа какво забелязах. Аз съм писал прекалено много за него (Психопортрет на Бойко Борисов, Кой забрани във вестниците да се пускат нехвалебствени статии за бат Бойко? и др.), но сега искам да кажа нещо ново.

Този път Б.Б. много внимаваше да не се увлече и да не каже някоя простотия, да не стори някоя от обичайните си изцепки. Почти успя, ама не много. Аз няма да се занимавам с конкретен анализ на казаното, на недоизказаното, на онуй, което се подразбира, което, тъй да се рече, е в контекста и пр. Б.Б. е много лесен за анализ, човекът е непосредствен, хубавото е, че почти винаги казва това, което мисли, лошото е, че много-много не му се удава да мисли. Но се старае, човекът, и току-виж, научил се. Не че Дмитрич или Царят умеят за разлика от него да мислят де, няма такова нещо: и те са зле в това отношение почти колкото него. Дмитрич говори заучени фрази и по тази причина изглежда като "учен", това го спасява донякъде да не забележат хората колко издиша по всички линии; Гоце пък, горкият, е жив зян: той вече нито заучени фрази може да говори, нито да мисли, нито нещо смислено да каже, въпреки титаничните му усилия да изглежда "мислещ", "учен" и дори "модерен". А бат ви Бойко е толкова простодушен и простонароден, че нищо чудно точно на тия две черти да се дължи рейтинга му в също такивата слове на нацията ни.

Тази простодушност (елементарност на душата) е хубаво качество, стига да не се смесваше с порядъчни дози нашенско родно и тъпо хитруване, което прави една трудна за понасяне смес - за по-неелементарните души. Ето и пример: шефът на Европейската народна партия бил похвалил бат Бойка; Ризова, знаейки где е слабото място на простодушния титан, все повтаряше това, а пък бат ви Бойка се размекна като свиня, която я чешат с метален гребен по шкембето. По тая причина титаничний народний херой дотам се разнежи, че не пропусна да клъвне бъдещите си съюзници от традиционните десни, па в един момент се усети, и млъкна на средата на думата си. Извадил си е обаче урок от случката, случила му се след като в Чикаго похвали Костов: стана пишман, заядоха го уж за фразата за "лошия човешки матрял", ала всъщност му мъстяха за добрите думи за Костов. По тази причина той сега се предпази от тази вредна за имиджа му погрешка. Сега пък прекали в хуленето на Дмитрич, а когато се прекалява, ненаивният слушател почва да се пита дали са искрени тия хули, или са само поза. Изобщо бат ви Бойко постоянно преиграва, което кара мнозина да усещат фалша и нескреността му, а това е фатално за един политик. Понеже постоянно отблъсква разни хора, а пък нови почти не може да привлича: в политиката обаче битката е за спечелването на всеки отделен човек. Това бат ви Бойко съвсем не го може, което и ще му изяде главата.

Надявам се, че от Европа ще поемат ръководството на наший домораслий гений, иначе горко ни. Най-добре е бат ви Бойко да не се натиска да става премиер, ами да чака Гоцето да оваканти президентския пост. Като президент, понеже няма никаква власт, ще може да ни развеселява, но това е друго: като премиер обаче може да направи трудно поправими поразии. Като тия, дето направи Дмитрич. Или Царят.

Едно програмно правителство с шеф Иван Костов ще е най-добрият вариант за след изборите. Това е шанс за бат ви Бойка да излезе с чест от предстоящите изпитания за простодушната му натура. Да се стараеш да изглеждаш пич е едно, друго е да си премиер: виждате как на Дмитрич му излязоха на носа тия тъпички опити също да изглежда някакъв що-годе пич. Абе какво да каже човек: живеем в страна, в която всеки се мъчи да изглежда пич, да се натамани все едно че е пич, аман от тая пичовщина вече бе: това, че живеем в страна, населена почти изцяло от "пичове", изглежда води дотам да сме си все така жалки и нещастни. Лошото е, че човеци няма у нас, а пичове бол - и какво от това?!

Предстоят ни такива "политически" шоута и театри, че свят ще ни се завие тепърва. Нищо още не сме видели. Ето, партия "НАЗАД" (или "НАПРЕД", няма значение де, у нас тия две неща, напред и назад, точно съвпадат!) си плати така щедро, че вече фигурира в списъка на народните любимци (а аз, горкият, още не знам кои са тия, не съм им виждал лицата, а уж все от политика се интересувам: как пък народецът ги полюби така набързо, ето това не мога да разбера също!) и щяла, представете си, да става "политическа сила". Тия, дето не щат и не могат да плащат на "социолозите" (пардон!), така им се полага, имам предвид СДС и ДСБ: ще видят Европарламент и Парламент през крив макарон! У нас социологическите курви са безжалостни...

Туйто, да привършвам. Из родината ни се шири такова малоумие, че на фона на бат ви Бойка и Бареков изглежда "културен" и дори, представете си, "умен" и "възпитан"! Ето, той се показва на екрана, да спирам да пиша, че ми прилоша: винаги ми прилошава като видя мутрата на този най-нагъл подлизурко...

Приятен ден ви желая и заповядайте ако можете в сряда на учредителната сбирка на нашия ДИСКУСИОНЕН КЛУБ. В него ще работим за това да разпространяваме така потребното ни ангажирано и ценностно подплатено гражданско и човечно съзнание, което малко по малко да започне да надмогва ширещата се у нас политическа и "културна" шльокавица и чалга - редом със съпровождащата я и така многолика простотия. Ако не правим нищо за да им противостоим, ситуацията у нас тогава наистина ще стане съвсем отчайваща...

Абонирайте се за първия и единствен блогърски вестник! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в немилост!

4 коментара:

Анонимен каза...

Каквото и да правим, каквото и да пишем, матрицата налага оттук насетне да ни управлява един пожарникар. След като 4 години ни управлява един безработен, неопитен хайлазин...

Анонимен каза...

Здрасти пич, хубаво ги диплиш критиките към бат' Бойко - какво трябва да стане, ако можеше ти да го направш. Ама не можеш, защото си само един обикновен пич от Пичовска България. Виж бат' Бойко има нещо по-вече от тебе. Даже и в науките е по-напред. Затова от ЕНП го зачитат, а другите са в забвение. Така казва Европата.

Анонимен каза...

Станишев,след като не е успял да издържи теста за журналист във в-к "Дума", баща му го отвежда при Премянов да му намери някаква работа в БСП. Не дълго време след това става министър-председател на България и продължава и до сега да се упражнява в тая си дейност.
Следващият, като си помисля за него, в съзнанието ми изплува оная популярна картина, за еволюцията на човека. Наредените човеци с цепениците, как постепенно изправят стойката и заприличват на съвременния човек.Нашият, дето доскоро си изкарваше хляба с бухалката в развитието си е стигнал някъде до средата. В какво ли блато ще ни натика през следващите години.

Анонимен каза...

Е добре,недоволствате от бат Бойко и Станишев-младши...Ама нито дума не се каза за това - кой аджеба ги избра ... ами ние всички ! Едни гласуваха за него - тях няма да ги променим...вече...Други изобщо не отидоха да гласуват и гледаха сеир пред телевизора в къщи...и псуваха победителите на изборите.Е,и една част гласуваха...Защо плюем победителите,а не поразсъждаваме как и защо спечелиха те именно ? И че ако искаме нещо да се случи и промени,то промяната започва доста преди изборния ден ...и сега пак това ще се повтори - слаба избирателна активност,от която десните не печелят никак...А какво правят те ? Да виждате обещаваното обединение ? Да четете какви общи инициативи имат...Затова ще ви пиша - нищо няма да се промени,пак Догито и Станишевич ще се прегърнат и ще ни поуправляват още 4 лазарника ! Ама Догито мълчи ... и си плете кошницата ! А кошницата на десните така и ще си остане недоплетена - ето я причината защо БСП ще ни управлява пак !