Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 5 септември 2009 г.

Трябва ни диктатура: българинът няма демократичен опит, ерго, едва ли има демократи сред нас!

Намерих на едно място контратеза (по същество) на онова, което писах в статията "Нравственият феномен" Николай Бареков, притурен към феномена Бойко Борисов, съвсем не е безобидна работа. По тази причина ми се вижда важно да публикувам този коментар и тук:

Гилдията явно “припалва” за новия политсезон. Журналисти с политици на почивка, прокурори с престъпници в бар. Каква е изненадата?

И понеже журнализма е в криза, бързам да кажа няколко хубави думи за диктатурата.

Първо това не обезателно лош политически инстументариум. Диктатурата у нас може да реши един много важен въпрос - възмездието на елитите от прехода. Т.е. да видим Р5 (Румен Петков) не само осъден, но и беден. До като няма възмездие за кражбите на елитите, няма да има обществен договор и съответно демокрация.

Възмездието е нещо, което може да бъде направено единствено от диктатурата. Демокрацията значи съд, а съда - корупция. И Софиянски се оказва чист.

Второ. Съгласен съм с Бареков за камионетките. Трябва да ги има. Но и той трябва да е в тях. Причина? Не ни трябва. Нали е диктатура?!

И все пак заради арогантната му простащина, толкова успешно имплементирана в БТВ, че превърна добре стартиралата американска телевизия в чалгаджийница. Рейтингът иска жертви… и зрителя ги дава.

Не че Барека е направил всичко това. Той просто е емблема.

П.С. предполагам, че множеството правоверни, считащи се за демократи, ще сбръчкат чело при призоваването за диктатура. Искам да им припомня, че българинът няма демократичен опит, ерго, едва ли има демократи сред нас. Така че не се преструвайте…

(Автор: watmark, 05.09.2009 @ 0:14, коментар от блога на Бедров)

Не можах да се въздържа, като прочетох тия думи, и написах там следния коментар:

Драги watmark,

Аз не се преструвам че съм демократ. Има и много други като мен. Майка ни жална ако сред нас няма демократи.

Да кажеш, че сред нас, българите, изобщо няма демократи, означава да кажеш, че българинът хал-хабер си няма от това какво е свобода. А не е така.

Даже аборигените в 21 век имат съзнание за свобода. Тя, свободата, е станала универсална ценност на цялото човечество. Не може само ние, българите, заедно с севернокорейците, руснаците и кубинците, да живеем на друга планета! Впрочем, дори и сред тия народи с окаяна участ заради триумфа на недемократите сред тях, има много хора, ценящи свободата и жадуващи за нея.

Това, че има повеи на авторитаризъм у нас след триумфа на бат ви Бойка не значи, че у нас няма демократи. Съждението, логическият Ви извод е некоректен.

Въпреки това го публикувах като отделен постинг в блога си, понеже Вашият коментар отговаря на същите тия "повеи на духа на времето". С които ние, демократите, автентичните демократи, трябва да се справим. И ще се справим де, няма мърдане.

Триумфалният ход на човечеството към свобода и демокрация не може да бъде спрян. Комунистите, най-завършените антидемократи, не успяха да изкоренят идеята за свобода от душите на човеците, та тия ли?!

Даже и титани като бат ви Бойко, който се кани да управлява България поне 30 години, не може да спре и да смачка младата българска демокрация. (Добре че поне не каза 1000 години!) Да има много здраве от мен ако има такива мераци...

2 коментара:

Unknown каза...

Свободата е понятие с частен характер. Няма обществена свобода. Свободен е този индивид чиито вътрешни задръжки(морал, скрупули) изцяло съвпадат с външните ограничения. В останалите случаи се стига до конфликт с обществото. В резултат се ограничава свободата на индивида. Демокрацията е измислица хвърляща прах в очите.

Анонимен каза...

"Триумфалният ход на човечеството към свобода и демокрация не може да бъде спрян." - дано сте прав!