Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 17 септември 2009 г.

Страхотно вярна до безпощадност, направо убийствена находка на журналиста Георги Коритаров

Цитирам откъси от статията на Коритаров в блога му, наречена ДА РАЗЦЪФТЯВАТ СТО ЦВЕТЯ, ДА СИ СЪПЕРНИЧАТ СТО ШКОЛИ; обръщам внимание само на ония пасажи, които пряко ни засягат - и които с убийствена логика нищят чисто китайската специфика на пиарстратегията на бойкоборисовците:

Специфичното за изразните средства в китайските политически кампании е изобилното използване на числата като илюстрация за конкретика. Ето – „сто цветя” и „сто школи” от времето на Мао, „четирите модернизации” в периода на първите следмаоистки реформи на Хуа Гофън, „осемте принципа за обединение на Китай” на Дън Сяопин. Стилизацията с числа е характерен азиатски похват, но ако бъде изследван от съвременните направления за правене на пиар в Европа и в модерния свят, със сигурност не може да се отрече, че съчетанието между кратки послания и числа звучи много убедително. Върху същата логика – от времето на китайската комунистическа партия на Мао Дзедун е построена и пиаркампанията на правителството на Бойко Борисов. Послание – число. Послание – число.

Вижте как звучи като заглавие на журналистически материал – „кабинетът вдига икономиката на крака за девет месеца с осемдесет и две мерки”. А сега проследете колко лесно това изречение зазвучава като лозунг – „На крака – за девет месеца с осемдесет и две мерки”. Същото внушение би могло да се изобрази и по-лаконично, като числата не се изписват с думи, а с цифри: „На крака – за 9 месеца с 82 мерки”. Азиатската концепция в пиара на Борисов вероятно разчита на онази директност на лозунгите от времето на Великия кормчия, когато кратките форми „от върха” имаха призивно звучене, а масите отговаряха със заучени фрази от прословутия цитатник на Председателя.

Моделът на азиатския пиар – съчетаването на послания и числа може и да се прилага най-успешно от имиджмейкърите на ГЕРБ, но и преди тях с аналогично съчетаване на числа и намерения други личности спечелиха избори.

Симеон Сакскобурготски и НДСВ обещаха видимо да подобрят жизнения стандарт за осемстотин дни. С това те спечелиха мнозинство в парламента, но пък конкретния ангажимент „800 дни” им изигра лоша шега – в предвиждания срок не се случи нищо, а излъгания електорат не прощава. Той не прости и на НДСВ. ГЕРБ повтаря същата грешка – като на Симеон. „На крака – за 9 месеца с 82 мерки”. Ами ако след девет месеца страната не е на крака, а по корем? Ако мерките наистина, както твърди в едно интервю бившият заместник-финансов министър от времето на Станишев – Кирил Желев, са правени от същите експерти, които са работили по програмата на кабинета на Станишев?

Как тогава в единия случай сме свидетели на катастрофа, а в другия да очакваме възход? При китайците обаче има нещо, което е убягнало от експертното внимание при правенето на комбиниран пиар между числа и послания. В Китай внушението е индиректно, а в самите лозунги няма нищо конкретно. Нека цъфтят сто цветя, нека си съперничат сто школи! Ами нека. А съвсем друго е – за 9 месеца с 82 мерки. Ангажимент! Ами сега? Дано знаят какво правят.

Автор: Георги Коритаров

9 коментара:

Анонимен каза...

Аз обаче съм убеден, че дори държавата да се вдигне на крака, вие отново ще вдигате тупурдия срещу Бойко. Преди мислех, че е защото сте костовист, а сега виждам, че просто сте си такъв. Очаквам скоро да емнете и Костов.

Ангел Грънчаров каза...

То е щото съм демократ. Разбирате ли? Заради българската демокрация и нейното бъдеще съм способен да "емна" не само бате ти Бойко или Костов, ами и московския ти партиарх - и дори римския папа :-)

Анонимен каза...

Не виждам връзката между демокрацията и критикарството. За момента генерала се справя доста добре, а вие ми цитирате едно ченге и един сърдитко адвокат на мутри, дето е сърдит, че не го цаниха за президент.

Ангел Грънчаров каза...

Думата "критикарство" е от арсенала на една отминала епоха. Повече нямам какво да добавя: това обяснява всичко. Самият факт, че си представяте "обществената хармония" като липса на различия в мненията ("критикарство"), показва в плен на какви представи се намира Вашето съзнание. И съзнанието на последователите на милиционерската партия...

Анонимен каза...

Е, всеки има право на мнение наистина, но както вие не харесвате въпросната партия, така тя си има и симпатизанти, а и хора, които просто я одобряват и е нормално те да я защитават. За мен вашите критики, тези на Коритаров и тези на адвокат Груйкин са просто словоблудство, просто някой да каже нещо лошо. Надявам се може да обясните и защо имате тъй негативно мнение към агент Тервел, но не и към агент Алберт?

Ангел Грънчаров каза...

Моята оценка към един човек е отношението му към ценностите на демокрацията и свободата. Агент Телериг е антидемократ. Г.Коритаров не е такъв...

Анонимен каза...

Много тежка присъда давате на Божидар - според мен е силно казано антидемократ. Иначе ако е на въпрос аз уважавам и Коритаров. Но тука мисля, че не е прав.

Ангел Грънчаров каза...

Довчера агент Телериг беше член на БСП, до оня ден на БКП, и никога не се е разкаял за принадлежността си към антидемократична терористична организация като ДС. Ако това за Вас е признак за "демократизъм", за мен не е...

Анонимен каза...

За мен той е направил много да популяризира историята на България и да се противопостави на кражбите, които македонците правят в исторически аспект на нас и гръцкия народ.