Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 29 ноември 2009 г.

Разговор за съвременния нашенски манталитет и за това откъде тръгнахме и докъде стигнахме в тия 20 години преход от комунизъм към човешко общество

С един мой интернетен познат водим интересен диалог за "българските и човешките неща", и понеже понякога човек в живия диалог, пък макар и чрез писма, успява да изрази онова, което иначе никога дори няма и да си помисли, та затова искам сега да публикувам един откъс от своя отговор до моя партньор в търсенето на ония истини, без които просто няма как да заживеем нормално и човешки. Ето част от текста, за който става дума:

На мен ми се струва, че бедите ни като народ произтичат от това, че сред множеството сякаш е закърняло нравственото чувство, атрофирало е до степен, че тия хора вече са неспособни на естествени човешки реакции; способността ни да се примиряваме с всички абсурди около нас е пословична и е сравнима само с подобна аномалия, силно развита само при руснаците - и още някои други (средно)азиатски народи. Ако човек, като види някаква неправда, веднага реагира, примерно, даже и с една псувня, да не говорим за нещо повече, да речем, с едно по-зряло гражданско поведение, нещата ще почнат малко по малко да се пооправят.

Аз няма да забравя как дядо ми по майчина линия доста преди "преустройството" си имаше обичай да псува за всичко... комунизма; примерно, кове пирон, пиронът се изкриви, и той: "Де.ба тоя комунизъм!", намери жила в наденицата, пак комунизма псува, щото по неговата логика нямаше как тъкмо комунизмът да не е отговорен за боклуците, с които тогава ни хранеха; и то съвсем сериозно го правеше. И се чудя сега как не го е било страх, щото комунистите тогава бяха всевластни и като едното нищо пребиваха човек за такива приказки. А той си ги псуваше непрестанно, е, вярно, в семейна среда го правеше, а по улиците, в кръчмата ("хоремаг" се наричаше това заведение в условията на най-развития ни комунизъм) и по събрания в читалището трябва да си е затварял устата.

Интересното е, че в нашия род, под влияние на този човек, всички до един към комунизма не сме имали никакви симпатии, напротив; а пък неговия баща комунистите на 9 септ. 1944 за малко не са го разстреляли, щото бил долгогодишен кмет на селото и най-уважаван човек; едва са го спасили представителките на женския пол от големия му род, които са отишли навреме пред общината да реват и да протестират, та са го пуснали. Щото е бил и сравнително стар, разминало му се е; и ето, минало е време, и аз се улавям, че псувам комунизма за щяло и нещяло; е, понякога псувам китайския комунизъм, друг път руския, а най-често българския. Когато съм си купил някакъв китайски боклук, който ми се е счупил или развалил на втория ден, кой да псувам в такъв случай? Да, пак него, комунизма, псувам, вярно, китайския, а не българския; българския си го псувам всекидневно за живота ми в циментово-панелния апартамент и за куп други неща, останали от онова време, които са така разнебитени, че на човек животът му минава в занимания да поправя дефектите на строителството от епохата на комузима.

Интересно е как се унаследяват от предишните поколения някои обичаи или някакъв манталитет, та какво има да се чудим, че други се държат така малодушно или позорно; сякаш не знаем, че поговорката "Покорна глава сабя не я сече!" си е типично нашенска, и много добре показва господстващия цели векове манталитет; какво да чакаме тогава от наследниците на тия хора?!

Не казвам, че няма у нас хора със здраво нравствено чувство, неповредено от комунизма, хора с манталитета на свободни човешки същества, има, ала за жалост са твърде малко, са нищожно малцинство; същото е и в Русия, където положение е хептен отчайващо. Ние сме на ръба, на границата, при която овчият манталитет е на път изцяло и безвъзвратно да порази духовното здраве на нацията за столетия напред. И е цяло чудо, че за тия 20 години въпреки всичко, с усилията и самоотвержения натиск на това демократично малцинство България все пак беше изтръгната от орбитата на Русия и беше, така или иначе, привързана към обритата на западните свободни и достойни народи и демокрации. Ето за това смятам, че за тия 20 години успяхме да постигнем неща, за които преди това даже не сме смеели и да мечтаем; т.е. това не са напразно минали си години, както някои носталгици по комунизма и врагове на свободата ни внушават така настойчиво.

Аз в преподаването си тия дни питах млади хора в една дискусия, зададох им въпроса: "Епохалният български преход 1989-2009 г.: откъде тръгнахме и докъде стигнахме?", и останах поразен, че доста голяма част от тях, приблизително 1/3, са убедени, че българите преди 1989 г. били живели по-добре, отколкото живеят сега. Обаче радващото е, че (приблизително) друга 1/3 пък са твърди привърженици на западните ценности; останалата 1/3, както е обичайно у нас, са безразлични, апатични и съвсем объркани хора и ветропоказатели.

Същото, изглежда, е положението и в цялото общество и затова сега, от доста време, сме застанали в едно разкрачено положение, в някаква мъртва точка, и тъпчем на едно място, щото е настъпило онова злотворно равновесие на силите, дърпащи нацията напред, и на тия, които я дърпат назад. Заради това проклето равновесие ченгетата от ДС можаха да си разиграват коня в тия 20 години както си искаха, и те направиха всички възможни манипулации, та окрадоха народа до шушка не един, не два, не три, а може би поне четири пъти. И по тия причини преходът ни се проточи цели 20 години, и още не е завършил като хората; а можеше, ако бяхме народ на място, да ликвидираме комунизма и да го забравим за две-три години, примерно, както направиха нашите почти съседи, словенците, да речем.

Но мен пък ме радва едно друго съображение: самият живот, самата реалност, самата логика на пазарните отношения дърпа нещата напред, и колкото и тия пазарни отношения у нас не са истински свободни, въпреки всичко те искат и постигат естествената си форма. В това според мен е надеждата: хората, дори и да са крайно объркани и без здрави ценности, няма как да надмогнат развитието на нещата според тяхната логика, според тяхното битие и според тяхната истина.

Да спра, че май се разфилософствах. Извинявай, че бях толкова обстоятелствен, но се заприказвахме. Утре ще ти пратя обещаните няколко книжки от списание ИДЕИ. Дай ги на ценни хора, на родствени души. Впрочем, да завърша с нещо радостно, с това, че снощи ми се обади някаква възрастна дама от София; каза, че била прочела с удоволствие първата книжка на списанието и ме поздрави; за себе си пък каза, че била член на Клуба за демокрация (този на Лучников, Бог да го прости!), и дори ме покани да представя списанието ня някоя от следващите им понеделнишки сбирки.

Признавам си, че силно се зарадвах на нейното обаждане, на обаждането на една съвсем непозната дама; защото когато човек почувства, че около него има и такива хора, хора, споделящи родствени ценности, това му дава сила да издържи на трудностите и на неприятностите. И дори го прави щастлив поне в ония редки мигове, в които си представя, че работи за нещо ценно, потребно на хората и дори, бих казал, прекрасно...

7 коментара:

Анонимен каза...

Преди много години,тридесет и три,когата в дома обсъждахме,накъде да поема след като завърших ВТУ"Кирил и Методий"8тогава без СВ.св./,в нашия спор се намеси вуйчото на татко/днес и двамата покойници типично в неговия си стил заяви:"Ще направя всичко,което иска,но при едно положение,че ще мачка,мачка..."После изведнъж въздъхна:"И как да стане това,когато е потеглил на дядо си,балканджийска душа,но мек,благ характер,язък че беше спортист,момчето ми.Тогава ,млад,зелен,не обърнах внимание на думите на един истински комунист,не партиен член,политкомисар на Търговищко-Омуртагския партизански отряд,впоследствие основател и пръв ректор на ВИМЕСС,ПРЕДСЕДАТЕЛ НА изпълкома в родния ми град,ректор на ВЛТИ и....КОЛКО МНОГО МЪКА И ЯРОСТ Е БИЛ НАСЪБРАЛ В СЕБЕ СИ ОТ ПАРТИЙНИТЕ СИ ДРУГАРИ.Малко преди да си отиде от този свят ми каза:"България е обречена на мерзавците.НЕ СЪЖАЛЯВАМ ЗА ИДЕИТЕ СИ,МАКАР ЧЕ БЯХА ПРОВАЛЕНИ И НЕ ИЗДЪРЖАХА НА ВРЕМЕТО,СЪЖАЛЯВАМ ЗА МЕРЗАВЦИТЕ,КОИТО СЕ ПРЪКНАХА ОТНИКЪДЕ".дНЕС РАЗБИРАМ ПОСЛАНИЯТА МУ,И ПЪРВОТО И ПОСЛЕДНОТО:Хора без идеали и морал,без възпитание и култура,благодарение на най-ненавистните човешки качеста,и на първо място необуздан кариеризъм да те управляват е равносилно на погибел.И ние като народът на Мойсей,четиридесет години трябва да се въртим в пустинята,докато умре последният от нас,познал робството.Двадесет години минаха,остават ни още толкова.Но колко ли ни остават като народ,и няма ли по аналог с Мъртво море да пребъдем в бъдещето като Мъртва земя.

Анонимен каза...

Националния характер и манталитет винаги са благодатна тема за размисъл, но аз бих искал тези изследвания да бъдат поставени на по-научна, по-емпирична основа. Дококото това е възможно, защото хуманитарните науки, разбира се, не са точни науки. Но и не бива да редуцираме всичко до някакви клишета и общи впечатления. Много важно съшо така би било да се направи съпоставка между националните особености на различни народи, за да се откроят разликите. Така например би било интересно българите да се сравнят с малайзииците, португалците, албанците, гърците, колумбийците, норвежците и т.н., за да се види дали и и в какво точно са различни от тях. Освен това трябва да се държи сметка, че и в рамките на самата нация има разлики. Северните германци като манталитет (между другото и като електорално поведение) са много различни от южните германци. Източните германци традиционно (не само в резултат на комунизма) са различни от западните германци. Германците по Рейн са много по-близко до французите, докато прусаците са по-близки до поляците, балтийците и дори руснаците. Има големи разлики между северните албанци (геги) и южните албанци (тоски), а също между българите от Мизия, Тракия и Македония. Нещата са доста заплетени и не могат да се изчерпят с няколко импресии и фрази.

Колкото до деморализацията, тя за съжаление е факт, и то не само в България и посткомунистическа Източна Европа. Много по-опасно е, че и американската нация постепенно се деморализира. А това не е шега, защото за света не е от особено значение, че хората в България или Молдова били деморализирани (колкото и неприятно да е това за хората в съответните страни), но разклащането на устоите на Америка застрашава стабилността и свободата в целия свят. Без да приемаме безкритично долните твърдения, трябва да признаем, че белгецът от КГБ Юри Безменов има известно право, както твърди следното:

Анонимен каза...

Това е втората част от коментара към статията „Разговор за съвременния нашенски манталитет и за това откъде тръгнахме и докъде стигнахме в тия 20 години преход от комунизъм към човешко общество”, Сайтът по технически причини упорито не я приема: „Съжаляваме, но не можем да изпълним заявката ви.”

Анонимен каза...

„Само около 15 процента от времето, парите и персонала на КГБ се изразходваха за шпионажа като такъв. Останалите 85 процента се инвестираха в бавен процес на идеологическа подривна дейност и активни мероприятия на психологическа война. Това по същество означаваше да се промени възприемането на реалността от страна на всеки американец до таква степен, че НЕЗАВИСИМО ОТ ИЗОБИЛИЕТО ОТ ИНФОРМАЦИЯ НИКОЙ ДА НЕ Е В СЪСТОЯНИЕ ДА СТИГНЕ СМИСЛЕНИ ЗАКЛЮЧЕНИЯ, ЗА ДА МОЖА ДА СЕ ЗАЩИТАВА...ефективната програма за подривна дейност се стреми да осмее или обезцени моралните идеи, от които една нация черпи силата си. Тя е също полезна, за ДА СТИМУЛИРА ХЕДОНИЗМА..., ДА ОКУРАЖАВА АНТИВОЕННИТЕ ЧУВСТВА И ИЗПОЛЗВАНЕТО НА НАРКОТИЦИ ИЛИ ДА ДАВА ПАРИ НА ПРОДУЦЕНТИ В ХОЛИВУД ЧРЕЗ ПОСРЕДНИЦИ ПРИ УСЛОВИЕ, ЧЕ ЩЕ ДАВАТ ПОВЕЧЕ СЕКС И НАСИЛИЕ В АМЕРИКАНСКИТЕ ФИЛМИ (!!)...Големият процес на промиване на мозъците е много бавен и разделен на четири степени. Първата е деморалиазцията. Необходими са 15-20 години, за да бъде деморализира една нация. Защо толкова много години? Защото това е минималният срок за обучението на поколение ученици...Процесът на деморализация в САЩ е завършен от 25 години. Всъщност той дори е преизпълнен, защото е достигнал върхове, които дори другарят Андропов и неговите експерти не са сънували. Повечето е постигнато от самите американци в резултат на липсата на морални стандарти...Следващата фаза е дестабилизация...необходими са само 2 до 5 години, за да се дестабилизира една нация...Повечето американски политици, медии и образователната система обучават генерация от млади хора, които си мислят, че живеят в мирно време. Грешка. Съединените щати се намират в състояние на война, ТОТАЛНА ВОЙНА СРЕЩУ БАЗИСНИТЕ ПРИНЦИПИ И ОСНОВАТА НА СИСТЕМАТА...А дори да звучи смешно - инициаторът на войната е световната комунистическа система или СВЕТОВНАТА КОМУНИСТИЧЕСКА КОНСПИРАЦИЯ. Не ме интересува дали плаша хората, или не...

Анонимен каза...

Според Безменов КГБ е помпал комунистическа идеология в три поколения американцки ученици и студенти:

„Университетите и училищата са били инфилтрирани, учебните планове променени...повечето от американците, завършили в 60-те години...сега заемат позиции във правителството, администрацията, бизнеса, масмедиите, образователната система...не можем да се освободим от тях. Те са заразени....ПРОЦЕСЪТ НА ДЕМОРАЛИЗАЦИЯ Е НЕОБРАТИМ...”

Препоръките на Безменов:

„...трябва да има голямо национално усилие хората да бъдат възпитани в духа на ИСТИНСКИ патриотизъм, това първо. А второ, трябва да им се обясни истинската опасност от социалистическата и комунистическата държава и държавата на благоденствието, на правителството на Биг Брадър...”

Апостол Апостолов каза...

Безспорна истина е, че никой не може да бъде напълно обективен. Затова аз слушам моите роднини, които емигрираха отдавна, но от време на време си идват.

Та те смятат, че ние сме извършили истинско икономическо чудо. Че сме направили невероятен скок напред и нагоре. Смятат също така, че НИКОГА България не е била по- добре. Нека да се вслушаме в тези гласове...

Анонимен каза...

Не мога да ви разбера и не приемам развиваща се грешно теза.
Ами например и аз смятам че преди 89-та имаше някои хубави неща. Вие какво си мислите че всички влезли в дадена партия са корумпирани по природа? Че дори в СДС която беше супер навремето влизаха само хора с чисти идеали. А какво стана?!
Проблема е приятели бавната и планпмерна деградация в резултат на целенасочено разрушаване на идеологическите модели на обществото. Кой ги разрушава... ами отговорете си сами - достатъчно умни сте щом четете това. Ако не сте - и да ви кажа няма да помогне.
Само една подсказака - отурсете се от предубежденията кой е добър и кой е лош предварително.
Нито от къде е нито каква религия изповядва, нито какви политически възгледи следва е важно. Гледайте какви са им действията и до какво водят.