Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 7 февруари 2010 г.

Обмяна на мисли относно същността на политиката и демокрацията

В блога на левия политолог Илия Марков, ползващ се с псевдонима "Господин И", който чат-пат посещавам, че почна някаква дискусийка, породена от бележката на собственика на блога, твърдяща, че десните у нас най-накрая били почнали се държат като десни.

"Лобирането за корпоративни интереси е присъщо на дясното навсякъде по света", твърди умният политолог, завършил обучението си не къде да е, а в Обединеното Кралство. Та по повод на тия негови твърдения се почна нещо като дискусия, ето основното от нея, което ми се струва, че представлява известен интерес:

Комитата каза: Абе Илия, рядко мога да ти го кажа със 100% искреност, но тоя път си написал гигантска глупост - ГМО = дясна политика? Пълни глупости.

Господин И каза: Защо бе, аз много обичам хората да са искрени с мен. Лобиране за корпоративни интереси - присъщо на дясното навсякъде по света.

Стойчо каза: Мда, тогава може и Зелените да ги пишем десни. Кой лобира за изключителни скъпите „био“продукти? (не ми се спори за ГМО - не съм запознат наистина, използвам само довода за лобирането)

Господин И каза: Да лобираш за "био" продуктите, които могат да бъдат произвеждани от неопределен брой земеделци не е като да защитаваш интересите на една-единствена мега-корпорация, която освен всичко останало налага АВТОРСКИ ПРАВА на СЕМЕНАТА СИ.

Стойчо каза:... таман щях да задам въпроса и за вятърните централи ;-)

Апостол Апостолов каза: Голготата на "левицата" е близо: на следвашите парламентари избори те няма да влязат в парламента.

Господин И каза: @Апостол: Забравяш, че другата година има местни и президентски избори. Големият срив ще е още тогава.

Ангел Грънчаров каза: Г-н Марков винаги има твърде оригинално разбиране за това що е "дясно". За "лявото" не съм сигурен доколко е оригинално разбирането му, щото самото ляво ми е ясно като прочетен вестник - поради което не мога да се хвана и на най-прецизни увъртания. Бих си позволил да го посъветвам да си се занимава с лявото, от което може и да разбира - и да не хвърля постоянно камъни в така китно цъфналата градина на българско дясно...

Господин И каза: Г-н Грънчаров, моето разбиране за дясно и ляво е продиктувано от висшето ми образование на политолог, което съм завършил в Обединеното Кралство. А иначе аз най-накрая започвам да хващам тънката Ви ирония, която иначе трудно се предава писмено по интернет - в случая за "китно цъфналата градинка на дясното". :)

Все пак не вярвам, че един демократично-мислещ човек би могъл да забрани на друг да си каже свободно мнението по въпрос, който го вълнува.

И най-важен остава въпросът дали български политици (няма значение от кой край на пейката) си позволяват да лобират за корпоративни интереси. Въпрос, който е изключително важен и опасен за крехката ни демокрация. Не мислите ли?

Ангел Грънчаров каза: Това за "корпоративния интерес", драги ми Марков, съвсем не е новост в българската политика, нито пък за световната; у нас от десетилетия имаме една корпорация - комунистическата бандитска върхушка с партизанско-селски и кашкавалено-мандрен произход и генезис - която тиранизира страната и нацията.

Не знам дали в Обединеното Кралство са ви учили на това, че в политиката отделните корпорации, имащи някакъв приватен интерес, непрекъснато се борят за надмощие, стига думата "корпорация" да не се схваща марксистки тенденциозно (като групировка на "алчните капиталисти"), а в един по-широк социологически смисъл. Така че не разбирам какво толкова се удивлявате от това, което наричате "лобиране за корпоративни интереси". В политиката винаги частните интереси на отделни корпорации (обединения на подобщности на голямата общност) се борят за това техния частен интерес да придобие формата на всеобщ интерес; и начините за съотнасяне и регулиране на частните интереси при демокрацията водят до изкристализирането на един "общ интерес", който задоволява ако не всички, то поне повечето.

Тъй че "корпоративните интереси", разбрани в този смисъл, са елемент на нормално функциониращата демокрация и няма нищо удивително, че съществуват; стига, разбира се, израза "корпоративен интерес" да се схваща адекватно, а на превратно (сиреч, политизирано и идеологизирано). Понеже политизирането и идеологизирането като подход и стереотип на разглеждане на социалните явления е крайно вредно, особено пък когато се практикува от хора, претендиращи да са политолози.

Аз не знам дали в Обединеното Кралство не ви учиха и на това, че политологията следва да е наука, пронизана от научна обективност и позитивност; ерго, който иска истински да се занимава с политология, добре разбира, че феноменът "ляв политолог", с който Ваша милост се кичи, е термин-нонсенс, нещо като "дървено желязо". Това исках да вметна ако разрешите. Мой най-добронамерен съвет към Вас е да се опитате да мислите не от преднамерени "класови", а от едни по-широки, безпристрастни, обективни изследователски позиции - и тогава нищо чудно един ден и да стъпите на почвата на автентичната политология.

Това написах там, в блога на младия г-н Марков. Да видим какво ще ми отвърне. Любопитно ми е. Дискусиите с тоя мислещ човек и политолог с ясна лява ориентация винаги ми носят доста голямо удоволствие...

5 коментара:

Анонимен каза...

http://www.facebook.com/pages/Margaret-H-Thatcher/16549252014?v=wall

Ангел Грънчаров каза...

Продължението и завършекът на разговора:

Асен Генов каза...

"Лобиране за "БИО" продукти..." По-забавно нещо не бях чел скоро... Нещо, като да лобираш за чиста природа, или против бетонирането на Черноморието...
Неделя, Февруари 07, 2010 11:09:00 PM
Господин И каза...

Г-н Грънчаров, ще пренебрегна елементарните ви лични нападки, само за да се концентрирам, че докато в целия развит свят лобирането за корпоративни интереси се смята за чиста проба КОРУПЦИЯ, вие успяхте да го извъртите като нормално явление.

Интересно дали също е нормално един държавен служител - шеф на пътна агенция, да възложи на брат си договори за 100 милиона лева. Това също ли е нормално? :)
Неделя, Февруари 07, 2010 11:16:00 PM
Ангел Грънчаров каза...

Г-н Марков, когато попрочетете повечко и проумеете каква е същността на политиката, тогава би имало смисъл да продължим разговора.

Когато социалист възложи на брат си договори за 120 млн. лева (и то от европейските фондове), това се нарича нормална социалистическа практика: никъде по света социалистите не правят друго освен да крадат от държавата... те затова и съществуват (доказателство: многострадалната история на отечеството ни от последните 65 години, в които то беше подложено на невиждани социалисто-комунистически кражби и разбойничества).

Приятни размисли за същността на политиката и демокрацията! И за смисъла на съществуването на социалисти (комунисти) на този свят. :-)

Павел Лазаров каза...

Разговорът за "ляво" и "дясно", според мен е само престъпно опростяване на човешкия избор, на предпочитанията и политиката. То е като да говориш само за черно и бяло, игнорирайки всички други цветове... Следователно не намирам ни най-малък смисъл да обсъждам "левите" или "десните" принципи и практики... както и твърденията на специалисти, забучили си етикет "десен" или "ляв икономист".

Анонимен каза...

С риск да ви обидя, вие сте политически неграмотен, господин Грънчаров.

Unknown каза...

Единственото вярно нещо, което е написал И.Марков, всъщност е това, че всички управляващи партии от последните години водиха дясна политика, включително и социалистите. В България тези критерии - ляво и дясно - не са адекватни. Което означава, че определящи за тези партии са по-скоро морала, произхода и най-вече ценностите(които ги имат). С огромно съжаление може да се констатира, че Западна Европа и САЩ, които би трябвало да са ни някакъв пример, ускорено се придвижват към социализъм, а като че ли и манталитетът на хората там се промени. За пример можем да дадем мерките, които се взимат в кризисно време там и в България.