Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 8 март 2010 г.

Конфликтът Дянков-Гоце е сблъсък на несъвместими култури: на нормалния човешки морал с комуноидния аморализъм

На едно място открих хубава статия, която по моя преценка трябва да се прочете от повече хора: Дянков, виновен почти колкото Костов. Позволих си да напиша в оня блог следната оценка и предложение: Хубава статия с напълно основателни твърдения, поздравления! Бих искал да я публикувам във в-к ГРАЖДАНИНЪ (блогърския вестник) стига авторът да даде съгласието си. “Хонорарът” за автори в този повече от скромен вестник е още по-скромен: получава по пощата един екземпляр от вестника. Ще се радвам авторът да приеме предложението ми… Сега обаче решавам да я препубликувам и тук, понеже в блога му намерих изрична забрана за това, а това, което не е забранено, е разрешено; ето и самата статия:

Симеон Дянков може би не е очаквал, че освен министър на финансите ще му се наложи да бъде и политик. В разговор, който се предполагаше да не стигне до нашите уши, той казва: “Аз дойдох, за да помогна на България и понеже във финансови кризи аз съм работил по много държави в света и тази тема я разбирам много”. Сблъсъкът му с Бракониера от Сирищник тази седмица го показа донякъде неподготвен за общуване с хора, които са се занимавали с интриги, провокации и доносничество преди той да се роди.

Първата добра новина е, че методите на Държавна Сигурност не еволюират, т.е. цялата тая сган е доста предвидима. Втората добра новина е наивността, с която министър Дянков подходи към срещата. Сблъсък на култури: от една страна другарския съд, изпълзял като гаден спомен от шейсетте. От друга страна, човек който (ненужно) се извинява за някаква реплика в някакво телевизионно предаване, за да може да продължи да си върши бездруго трудната работа. През цялото време Дянков се опитва да води нормален разговор, отказвайки и да приеме, че Гоце всъщност не говори за предаването, а за други неща и не говори на него, а на други хора...

Междувременно Бракониерът от Сирищник почти успява да обвини Дянков за всички престъпления на прехода, за мутрите, за израело-палестинския конфликт, за гръцката финансова криза и за ишиаса на леля Цанка от осмия етаж на блок 218 в кв. Меден Рудник, Бургас. С така приписаните му грехове, Дянков постигна почти костовско равнище на демонизъм.

И докато Слави Трифонов се кани да играе ролята на Годжи в шоуто на Гоце, Дянков печели покрепата на хора, които очакват политиците им да вършат работа по “теми които ги разбират много” и на хора, които се отвращават от идеята, държавния глава да се самозабрави до такава степен, че да организира скрита камера на втория човек в правителството. Дали е добър финансов министър или не, предстои да разберем. Но това, че олицетворява някакво нормално поведение в ненормална обстановка заслужава адмирации. Както разбира се заслужава адмирации позицията му за АЕЦ Белене, за престъпленията на Емилия Масларова и за харченето на излишни държавни пари.

Това, че често се изразява грубо (както в случая с феодалните старци) е твърде малък недостатък в сравнение, да речем, с пълната липса на морал у президента. Да обобщим: Дянков е пич, Гоце е леке.


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2010 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

15 коментара:

Анонимен каза...

Какво ви харесва в Дянков не знам. Арогантно, неприятно на вид момче, което е с нулева социална чувствителност и изключително проста икономическа политика - не плаща на никой нищо и оставя болници просто да фалират. Първанов бе напълно прав да го сгази, но за съжаление той е един лицемер и демагог. Но от това не следва да подкрепя тъпака и грозник Дянков. Не може да има избор между такива алтернативи. Това е битка на Сцила и Харидба.

Анонимен каза...

Интересен текст: http://www.spravedlivost.net/joomla/index.php?option=com_content&task=view&id=352&Itemid=1

Анонимен каза...

Времето ще покаже кой крив кой прав,но толкова злъч не бях виждал досега.Явно за 20 г.несгоди и виновен само Първанов,а всички останали са свята вода ненапита.Много къса памет има това племе,защото е трудно да се назове народ.Абе...........

vasil каза...

Другарю,ти ме умиляваш!Едно време така
осъдихме Сахаров,Солженицин!

Анонимен каза...

Goze da si hodi!

Ангел Грънчаров каза...

Другарят "Васил" сравнява другаря Гоце със... Солженицин и със Сахаров!!! Ете на това му се вика пълен кич! :-) Комуноидите винаги могат да учудят човечеството.

Анонимен каза...

И дума за сравнение не може да става. Добре направи президента, че огласи стенограмата иначе нямаше да разберем как Дянков две думи на кръст не може да каже. Не им достига умствения капацитет на Герб. Управлява ни сбирщина от амбициозни некадърници. Позор!

Анонимен каза...

Toq izmislen "prezident" trqbva da si vyrvi na selo 4as po skoro. Izbraha go cigani i pensioneri neveroqtnoto ni ISTORIK4E koeto daje e bilo i agent(vsi4ki bivshi agenti /demek bezprincipni, bezgrybna4ni mekoteli/ da gi mahat ot kliu4ovi pozicii. Te sa dokazani GYZOBLIZCI i hora bez sobstveno mnenie) trqbva da zamylchi edin pat za vinagi zashtoto kato si otvori usti4kata zatvyrjdava kolko e nekompetenten i nekadaren i kak ne si e na mqstoto

Анонимен каза...

според мен воината се разиграва заради ветото за ГМО на президента.според западни източници Барозу е взел 1 милиард евро от фирмите за да прокара 2 неща:ГМО и забрана на волфрамовите крушки.И двете неща причиняват рак.За съжаление българите не са достатъчно интелигентни за да разберат опасността от новите крушки.ако ми следите мисълта значи и в българия на наи-високо ниво са взели подкупи да си унищожат собствената нация.не съм ли прав?

Анонимен каза...

Вместо да пиша надълго, ще обобщя: Параванов и шайката му от Позитано - на бунището в Суходол!

Анонимен каза...

Още по учудващо е Съветски възпитаник
да ни учи на морал.По големи комуноиди от вас няма.Колкото и да се прикривате зад пещерен антикумунизъм и десни разбирания.Галените дечица на комунизма там учехте,проверени,правоверни с добро потекло и произход.Колкото и да се криеш просто си един от тях.Дори много по зле,но няма как да се видиш отсрани.Благодаря предварително за епитетите дето ще ми лепнеш.При липса на аргументи наричаш всеки комунист или ченге.Нещо което си самия ти,като манталитет и мислене.

Анонимен каза...

Още се чувствам преследван (чрез липсата на работа) за това, че в средата на 1989 отказах да гласувам декларация заклеймяваща Петър Манолов (тогава той правеше някаква гладна стачка за да му върнат личния архив и записки иззети по време на обиск) и обявих пред колектива, че не виждам причина да го заклеймяваме. Така че, изцяло съчувствам на Дянков и разбирам неговото положение. Първанов може да е полезен в някои отношения, но няма основания да се взема толкова насериозно пред вид всички гафове и злоупотреби на предишното правителство и, щом се държи по този начин, става вреден за работата в екип на държавното управление, от която страната ни в момента страшно много се нуждае. Да критикува Дянков по съществото на работата му или да си мълчи! Ние се тревожим за живота си, а той взел да си играе игрички на обиден!

Ангел Грънчаров каза...

Тази статия не е написана от "съветски възпитаник", таваришч; заблудил си се нещо; не е задължително всички да са "съветски възпитаници", аз примерно съм учил в Русия и изобщо не се съзнавам за "съветски възпитаник"; причината е че не съм комуноид като теб :-)

Анонимен каза...

Интересни,а някои направо не парадоксални,а шизофренични,не просто лоботамни коментари:Солженицин и Сахаров,а Барози-съвременен аналог на поп Малтус,макар че проблема с ГМО,е проблем ,който трябва ние,гражданите на България да решим,ако е необходимо,не само с активно гражданско общество,но и с всички позволени от Закона,колкото и утопично да звучи,за да не стане това,което се случи с мобилните оператори,с електроразпределителните дружества,а защо не и с лесното кредитиране,но...
Но да не изместваме темата,а направо на нея:конфликтът Първанов-Дянков,е не само конфликт между институциите,не само междуличностен,а преди всичко среща между два социотипа в днешното българско общество-на внуците на червения Бай Ганьо,да ме прости братът на проф.Цанков,Асен Цанков,за заимстването от една страна и на новото поколение,възпитаници на по-свободните общества,умишлено не ги деля на европейси и американски,които носят едно по-друго възпитание,един по-рационален и практически усет за света/изключвам Симеоновите юпита/,

една култура и най-вече манталитет,различен от наложения,а и отчасти унаследен,Първите-продукт не само на доскорошната система,а най-паче на ДС,с всички следдесетоноемврийски превъплъщения:наглост,бруталност,алчност,хищничество и....борческа ненаситнос,при която волята за живот,принава във волята за власт,а у нас,заради липсата на истинско десидентство и в неконтролируема деспотията.Резултатът е видим:РАЗРУХА НАВСЯКЪДЕ И ВЪВ ВСИЧКО.Рубиконът е очертан-ТОВА Е БИТКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО НА БЪЛГАРИЯ,тази България,заради която енергията на стотиците сини мечтатели се изпари в тендера.
А между Първанон и Дянков е Бойко Борисов-разпънът между миналите неосъществени поколения,който трябва да носи в себи си ,ако не, да отговаря поне
на въжделенията на огромната част от избирателите си,но и да бъде възприеман като човек с европейски маниери и поведение.
Р.S.За кой социотип се отнасят следните думи:...."Ж.....В е много типичен българин,макар да е мошеник,неговата усмивка и земното му чувство за хумор карат дори хора,които презират неговата политика да изпитват необяснима симпатия към него...."/Из архива на Форин офис по времето на първия британски осланик Уйлям Харпъм,С.,1999 ГОД.,стр.61/
Атанас Ганчев

Анонимен каза...

vil

Да обобщим: Дянков е пич, Гоце е леке.A ти си просто мекере.