Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 10 май 2010 г.

„Пениш се, не се пениш, ке те ядем - паре сме давале!”

Джон Кехоу в София

Джон Кехоу накара 1000 баламурници да се изръсят с по една минимална месечна заплата, за да бъдат подценени.

Както е известно, България преживява всички детски болести на Запада с половин век по-късно. Така доживяхме да видим и гуруто на оптимизма на западния свят – Джон Кехоу, чиято книга „Подсъзнанието може всичко” клекна и на книжния пазар у нас. Богати софиянци се бръкнаха в джоба за билети от 220, 230 и 350 лева за ВИП-места, за да видят на живо автора на „вълшебната” книга.

В рекламата за събитието изрично се подчертаваше жеста на лектора, че ни учи „по-евтино”, отколкото върши това в други страни в света. Там изтръсквал балъците с 500 долара. За потрес на светските наблюдатели в залата на НДК бяха забелязани да си водят записки като прилежни ученици собственици на хотелски и ресторантьорски вериги като „Хепи”, дизайнерката на бижута „Сваровски” Валя Брадшоу от Брюксел, ВИП-красавици като обявената за най-секси бг-водеща за 2010-а Симона Първанова, гаджето на Доган Алтен Алиева и други родни знаменитости.

„Обществена тайна” е, че българите са отчаян народ, който в продължение на дълги години търсеше спасение във врачки и баячки. Сега попадна на интелигентен манипулатор, надарен с тренирано дар-слово и чувство за хумор. „Кехоу е търговец на надежди, който умее с часове да ти разказва нещата от живота по начин, с който можеш да ги обсъждаш и със съседката, но съседката не може да ти обещае, че след този разговор ще ти е по-добре! Именно това умее той – внушава ти, че нещо ще се промени. Това щеше да бъде твърде благородно, ако не беше скъпо платено!”, пише участничка в семинара в коментари по темата.

Кехоу дойде да ни продаде елементарно езотерично познание на равнището на „първи клас” за посветените. Теориите му, че има разлика между ум и разум се учат у нас по психология в 9-ти клас; че вселената е „разумна” знае всеки физик от миналия век насам; а че Земята се върти, е научно доказан факт от Коперниково време. Друго си е обаче да дойде и да ти го каже един артист в бяла риза, ръкомахащ на черен фон в зала номер 3 на НДК. Заобиколен с две видеостени, визиращи в едър план жестовете му, Кехоу разиграваше заучени похвати от практиката си на лектор като изкусен актьор.

Проповедникът на щастие, със съответните артистични интонации, разказа обикновени случки от живота, гарнирани с хумор. Но и това бе безсилно да спаси от скуката по-будните присъстващи в залата. Вероятно единственото, което ги задържаше там до почивките, бе или чувството им за дисциплина, или хвърлените на халос пари. Нещо нормално за байганьовския ни манталитет:

„Пени се не пени, ке се яде - паре сме давали!”

А то не само се пенеше, ами и завираше. Кехоу почти не понасяше въпроси от публиката, а на някои от тях отговаряше неприкрито раздразнително и общовато. Примерно на въпроса: ”Пишете в книгите си, че можете да разговаряте с животните – как го правите?”, Кехоу отговори, че теоретично човек можел да разговаря с всичко живо – дори с камъка. Но не обясни как би постъпил, ако срещу него наистина стои разярена пантера – по какъв начин положителното му мислене би повлияло на звяра да не го кльопне за закуска? По същия начин „писателят” на книги за позитивизма ни натика под носа старата истина за причината и следствието, учена от всяко дете в час по физика, но не можа да обясни собствения си пример. Примерно защо, ако ни блъсне кола отзад, докато съвсем правилно си чакаме на червен светофар, причината е в нас?! След куп разяснения, затрупващи първоначалния казус, взе да ни обяснява, че ние сами привличаме лошото с „лошите” си мисли, но не каза как точно трябва да се почувстваме в момента на удара, за да останем „вътрешно” щастливи.

В една от почивките дама от семинара сполучливо се пошегува, че „лудите също са щастливи”. Самият Кехоу даде подобен пример как в Индия забелязал колко щастлив изглеждал в бедността си бездомник, който имал само едно килимче под небето, което разстилал вечер и не изглеждало по никакъв начин да е недоволен от живота си. Тук лекторът с реторична патетика каза, че сигурно в залата няма човек, който да няма къде да живее, а вероятно мнозина разполагат дори със собствена спалня; че сигурно в залата няма човек без тоалетна с казанче в дома си; а може би и много от присъстващите имат дори коли…”Е, какво искате повече?! Вие сте щастливи хора!”, заключи Кехоу с тържествуващ тон на премиер по време на парламентарен контрол. Дори успя да накара присъстващите да се почувстват леко виновни за „щастието” си.

Кехоу предписва правила за пропъждането на негативните мисли още с появата им. Като срещу досадни мухи-заразоносителки – цап, с бухалката в междувеждието! Лошите очаквания, проникнали в мислите ни чрез разума, трябвало моментално да се заменят със светли, или дори глуповати мисли. Терапия можело да се провежда и с писане. Без претенции какво пишем. Каквото ни дойде на ума. Да пишем до полуда, докато напълно забравим проблема си. Метод, който бил близък до медитацията. А между впрочем, това е стар метод на Фройд, още от 30-те години на миналия век. Кехоу зададе работно упражнение всички да пишат прилежно „невчесаните” си мисли в продължение на двайсетина минути, в което време лекторът очевидно имаше нужда от почивка.

След упражнението запита присъстващите иска ли някой да сподели как се е почувствал след писането. Повечето от отишлите до микрофоните оставиха с изказванията си съмнителното впечатление за подставени лица, защото изкараха 20-те минути над листа най-пълноценните в живота си, като не забравяха да споменат и по нещо за великите книги на мислителя Кехоу. Една дори го изкара свой „баща”. Макар да изглежда като проповедник, Кехоу нямал фанатични религиозни пристрастия и разреши всеки да се моли на когото и както си поиска.

Най-добрата молитва била благодарността.

Двамата с жена му не сядали на масата, без да благодарят с молитва. „Нито един Божи ден!!!” Като споменахме за жена му, Кехоу пропусна сред безбройните си разкази нещо твърде пикантно. Той изпя на аудиторията песничка, хрумнала му в радостен момент от единението с природата по време на негово пътуване в Нова Зеландия. С дама! Двамата прекарали там една седмица в пълно съзерцание.

На това място от семинара репортерът на „ШОУ” се почувства изкушен да запита за повече подробности около „съзерцанието” и имало ли е „обмен на енергии” между гуруто и въпросната негова сподвижница, която не бе представена да е съпругата му. Но въпроси не се допускаха. Вместо отговор Кехоу изпя песничката, породена от природната мистерия. Слушателите й чуха безконечно повтаряне на рефрена:„О, свят! О, свят, О, свят!”, гарниран с няколко нескопосани стиха. Преводачката Мариана Хил лоялно се опита да поизглади текста на песничката, като уточни, че „свят” трябвало да се възприема като „свещен”, но дори тази поправка не успя да промени впечатлението за някакво песенно малоумие, претендиращо за мантра (думи-заклинание – б.а.). За съжаление, доста неубедителна и като текст и като мелодия. Въпреки това публиката аплодира изпълнението.

Как няма да ръкопляска, след като всеки един от тълпата се беше изръсил с по една минимална работна заплата, за да бъде подценен до видиотеност.

Еми МАРИЯНСКА/Blitz.bg/


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте: ЗА КОНТАКТ



ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

11 коментара:

Анонимен каза...

Това мнение изразява типичния шопски цинизъм, е те такова животно нема. Прочетете книгата на Кехоу и тогава плямпайте.

wattie каза...

Същото мога да кажа за концертите на AC/DC, Madonna и т.н. - ходят, плащат, викат, радват се... и за какво? За един шум.

Същото ще кажа за партийните събирания на другаря Грънчаров - стоят едни политици, плямпат ти за големите си планове, събират ти парите (във вид на отделено време за "каузата") и накрая Грънчаров стои и умува в блоговете за "каузата", докато други търкат стола в парламента.

Такива ми ти работи...

Анонимен каза...

Конкретно за Кехоу нищо не мога да кажа, но прехваленият западен свят по принцип е пълен с езотерични мошеници и „книги за самопомощ” – „Как да постигнем еди-какво си и еди-що си”. Това са много хитри, обиграни, фини манипулатори, които далеч превъзхождат примитивните поткомунистически манипулатори и пропагандатори, които се смятат за върха. Очевидно и това е съставна част от „отвореното общество”, в което съжителстват вякакви хора, идеи и стилове на живот. Навсякъде по света най-много читатели в книжарниците има пред рафтовете за „езотерична” литература, не пред научните и философски публикации. Езотерични списания има колкото щеш и с огромни тиражи, докато списания като „Скептик” се четат от шепа хора. На хората не им е интересно да научават истината и фактите такива, каквито са, те искат всички да е малко по-иначе, с някакъв по-друг, „дълбок” и тайнствен смисъл. Самите комунисти въпреки своя уж материалистичен и „научен” светоглед постоянно се съветваха с екстрасензи и ясновидци, а в Кремъл и по времето на Елцин имаше (и вероятно все още има) отдел за хороскопи!

Няма вълшебни формули за самопомощ в живота, в случая не бива да се надценяват и възможностите на философията, както отбелязва още Дейвид Хюм. Все пак като опора в живота може да се изтъкнат най-вече стоиците, етиките на Аристотел и есетата на Монтен.

Концертите на Мадона наистина не са нищо друго, освен един шум, тези на АС/DC, макар и шумни, са все пак нещо по-различно, а пък нещо съвсем различно са концертите на Бетховен и оперите на Верди и Вагнер.

„Всички политици са еднакви”, не очаквайте нищо от тях! Това са повтаря като заклинание навсякъде по света и се смята за проява на добър тон. Сакън да не се каже нещо добро за политиката! Кой знае защо никой не казва „Всички лекари са еднакви, не очаквайте нищо от тях” или „Всички пианисти са еднако накадърни, не ги слушайте”. И това има обяснение: не всички лекари и пианисти са неспособни, има и добри. Също така има и добри политици. Интересно е друго: навсякъде по света хората с уж отчаяни, навсякъде политиците пет пари не струват, но като дойдат избори, винаги 50-60-70-80% отиват и гласуват. Ами спрете тогава всички да гласувате, стойте си в къщи и нека участието в избори да е 0%. Но не, нищо не очакват, а ходят и пускат бюлетините.

Анонимен каза...

Тези пари които дават богатите,не са средна работна заплата.Това са пари от всички работещи които се грижат за тяхното величие.Като са балами да ги дават.Те и без това са спечелени по нечестен начин.Крадеца дава на крадеца.

Анонимен каза...

Ангеле, отвана не бях влизала в дневника ти, нещо съм дезинтересирана към политика и философия, изморих се. Но този материал ми хареса. Хареса ми, защото идва нещо да ни подскаже и каже, но, както виждаш, не среща /материалът/ отзвук положитилин. А истината е проста - бездуховен народ нищо не може да постигне, нали? Какво сега да правим, насила да накараме българите да ходят на празници и да палят лицемерно свещи, да целуват икони, да боядисват яйца и да пекат козунаци, агнета, да варят агнешки курбани и да си мислят само за плюскане? Това е положението, невъзвратимо е - на тези, които се опитват да "съживяват" Българската православна църква, шапка им свалям, но не са убедителни. На тези, които идват да мисионерстват като католици или протестанти - пак шапка им свалям, дано успеят, защото Бог е любов, а Исус е входът към тази врата, независимо по кой начин ще разберат хората тази истина. Ама хората могат ли да разберат тази истина, истина, която би ги направила и разумни и добри и морални? Не знам, май на поколението, което аз представлявам, това няма да се случи, дано на следващото ..... ако не е вече късно. :)

Dobrata

Анонимен каза...

Случайно попаднах тук , но статията ми хареса. Не съм чел Кехоу, но съм чел други подобни книги и повечето оставят подобен неприятен "привкус".
Има един разказ на Станислав Лем, където нещата с тези "езотерични" книги са обяснени съвсем точно (ще го преразкажа по памет) - едно е да кажеш на гърбавия, че така се е родил, лош късмет и няма какво да се прави, друго си е да му внушиш, че гърбицата му е резултат на Вселенска грешка, на подхлъзване на атоми от самото сърце на Мирозданието и т.н. (ясно е кога човек се чувства наистина значим).
Именно на тези разлики във Възприятията разчитат подобни псевдоучени.
А и ние, българите, сме си наивни - само да дойде някой от чужбина и сме готови да му повярваме като на месия (например Капустин и после и други) а не виждаме това, което е сътворено в нашата старна, от Българи. Ами само един Петър Дънов ги слага д джоба си всички тези.

Анонимен каза...

Да кажа само, че лафчето е "Пенил се, не пенил се, ке се яде, пари да се давали". Шопето да земат да си измислят техни лафове, не са крадат нашите.

Ангел Грънчаров каза...

Това са лафове на анонимниците ли? Щото казваш "нашите" лафове, та затова питам - чии са тия лафове?! :-)

Петка каза...

Попадала съм на подобна литература и не мога да повярвам наистина, че има толкова наивни хора да вярват на някой, който им казва "ти си върхът, ти си бог, ти можеш всичко, само трябва да шракнеш с пръсти, никой не е по-важен от теб" и т.н. Някак си ми звучи... идиотско, нереално и като за доста по-комплексирани от другите хора. Искаше ми се все пак да прочета едно трезво мнение за този чичка, пък ако попадна и на нещо по-общо, свързано с "езотериката" и книгите за самопомощ...

Наистина е много отчаян българинът. Ама и много наивен...

Анонимен каза...

Петке, ако мога да перефразирам учителя Йода от "Междузвездни войни" - българинът не вярва, затова и не успява.

Анонимен каза...

Абе AIG, тия неща успяват в Америка -знам го със моя свети джоб! Ти кого си тръгнал да събаряш, се чудя. Неслучайно си руски възпитаник, но там ядат сельодка и марш в мината, не ли? Ей, тоя свят е земя като една човешка длан за нашият AIG...