Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 12 май 2010 г.

Определено смятам, че българите не сме умни - и всичко останало в нашето битие се дължи на този дефицит на сивия субстрат

Ще дам пример от лекарски колегиум в България: неизслушване, нетърпеливост и прекъсване, говорене на висок глас, открито и грубо несъгласие с другото мнение, професионални нападки, подмятания, подигравки, демонстративно големеене и горделивост, неотстъпчивост, караници (след колегиума групирания по двама или по трима с оклюкарстване и злословия).

В Германия колегите са обърнат наш хастар: тихо, спокойно разговаряне, всеки бива изслушван с нечовешко търпение (дори и най-голямата глупост да изръси), всяка идея се обсъжда внимателно, никой над никого не се поставя. Подигравка, подценяване, обиждане на другия, дори по най-мек и хитър начин, тук е немислимо да се случи. На една визитация шефът на клиниката не можа да постави във вената на една трудна с вените пациентка канюла, но това го направи една млада лекарка…

Как никой не се изтърва да го коментира случая. Ако това се случи в България, елате да гледате с какви лайна ще бъде замерян който и да е колега.

От западните немски вестници чета редовно всеки ден zeit. Не съм хич изненадан от културата на общуване там: нещо, което ни е много далечно, просто на светлинни години сме един от други с онези. Иначе няма как да си обясним, че тия човеци са измислили аспирина, за да го гълтаме когато сме препили в космическата си простотия.

Определено смятам, че българете не сме умни и всичко останало в бит и битие се дължи на този дефицит на сивия субстрат. Българете не могат да разговарят като хората, когато се срещнат на улицата, да не говорим, когато са изпили една ракия.

Общуването в мрежата е ново човешко (съвсем нормално и необходимо) приключение и му предстои интересно бъдеще. Бих участвал и с истинските си по паспорт имена. Симпатизирам на някои от форумците и съм любопитен да ги чета заради стила, езикът им и другите подробности. В някои форуми на газети като “Дневник”, “Новинар” и прехвалената “Сега”, човек, ако не се опростачи, направо си е късметлия.

Това “Пари ми дай, аз акъля си го имам” може да го изрече само глупав и да влезе в обръщение единствено в глупаво колективно съзнание. Теза, която не издържа по никоя линия. Докато продължава антиселекцията на сивото бг-вещество (примерът с фамозната Желева е блестящ и красноречив) ще се радваме на чалга и куркане на червата.

По повод на поканите за Бойко Борисов (той и пияният Елцин ги пообиколи големците на света и даже се понапика тук таме)… А не е ли наглост с тоя умствен багаж да се натискаш за такива високи постове, да не зачиташ по способните, да ги отстраняваш с непозволени хватки (и докога в Бг ще си траем и ще премълчаваме, и подминаваме крещящата простотия, и заради фалшивата възпитаност, и култура ще им прощаваме на желевките, сякаш те са самите милостивки спрямо нас).

Мен са ми началствали главни лекари, които няма да ги допуснат до прага на която и да е обикновена германска болница (единият не можеше да различи жив от мъртъв пациент). Случаят с Желева нагледно показа, че досега в България се упражнява мозъчна антиселекция.

Това е големият болен проблем в България за да потръгнат нещата и при нас; на този свят всичко хубаво и добро може да се постигне, зависи кой го прави. Западният свят ни изпреварва защото при тях главата си стои на правилното място. (Който защитава и оправдава простотията, вечно ще му куркат червата).

Автор: Хамалин (Авторът е български лекар, който работи в Германия; текстът препубликувам от ТУК.)


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте: ЗА КОНТАКТ



ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

10 коментара:

Анонимен каза...

Хаха, много провокативна тема, като българонемец и БИВШ медик тук бих могъл много да коментирам, но ще се огранича и въздържа. Всъщност авторът се опитва да докаже, че българите са тъпи, но всъщност доказва, че по-скоро нямат достатъчно висока култура на общуване и възпитание. Между интелект и обноски има голяма разлика. Вярно че, че като цяло в Германия обноските на хората са може би на по-високо ниво, макар че има изключения. За интелектуалните способности и качества на моито „сънародници”-германци за съжаление не мога да кажа нищо положително. Нито за нивото на германското образование по медицина и на медицината като цяло. Проблемът е най-вече, че германците прекалено разчитат на скъпа нова апаратура, в резултат на което диагностичните им умения са като цяло по-лоши от тези на българските им колеги, които често работят още по класическите методи, а не само със скъпи изследвания. Показателно е, че на мен лично в Германия въпреки скъпи и сложни изследвания не можаха да ми поставят диагноза, докато в България само на базата анамнеза, преглед и няколко стари рентгенови снимки, при това правени с друга цел, ми поставиха верна диагноза.

Всъщност в медицината по целия свят няма вече никаква разлика. При съвременните комуникации и отворени граници всичко, което се знае и може в Германия и САЩ, се знае и в повечето случаи се може и в България. Българите имат много превратни представи за цялостната атмосфера в Германия. Немците изкупуват подредеността и дисциплината си с една стегната, напрегната атмосфера и прекалена сериозност. Това е една държава на еснафи, завистници и клюкари, които обаче са по-потайни и се прикриват по-успешно от българите. Това е забранено, онова не може, това не бива. Аз съм също за реда, чистотата (интересно е, че немците разбират от чистота, но не и от хигиена), дълга и дисциплината, но всичко си има граници. Нито българите, нито немците са идеални, но все пак България е за предпочитане. Българите знаят как да живеят и да се веселят.

Но забравете медицината. Това не е наука, а занаят и занимание за повърхностни, скучни, ограничени хора без талант за нищо, без фантазия и творчески потенциал. За какво можеш да разговаряш с един лекар? Медицински познания трябва да има всеки, това е част от общата култура, но това е всичко. Истината е в природните науки, езикознанието, историята, музиката и, разбира се, ФИЛОСОФИЯТА, обхващаша себе си + всичкидисциплини.. Философите според определението на Паул Файерабенд трябва да са универсални дилетанти в добрия смисъл на думата.

Анонимен каза...

За българите и немците и отношенията българи-германци може да се разсъждава и пише безкрайно. Още няколко бележки без претенции за изчерпателност. Тези два на пръв поглед различни народи имат много сходства и общи черти. Не случайно бяхме съюзници в две световни войни. Освен чисто прагматични подбуди това може би има и метафизични измерения – дълбоката духовна близост между двата народа. Възможно е например баварците на да са българи – баювари – българи, виж сериозната статията ОБЩ ПРОИЗХОД НА БАВАРЦИТЕ И БЪЛГАРИТЕ от проф. Фрицлер, Франкфурт, http://www.kanatangra.wallst.ru/Bavaria-bg.htm, например:

„Произходът на баварския народ е намерил най-странни обяснения... Безпомощността по този въпрос идва от това, че римските и гръцките исторически извори не могат да ни съобщават нищо за баварците... Пълно обяснение обаче, дава родовото име на баварците. В хода на времето то е претърпяло различни превращения. Всички тези различни форми стигат назад до двете основни форми “боугар” (bougar) или “баугар” (baugar), от които последното е още съхранено... Най-изпъкващият белег в същността на българския народ е била неговата боеготовност и боеспособност. Българите са били неустрашими ездачи, които са се чувствали най-добре на техните малки, пъргави коне. При първата атака те засипвали врага с точно насочваните си стрели, за да използват при сблъсъка копията си. Ако след това се стигнело до ръкопашен бой, те хващали бойния чук, брадвата с форма на чук или боздугана, който те заели да въртят със страховита мощ. По сила и смелост те нямали равни на себе си. При това жените не обичали да остават по-назад от мъжете. Те излизали с тях на бойното поле, биели се и падали на тяхна страна. Преди битка се провеждала строга инспекция на войската. Всеки недостатък по въоръжението се наказвал най-строго. Така се постъпвало и със страхливците. Наистина, гърците ги обвиняват в неблагонадеждност. Но това говори само за гръцката омраза. Преведено на обикновен език, това означава: че българите са били един дързък и извънредно своенравен народ, който не се съобразявал особено с волята и благоволението на другите. Особено обаче те изпитвали огромно недоверие към всичко чуждо. Те държели своите граници навън напълно затворени. Прекрачването им е било свързано с най-големи препятствия. Избягалият от страната не само бил обречен на смърт, но носел нещастие и на близките си. Пазещият границата, пропуснал беглец, трябвало да заплати това с живота си. Собственото и традиционното народът поставял над всичко чуждо и се придържал към него с твърдо упорство. Но иначе бил добродушен, “без злоба и коварство”.

Анонимен каза...

И старите баварци са били народ от ездачи. В баварските редови гробове се намират скелети на коне, принадлежащи към онази дребна порода, която още Цезар възхвалява, че била непретенциозна и извънредно издръжлива. Че баварците формирали един народ от ездачи, се потвърждава от легендата за възникването на конния пазар в Мюнхен. Нападението на хунски конници могло да бъде отблъснато само от леките баварски конници. Оръжията, положени с мъртъвците, се състоят от къс меч с панта, който, нахлузен на прът, можел да служи и като пика; от копие, което най-често се явявало оръжие за мушкане, и от секира с форма на чук. С какво предпочитание баварците и днес при липса на боен чук-брадва използват приклада на пушката, е добре известно. Изобщо, чукът играел особена роля не само като бойно оръжие, но и като мирно оръдие. Хлърлянето на чук е бил знакът за въвеждане във владение на поземлена собственост. Чукът се поставял и в скута на невестата. По войнственост баварците надминавали всички други германски племена... На старите българи е била присъща силна чувственост. За сургучите и гагаузите това се говори и днес. В същото време българите са се отличавали с една не по-малко силна, усърдна набожност. В представите на древните българи феите са играели забележителна роля... И на баварците се приписва силна чувственост... Днешните народи на Европа са резултатът от едно смесване с най-различен произход. Точно на тази пъстра смесица тези народи трябва да благодарят за своята силна жизнена енергия. Чистокръвни народи, в смисъла, желан от “двестапроцентовите славяни и германи”, няма и не може да има, защото не може да има народи от идиоти. Най-голямо участие в европейската смесица от народи имат точно туранските народи, от които алеманският народ, към който са принадлежали баварците и българите, е бил най-големият и най-гордият, след което германският, който е принадлежал към същото семейство, е стоял по значение доста по-назад, както това още е в състояние да извести баварското предание и традиция....”

Проф. Бакалов е прав: „В културно-политическото пространство на Евразия в периода I-VII век има такова стълпотворение от племена, религии, култури, квазидържавни и държавни традиции, че точното им разграничаване и ясно дефиниране е почти невъзможно. Но там и тогава протичат първите процеси на древнобългарската държавност.“

Въобще между българи и германци има много общи черти: трудолюбие, дисциплина, сериозност, известна суровост, подозритеност и т.н. И двата народа са превъзходни войници. Българите не са никакви славяни и обратно на едно разпостранено мнение нямат абсолютно никакви общи черти с руснаци, поляци и пр. освен някои прилики в езика. Но не българският прилича на славянски, а обратното, защото българският е много по-стар език от славянския.

Проф. Пламен Цветков: „Славянското влияние върху българите е най-вече езиково и се дължи на първо място на кирилометодиевската традиция, но кирилометодиевският не подменя прабългарската основа на днешните български говори . Дунавските българи запазват не само езика си, но и историческата си памет - до османското нахлуване те не прекъсват нито за момент връзките си с кубанските и волжките българи."
/"Славяни ли са българите?"- Пламен С. Цветков/

Анонимен каза...

Ама, ще каже някой, така е било до 1944-1945, комунизмът разврати, омързеливи и деморализира тези два хубави народа. За съжаление е така. Даже германците пострадаха от комунизма повече от българите.Източна Германия е много по-силно комунизирана от България, Източен Берлин е крепост на посткомунизма с резултати за левите над 50%. В квартал Хелерсдорф-Марцан от 250 000 - 50 000 жители - 1/5 - са мързеливи асоциални безработни „социално слаби”. Ето го резултатът от комунизма. Обединението на Германия не само че не помогна на Източна Германия, а задълбочи проблемите на Изток и повлече Западана Германия и с това цяла Германия надолу. Германия след обединението вече не е това, което беше. Англия и Франция бяха против германското обедниение, защото се страхуваха от една засилена Германия. На практика стана обратното – Германия отслабна.

Проблемът на този лекар е, че като всеки обикновен бачкатор бе прекалено вътре в колектива, в социалните контакти. Оня бил казал, тоя бил рекъл... Хаха, много важно. Това е съдбата на всички банални хорица. Те не са виновни, че са такива. Мисля, Хераклит беше казал, че само бог или животно може да живее абсолютно сам, това не е по силите дори на един философ. Все пак един философ може да се освободи от много социални ангажименти и обвързаности и да живее ако не абсолютно изолиран, то все пак като един повече или по-малко страничен наблюдател и анализатор на обществото. Нищо не пречи да е социално ангажиран, но когато му писне, винаги може да сед оттегли в един по-хубав свят. Което за един лекар е невъзможно. Къде да се оттегли?

Както е казал Аристотел – философът живее богоподобен живот на съзерцанието. Но това не може да се очаква от един елементарен лекар-занаятчия, живуркащ скучен животец.

Анонимен каза...

Българите нямат култура за общуване и и ги гори невероятна злост към всичко останало - други хора, животни...

Анонимен каза...

Идеални хора няма. Но аз съм работил и с българи и с немци. За мен автора на статията е прав. Аз лично работя по- лесно с немци. В България на работното ми място имаше само клюки,плюене, подливане на вода и чернене, всеки некадърник се мазнеше на шефа . Като цяло в България ми се струват работниците или колеги злобни и ожесточени. В Германия тази злоба и ожеаточение не се забелязва, а царства спокойствие. В петък работим само до 14 часа. Аз подливане на вода и говорене зад гърба на немското ми работно място не съм забелязъл , а има готовност за помощ и подкрепа. Немският ми шеф застава зад работниците си при грешки и поема вината , а в България обратното ще те направи на две стотинки пред по-горния шеф и ще се разграничи от грешката все едно той не носи също вина като шеф. ако мога да избирам само с немци ще работя до края на живота си и въобше няма да се връщам в България да работя там за жълти стотинки сред отровна атмосфера.

Анонимен каза...

Идеални хора няма. Но аз съм работил и с българи и с немци. За мен автора на статията е прав. Аз лично работя по- лесно с немци. В България на работното ми място имаше само клюки,плюене, подливане на вода и чернене, всеки некадърник се мазнеше на шефа . Като цяло в България ми се струват работниците или колеги злобни и ожесточени. В Германия тази злоба и ожеаточение не се забелязва, а царства спокойствие. В петък работим само до 14 часа. Аз подливане на вода и говорене зад гърба на немското ми работно място не съм забелязъл , а има готовност за помощ и подкрепа. Немският ми шеф застава зад работниците си при грешки и поема вината , а в България обратното ще те направи на две стотинки пред по-горния шеф и ще се разграничи от грешката все едно той не носи също вина като шеф. ако мога да избирам само с немци ще работя до края на живота си и въобше няма да се връщам в България да работя там за жълти стотинки сред отровна атмосфера.

Томи Томев каза...

Здравейте.
Започвам да се възмущавам.До кога ще поставяте всички българи и всичко българско под общ знаменател? Нима тук в България няма почтенни хора, нима всички сме аморални, крадливи и невъзпитани. Стига сте хвърля ли кал и помия върху всички български граждани, върху цялото общество. Нали и Вие сте чяст от това общество. Нали и Вие сте израснали и възпитали в тази държава. Забравете общият знаменател и ще видите, че в България живеят и хора различни от тези които описвате.

Ха останете си със здраве.

Ангел Грънчаров каза...

Прав сте, но на мен ми се струва, че става дума за водеща тенденция сред българската природопопулация, а не за поголовната и разпространеност. Трява да сме критични, дори понякога и крайно, само и камо да осъзнаем недъзите си, което е предпоставка да се поправим. А че има много ценни и свестни българи е така, има, но явно не могат да си взаимодействат, има нещо, което не се случва, и поради което нещата общо взето не вървят както би ни се искало...

Томи Томев каза...

Г-н Грънчаров, Вие сте философ. Кажете ни какво е това нещо, което не се случва, за да могат ценните и свестни българи да си взаимодействат.