Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 12 юни 2010 г.

Часът за ново Възраждане на българското образование и на българската култура удари - той бие за теб и за мен, за всеки един от нас!

Ново българско Възраждане

Да бъдем или да не бъдем България – територия, държава, хилядолетен род? Решаваме ние и само ние, всеки от нас!

Решава го нашето съзнание, нашите стремежи, нашите вечни оплаквания, че макаронът ни е все крив, нашият стремеж към вътрешно усъвършенстване или нашият стремеж към единствено материално съществуване, нашето въздействие върху децата ни, ... нашето... нашите... а, не тяхно, техни. Защо използването на притежателните местоимения от първо лице в повечето случаи се асоциира с чисто физиологични или материални неща? Всеки от нас – човеците, идва на Земята под формата на материя, придвижваща се, размножаваща се, хранеща се, както животните – риби, влечуги, бозайници, птици или както микробите – те също са придвижваща се материя; материя, която се размножава, храни, за да съществува. Защо тогава ние се наричаме съвършени?! Защото задачата ни не е просто да съществуваме.

Защото мисълта е онова, което ни отличава от всичката останала придвижваща се в пространството материя. Нашата мисъл прави целенасочени действията ни. Мисълта поражда нашите емоции - гняв, омраза, Любов; поражда действия, устремени към достигане на Щастие и усъвършенстване, каквото и да означават те. Но мисълта поражда и разрушение. Отдавна световните територии са разпределени. Днес е време за борба за духовна свобода. И тя ще се осъществи със силата на мисълта, словото и изкуството.

Но тази сила се ползва еднакво и от тъмнината и от Светлината. Разликата е в резултата. Никой не може да вземе историята на един народ. Докато още има паметници, свидетелстващи за нашата история, наличието им трябва да се използва от мисълта и словото, за да послужат на Светлината. Тогава няма да има промити мозъци, дървета без корени, хора с втренчени погледи в TV–бозите, набивайки американска царевица, McDonald’s и пр. Още Паисий го е казал: „Българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език”. Случайно ли го е казал?! (ОЩЕ >>>>)


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на в-к ГРАЖДАНИНЪ и на сп. ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ

ЗА КОНТАКТ

Няма коментари: