Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 22 юни 2010 г.

За какво си говорят в уединение Примаков и Първанов, двамата стари антинатовци и най-сърдечни приятели на Милошевич и на Саддам Хюсеин?

Препубликувано оттук: Знак за какво е почетният знак за Примаков?

Автор: Иво Инджев

Президентът Георги Първанов награди с почетния знак на държавния глава председателя на Търговско-промишлената палата на Русия и бивш руски премиер акад. Евгений Примаков, бивш ръководител на Първо главно управление на КГБ (външно разузнаване) „голям учен, политик и държавник, дипломат на световно ниво вече десетилетия наред“, по думите на домакина.

През 1996 г. Примаков става министър на външните работи. На финала на управлението на президента Елцин е министър-председател до 1998 г. – само година преди Путин да поеме на кормилото в Кремъл уж по благоволението на президента, но всъщност по волята на реваншистките кръгове, взели връх в страната в края на управлението му. Във външната политика тъкмо Примаков задушава краткия проблясък в руската история от времето на Елцин, през който доминира нагласата на Москва за сближаване със Запада. Този завой става пистата, по която Путин до днес гради руската стратегия.

Като премиер на Русия Примаков олицетворява руската съпротива срещу разширяването на НАТО в зоната на бившата съветска периферия в Европа. Заедно със своя колега Александър Авдеев, когото повишава в ранг първи заместник-министър на външните работи за добре свършената работа като посланик в София, Примаков има лична заслуга по забавянето на българското членство в НАТО. Особено ярко това проличава в противопоставянето му на операцията на НАТО по усмиряване на Милошевич. Тъкмо от този период е и близкото му познанство с изгрялата българска социалистическа звезда Георги Първанов.

Какъвто и пост да заема в Русия през изминалите от тогава години, Примаков е чест гост в България и неизменен събедеседник на българския държавен глава на официални и неофициални срещи с него (много по-чести дори от аудиенциите на Първанов при Путин). Няма да е пресилено да се каже, че никой друг чуждестранен гост не е бил приеман толкова пъти от Първанов през двата му мандата. Защо ли?

В духа на внезапния порив към прозразчност и разсекретяване на стенограми, обхванал напоследък българския президент, би било интересно да узнаем за какво си говорят двамата на станалите традиционни посещения на Примаков тук, включително като сътрапезник по време на летните отпуски на Първанов в резиденция „Евксиноград“ и в други уединени места.


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ

ЗА КОНТАКТ

Няма коментари: