Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 3 март 2011 г.

3-ти март не е мой национален празник!

Тази сутрин забелязвам, че някаква още по-ранобудна от мен гражданка (щото аз ставам в 5 часа), именно Anna Konstantinova, вече е успяла да ме поздрави с "националния ни празник": Anna Konstantinova ти изпрати виртуален подарък Честит 3-ти март!!. Няма как, трябваше нещо да отвърна на милия поздрав; отвърнах на чувствителната дама ето така:

Благодаря за поздравлението, но не беше нужно: 3-ти март не е мой национален празник! Поздравете някой друг, аз не почитам тоя ден. Аз почитам 6-те септември, Деня на Съединението! Веднага след този ден "освободителката" Русия подскокоросала братята-сърби да ни забият нож в гърба. Нали помните този исторически факт? Айде не се правете че не го знаете?! Аз такива подли "освободители" и техните "празници" не почитам...

Както не почитам и 9-ти септември, предишния ни "национален празник". Апропо, долавяте ли някаква закономерност в редуването на нашите "национални празници"? Все някой някога ни е "освобождавал", нали така? И все "освободителят" ни е един и същ, нали така? Това нещо да Ви говори?

Руснаците в 1878 г. не нас са освобождавали, ами са ни отвоювали Турция, та да си разширяват империята, а пък нас да правят на "Задунайская губерния". Доколко това са били истинските им копнежи и цели си личи по това, че само великият Стамболов едва е успял да запази българската независимост от Русия, за което, милият, плати с живота си!

Съветските руснаци в 1944 година пък от какво ни "освободиха", а? От самата свобода ни "освободиха", ето от какво! И пак посекоха българската независимост, българското достойнство, българската чест! Аман от такива "освободители"! Те, прочее, и сега пак искат да ни "освобождават", тоя път пък от Европа, и затуй работят да ни натикат не другаде, ами в тяхната Средна и Северна Азия! Мерси, аз лично не ща да почитам такива "освободители"!

Щото по тая същата логика наш по-предишен "освободител" е също така не някой друг, ами и самият султан Баязид Илдъръм, който е посекъл българската държава още по-преди от най-новите ни "освободители". Нещо да кажете по тоя повод?!

Дайте да честваме като национален празник и деня , в който султан Баязид е посекъл България, що пък не?! Щом сме толкоз умни, това требе да направим, та барем да се орезилим така, както само ние знаем и можем!

5 коментара:

Анонимен каза...

А какъв точно празник на съединението щяхте да имате ако не беше 3-ти март ?

антон христов каза...

"Веднага след този ден "освободителката" Русия подскокоросала братята-сърби да ни забият нож в гърба" Господине вие явно не четете правилно историята. Ако обърнете внимание на забранената книга по времето на комунизма "Строители на съвременна България" - Симеон Радев там просто ситуацията в България е много добре описана. Аналогията с парламента по онова време и сега е пълна. Но по важното господине е че вие не правите разлика между народа ни и управляващия по това време БАТЕНБЕРГ. Руският император го прави княз на българите, защото му е племенник и защото иска след пролятата кръв от тяхна страна ДА ИМА ПРИЯТЕЛСКИ НАРОД И УПРАВЛЕНИЕ на тази територия. Но Батенберг се обръща срещу него императора - човека който му дава власт и затова е всичко - то не е продиктувано от някакви чувства срещу народа. Сърбите винаги са били по-лоялни към Русия от нас И сега е така. Те уважават и държавата си и затова винаги са боли по добре от нас. И сръбският народ не е бил доволен че тръгва на братоубийствена война това че Краля им е луд и иска велика сърбия е друга работа. Запомнете само едно ВЪЗРОЖДЕНЦИТЕ НЕ СА СЕ МОЛЕЛИ САМО НА РУСКИЯ ИМПЕРАТОР А И НА АВСТРОУНГАРСКИЯ И НА ДРУГИ ВЛИЯТЕЛНИ ПОЛИТИЦИ ЗА ВРЕМЕТО СИ. ВЪПРОСА МИ КЪМ ВАС Е: ЗАЩО САМО РУСИЯ ТРЪГВА ДА НИ ОСВОБОЖДАВА И НИКОЙ ДРУГ.Напоследък се говори само за интереси на Русия и т.н. Искам да ви попитам ако днес президента ви помоли вас да тръгнете на война срещу румъния например само за едни интереси вие ще тръгнете ли ??? Обикновените руски граждани тръгват на война за Братята СЛАВЯНИ И ХРИСТИЯНИ - тогава хората в русия са много набожни - ТОВА Е СВЕЩЕНА ВОЙНА. Как може да сравнявате руския народ и княза, на който паметника стои срещу народното събрание с Баязид ? Съединението, което вие цитирате също е повод за радост и за това е празник, ама можеше ли да го има ако не беше Освобождението. Искам само да ви кажа че Австро-Унгария си е представяла само една широка автономия на българите в Османската империя и нищо повече, камо ли война да почва да ни освобождава. За мен вие не сте българин. Дори Ванга казва че в духовен план Русия винаги е била като майка на България. Тя и такава ще си остане ако не виждате сегашният хоризонт на събитията - гледайте бъдещето какво ще ви донесе. И ако ви липсва Баязид отидете в Родопите там има много на които им промиха мозъците и се мислят за негови наследници и им се отдайте - да ви поласкаят имам в предвид - и те правят паметници на Баязид. Вие сте национален предател и Лумпен от най-висока класа. Щом като правите такъв коментар на този празник. И празника затова е направен за да попречи на лумпените като вас да дрънкат глупости.

Ангел Грънчаров каза...

Просто нямаше да имаме нужда да се съединяваме, щото, драги ми таваришч русофил, щяхме да сме си обединени, а не разединени, каквито станахме благодарение на намесата на Матушката ви...

Анонимен каза...

За Българска държава започва да се говори едва на Берлинския Конгрес през лятото на 1878 година. Аз също съм съгласен, че 03.03 не може да бъде национален празник на България. На 03.03.1878 се подписва мирен договор между Отоманската империя и Руското Царство. Третата българска държава не възниква на 03.03.1878 година, а година и нещо по-късно. Затова на Берлинския конгрес не е допусната българска делегация - щото още няма българска държава, която да делегира свои представители там.
Антон Рачев

Анонимен каза...

- Проф. (Пламен) Цветков, защо българите нямат еднозначно отношение към националния си празник?
- Отговорът е много очевиден. Всеки път на 3 март нашите управници, поради инстинктивното си подчинение на всичко руско и съветско, използват тази дата, за да поругаят отново националното ни достойнство със своето безгръбначие спрямо Русия. Това дразни хората.
Никоя уважаваща себе си нация не чества за свой национален празник едно външно събитие. Дори и да има спорове за това какво точно се е случило на 3 март, просто това е събитие, в което няма българско присъствие. Има българско участие във войната, но няма българско участие в подписването на Санстефанския договор. Освен това негов главен автор е граф Игнатиев. В записките си, публикувани в България още преди 1989 г., той в прав текст казва, че историческата мисия на Русия е да обедини славяните под свое ръководство върху развалините на Австрия и Турция. Това изречение ни казва, че човек трябва да има много голяма фантазия, за да твърди, че граф Игнатиев е освободител на България. Това е един българоядец, един човек, който е искал унищожението на България. Но сега една от централните софийски улици носи неговото име. Така че това е една наистина пагубна дата.

...- Има ли и други заблуди около 3 март, с които живеят и днес българите?
- Една от големите заблуди изучаваме в училище още от крехка възраст - че видите ли Русия била донесла свобода и национално обединение на България, а по-късно Западът ни бил разпокъсал. Защото това беше представяно така от Русия, от руската пропаганда и руските дипломатически пратеници. Вярно е, че Берлинският договор разпокъсва България, но това е по предварително споразумение между Русия и Великобритания. Става дума за споразумението Шувалов – Солзбъри, което се държи в най-дълбока тайна, никой не знае тогава за него. А то е постигнато, тъй като Русия се стреми към сближаване с англичаните. Нещо повече, след като вече е наясно, че никой няма да й позволи да погълне България, Русия прави всичко възможно да разпокъса България на колкото се може по-малки части, за да няма някаква досадна допълнителна пречка при завладяването на Цариград, Босфора и Дарданелите. И между другото, цялата стратегия на Русия към Балканите е насочена именно към това – да завладее Босфора и Дарданелите. Което означава, че самото съществуване на България като държава и на българите като народ е несъвместимо с руската агресия на Балканите. Но както ви казах, тази манипулация заляга и днес в учебниците по история. Това е един от най-ярките и скандални примери как ние продължаваме да изучаваме собствената си история с русофилски, а това означава противобългарски поглед.
И още нещо много съществено. Санстефанският договор не съдържа никакви гаранции за правата и свободите на религиозните и етническите малцинства. Берлинският договор е този, който задължава и Княжество България, и Румъния, и Сърбия, и Черна Гора да зачитат правата на всички малцинства, забранява да има дискриминация на етническа и религиозна основа. Така Берлинският договор, който с право е охулен, защото България е разпокъсана, макар че това не е решение на Берлинския конгрес, а решение на Русия и Великобритания, всъщност ни приобщава към европейския свят.